Sju vanliga och destruktiva myter om håravfall

Sju vanliga och destruktiva myter om håravfall

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2019

Alopeci, eller skallighet, är en konsekvens av onormalt håravfall. I vissa fall drabbar det bara skalpen, men i andra även ögonbryn, ögonfransar, könsområdet eller skägget. Trots den sociala och psykologiska börda det medför är det ett vanligt problem, speciellt bland män. Det finns dessvärre många myter om håravfall, och dessa vill vi slå hål på.

I majoriteten av fallen orsakas det av hormonobalanser och genetik. Det är vanligtvis din kropps sätt att underrätta dig om metaboliska förändringar. I andra fall börjar det vid en specifik ålder, generation efter generation.

Trots hur vanligt det är finns det som sagt fortfarande gott om myter om håravfall. Nedan listar vi några av dem.

Sju myter om håravfall

1. Hörlurar är skadliga för håret

Hörlurar orsakar inte håravfall

En av de vanligaste övertygelserna är att håret kan “kvävas” om man använder hatt, hjälm, hörlurar eller hårgelé. Sanningen är dock att dessa saker endast påverkar hårets utseende; de har inget att göra med hur starkt det är.

2. Att tvätta håret för ofta orsakar håravfall

Den andra myten handlar om att håravfall är direkt kopplat till hur ofta du tvättar håret. Men schampo är bara framtaget för extern användning, så det kan inte tränga in i skalpen, få håret att falla ur eller stärka det. Därför kan inget schampo heller bota alopeci.

3. Att klippa håret hjälper det att växa

Kvinna hos frisören

Den här myten är kopplad till vad populärkulturen hävdar kommer få ditt hår att växa. Precis som att schampo inte har någon påverkan på hur håret kommer växa kommer hårklippningar inte heller att göra det.

Att klippa håret regelbundet gör det inte starkare och får det heller inte att falla ur snabbare.

4. Laserbehandlingar löser allt

Även om många kliniker och estetiska center nu erbjuder laserbehandlingar finns det inga vetenskapliga bevis för att det skulle motverka håravfall.

Kom ihåg att skallighet inte bara är ett estetiskt problem; det är ett biologiskt tillstånd som därför kräver hjälp från en certifierad hudläkare.

5. Stress gör dig flintskallig

Stress kan snabba upp håravfallet, men kommer aldrig vara anledningen till att du blir flintskallig. Skallighet är något du ärver från dina föräldrar, tvärtemot vad många verkar tro. Om dina gener säger att du kommer tappa ditt hår kommer stress inte att vara en avgörande faktor.

6. Peruker gör dig skallig

Många säger att om man använder peruker eller förlängningar kommer håret att börja falla ur eftersom huden inte kan andas. Men det är bara ytterligare en av de vanliga myter om håravfall som vi vill slå håll på. Sanningen är att ditt hår får syre från blodet i skalpen.

Att använda peruk eller förlängningar kommer därför inte få håret att falla ur snabbare.

7. För mycket sol är dåligt för håret

Man med skallighet

Det sägs även att om man får för mycket sol på huvudet kommer det att snabba upp håravfallet. Men det stämmer inte. För mycket sol orsakar inte håravfall.

Vad du ska göra är att använda hårprodukter som förebygger att hårfibrerna försvagas  samt använda solskyddskräm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.