Huskurer mot öronsmärtor

02 oktober, 2018

Öronsmärtor är väldigt vanliga, framförallt bland små barn. Det är ett stort problem eftersom föräldrar generellt sett inte litar på medicinering för dessa problem. Därför ska vi dela med oss av några huskurer. Dessa naturliga sätt kan hjälpa till att lindra smärtan utan att riskera bieffekter.

Huskurer mot öronsmärtor

Olivolja

Olivolja är ett naturligt smörjningsmedel som är väldigt bra på att lindra öronsmärtor. Det hjälper också till att eliminera eventuella infektioner i örat. Har man surrande eller ringningar i örat kan olivolja hjälpa även mot det. Metoden är väldigt enkel – du häller helt enkelt fyra droppar varm olivolja i örat. Denna procedur ska helst göras på natten med en bomullstuss som varsamt täcker hörselgången.

Vitlök

På grund av dess smärtlindrande och antibiotiska krafter kan vitlök snabbt lindra öronsmärtor. Framförallt om de orsakas av en infektion. Sautera hackad vitlök i två matskedar sesamolja. Sila och filtrera sedan oljan, och när den har svalnat häller du två eller tre droppar av den i det infekterade örat.

Lök

Lök är antiseptisk och antibakteriell, vilket gör den effektiv för att bli av med öronsmärtor. Tärna bara löken och lägg den i en ren trasa. Placera den sedan över örat och låt den ligga där i minst fem minuter. Upprepa flera gånger per dag.

Ingefära

På grund av ingefäras antiinflammatoriska egenskaper kan den vara väldigt användbar. Inte minst för personer som drabbats av öronsmärtor. Den är även väldigt effektiv som smärtlindrande. Därför ska du inte tveka att använda denna huskur om du eller någon i familjen drabbas av öronsmärtor.

Häll bara tre droppar ingefärssaft i örat, täck det med bomull och du kommer känna av dess lindrande effekter inom några minuter.

Lakritsrot

Örten lakritsrot är välkänd för att vara en effektiv behandling mot öronsmärtor. För att bereda denna behandling behöver du bara hetta upp lite lakritsrot i två matskedar smör. Sedan bildar du en smet och applicerar den på yttre delen av  örat. Smeten bör vara varm och du kan lämna den på örat tills det känns bättre.

Som du säkert förstår är huskurer för öronsmärtor väldigt enkla. De bereds med ingredienser som ofta finns i våra kök. De har dessutom inga bieffekter.

Som vi har poängterat i andra artiklar bör du vara försiktig. Använda inte alla kurerna samtidigt, bara den som känns bäst för dig. Om den inte ger önskat resultat kan du prova någon av de andra rekommenderade kurerna. Om ingenting fungerar bör du tala med en läkare. Det kan röra sig om ett problem som är mer komplicerat än en enkel inflammation. I så fall krävs specialistvård.

 

  • Vergison, A., Dagan, R., Arguedas, A., Bonhoeffer, J., Cohen, R., DHooge, I., … Pelton, S. I. (2010). Otitis media and its consequences: beyond the earache. The Lancet Infectious Diseases. https://doi.org/10.1016/S1473-3099(10)70012-8
  • Conover, K. (2013). Earache. Emergency Medicine Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.emc.2013.02.001
  • Worrall, G. (2011). Acute earache. Canadian Family Physician Médecin de Famille Canadien.
  • McCormick, D. P., Jennings, K., Ede, L. C., Alvarez-Fernandez, P., Patel, J., & Chonmaitree, T. (2016). Use of symptoms and risk factors to predict acute otitis media in infants. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology. https://doi.org/10.1016/j.ijporl.2015.12.002
  • Biblioteca Nacional de Medicina de EE.UU. Otitis. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001336.htm
  • MedlinePlus. Dolor de oídos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003046.htm
  • Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 7The Amazing and Mighty Ginger. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
  • WebMD. How can you use olive oil for an ear infection? https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/qa/how-can-you-use-olive-oil-for-an-ear-infection
  • Pharm Biol. 2017 Dec;55(1):5-18. Epub 2016 Sep 21. The anti-inflammatory activity of licorice, a widely used Chinese herb. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27650551