Tinnitus; orsaker och behandlingar

Det är sent på kvällen, du har det varmt och skönt i sängen när du plötsligt hör ett surr eller förfärligt ringande i ett eller båda öronen. Har det drabbat dig någon gång? Eller har du rentav hört dessa jobbiga ljud när du försöker föra en konversation?
Tinnitus; orsaker och behandlingar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Det är viktigt att veta att dessa ljud, som finns i ditt huvud och inte kan höras av andra, är en extern stimulus vid namn tinnitus, och nästan 90% av världens befolkning har någon gång upplevt det.

För vissa kan detta märkliga fenomen vara ett riktigt problem om det håller i sig, och det kan verkligen störa det dagliga livet. Enligt experter lider runt 3% av befolkningen av denna kroniska sjukdom.

Varför händer det? Vad är orsaken till tinnitus? Och ännu viktigare: finns det någon behandling?

Vad är orsakerna bakom tinnitus?

Naturlig-behandling-av-tinnitus

Först och främst bör vi vara på det klara med att tinnitus inte är en sjukdom, utan ett symtom för ett underliggande problem som du kanske inte är medveten om ännu.

Tinnitus är något som nästan alla har “märkt av” vid något tillfälle, men vi behöver veta orsakerna bakom ringandet för att kunna förebygga det och förhindra att det blir ett vardagligt problem.

1. Var mer försiktig med hög musik i hörlurar

Det är utan tvivel en viktig varning för alla som är vana vid att lyssna på musik från elektroniska enheter med för hög volym. Visst har även du gjort det? Kanske när du sportar eller promenerar samtidigt som du lyssnar på musik?

När du tar av dig hörlurarna hör du ett ringande i öronen; något kortvarigt men ändå irriterande. Vad är orsaken? I grunden är det en överstimulering av hörselnerven, och även om det bara händer ibland kan det bli ett problem om vi för ofta utsätter våra öron för höga ljud.

2. Vaskulära abnormiteter i huvud och nacke

Nacksmärtor

Tinnitus kan orsakas av vibrationer i vävnaden som omger öronen eller av ett fel i vårt hörselsystem, där nerverna är extremt viktiga. Vissa har små, vaskulära abnormiteter i musklerna runt örat och käken, ofta efter en whiplash-skada eller en mindre sammandragning i nacken, varpå de börjar lägga märke till dessa irriterande ljud i öronen.

Generellt sett är det något temporärt, men på grund av vår egen ansiktsanatomi – arrangemanget av ansiktsmuskler och nerver – är det möjligt att vissa löper större risk att oftare drabbas av tinnitus.

3. Ménières sjukdom

Ménières sjukdom är en åkomma som drabbar innerörat. Den orsakar inflammation, yrsel och att man tappar hörseln. Med denna typ av sjukdom drabbas man oftare av tinnitus. Eftersom Ménières sjukdom är ett allvarligt problem måste du gå till en specialist för att lösa problemet.

Generellt orsakar Ménières sjukdom progressiv förlust av hörseln, men idag finns flertal behandlingar som ger goda resultat.

4. Hypertoni

Det finns många som upplever tinnitus på grund av en väldigt specifik anledning: nattetid, när allt är tyst, börjar de höra ett konstant pulserande ljud. Det är till och med vanligt att man hör ett surrande eller något som påminner om en rinnande flod. Det är vårt blodtryck.

Om det drabbar dig ofta bör du uppsöka läkare. Det är ett symtom som aldrig bör avfärdas.

5. Stress och ångest

Är du överraskad? Förhöjda stressnivåer och ångest som håller i sig i veckor eller till och med månader kan ibland resultera i något så märkligt som tinnitus.

Det är viktigt att veta att dessa stressprocesser generellt genererar hög muskelspänning som ofta koncentreras i ansikts- och käkmuskulaturen, vilket till exempel kan orsaka tandgnissling och spänd mun.

Alla som lider av bruxism upplever därför ringande i öronen, vilket måste uppmärksammas!

Behandling av tinnitus

Ingefära

För tillfredsställande behandling av tinnitus måste vi först veta orsaken. Vissa läkemedel skrivs ibland ut för att främja god blodcirkulation. Det bör dock alltid vara en läkare som kommer fram till rätt behandling, speciellt om ditt problem är associerat med hypertoni eller om du till exempel drabbas av allvarliga hörselproblem.

Om du lider av stress och gnisslar tänder under nätterna och lider av bruxism är det en bra idé att använda en bettskena samtidigt som du försöker hantera dina känslor och stresskällor.

Det finns i dagsläget några intressanta musikterapier som testas för att lindra och minska frekvensen samt intensiteten av ringandet. Vissa får till exempel lindring genom att lyssna på “brus”.

Avslutningsvis är det viktigt att veta att din diet är viktig för att behandla tinnitus. Varför? För att undvika inflammation, förbättra blodcirkulationen och för balansen.

Om du även använder dig av avslappningsbehandlingar förbättrar du din livskvalitet på ett naturligare sätt.

Notera vad du bör göra:

  • Undvik rött kött och bearbetad mat.
  • Ät inte stekt eller kryddstark mat.
  • Håll salt och mjöl borta från tallriken.
  • Drick inte alkohol eller kolsyrad läsk.
  • Öka konsumtionen av färska grönsaker och frukt samt fullkornsbröd, nötter…
  • Drick avkok på ingefära.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
  • Prevention Magazine Health Books. Prevention’s Healing with Vitamins: The Most Effective Vitamin and Mineral Treatments for Everyday Health Problems and Serious Disease. Rodale, 1999.
  • Curet, C., & Roitman, D. (2016). TINNITUS–EVALUACIÓN Y MANEJO. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864016301201
  • Sánchez, H. H. (2013). Reproductores de música personal y su influencia sobre la salud auditiva. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello, 1(2). http://revotorrino.sld.cu/index.php/otl/article/view/21
  • Huertas, M. D. M. C. (2013). Enfermedad de Meniere. Archivos de la Memoria. http://ciberindex.com/index.php/am/article/view/e10411
  • Saquicaray, A., & Del Pilar, M. (2012). Evaluación de la Actividad Antiinflamatoria de la Mezcla de Extractos Fluidos de Jengibre (Zingiber officinale), Tomillo (Thymus vulgaris L.), Romero(Bachelor’s thesis). http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/2003
  • Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.