Om du tvättar håret för mycket, faller det av?

Hudläkare rekommenderar att du tvättar håret så ofta som nödvändigt för att undvika att låta olja eller talg byggs upp.
Om du tvättar håret för mycket, faller det av?

Senaste uppdateringen: 06 juli, 2022

Det är troligt att du någon gång i ditt liv har hört någon säga: “Om du tvättar håret för ofta kommer det att falla av.” Ibland kan vi dessutom uppleva att vi kommer ut ur duschen med handen full av löst hår, som om vi plötsligt drabbats av oförklarligt håravfall.

Hudläkare är medvetna om problemet och har tillräckligt med vetenskapligt stöd för att kunna ge svar på våra frågor. De får många förfrågningar om detta förmodade symptom och har undersökt saken för att hitta en lösning.

Att tvätta håret för mycket orsakar håravfall: Sant eller falskt?

Sanningen är att det är en myt att om du tvättar håret för mycket så faller det av. Det skulle till och med vara kontraproduktivt att undvika duschar av rädsla för att bli tunnhårig. Hårtvätt är avgörande för ditt hårs vitalitet.

I genomsnitt tappar människor 80 till 100 hårstrån varje dag. Detta är förväntat och normalt som en del av den naturliga hårväxten. På grund av fukten i duschen eller badet vid hårtvätten duschen är detta håravfall tydligare, speciellt om personen har långt hår.

Ansamlingen av alla dessa hårstrån, på samma plats, är ofta skrämmande. Detta är dock inte ett tecken på ett begynnande problem.

Samma mängd hår fortsätter att falla av som vanligt. Faktum är att det är med stor sannolikhet precis samma mängd hår som föll av dagen innan trots att vi inte tvättade håret då!

Faser av hårväxt

Håret går igenom ett antal faser i sin livscykel. Dessa faser kulminerar i att håret faller av för att ge plats åt nya strån. Resan börjar med den anagena fasen, eller tillväxtfasen, fortsätter med den katagena fasen, som är en stabil fas, eller en övergångsfas, och går slutligen håret in i den fas som kallas den telogena fasen.

Om du tvättar håret mycket leder det inte till att du tappar fler hårstrån. Du fäller bara de hårstrån som är i sin telogena fas under denna aktivitet. Dessa hårstrån skulle falla av ändå. Men låt oss ta en närmare titt på faserna:

  • Anagen: Den första fasen är tillväxtfasen. Hårsäcken är aktiv och får håret att växa i längd, cirka 0,3 millimeter per dag. Det är en lång fas som kan pågå i flera år. Det är också en tid då håret är mer mottagligt för skador på grund av förvandlingen.
  • Katagen: Övergångs- eller stabilitetsperioden är kort, cirka två veckor. Håret slutar växa och cellens reproduktion upphör. Hårsäcken krymper och genomgår ett antal förändringar som gör den olämplig för det hårstrået. Det blir ingen mer tillväxt.
  • Telogen: Den sista perioden i hårets livscykel varar cirka tre månader. Detta hårstrå växer inte längre och håller på att falla av. Den har inte längre någon vitalitet. Från denna grupp kommer de cirka 100 hårstrån som vi tappar om dagen.
En kvinna tvättar sitt hår

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Minoxidil: Behandling mot alopeci och håravfall

Tvättar du håret för ofta?

Nästa fråga vi ska ta itu med är hur ofta du bör tvätta håret. Vi vet redan att om du tvättar håret mycket kommer det inte att falla av mer än annars. Men hur ofta ska man tvätta det egentligen? Är det okej att tvätta det varje dag? Bör man ta en paus varannan dag för att inte stressa det?

Hudläkare säger generellt att håret bör tvättas när det behöver tvättas på grund av smuts eller talguppbyggnad. Detta är inte en generell regel, men det är lämpligt att tvätta det när du känner att det är smutsigt.

Myten som får många människor att inte tvätta håret ofta är falsk. Tvärtom, genom att inte tvätta det uppmuntrar de produktionen av olja i hårbotten, vilket faktiskt kan påverka hårsäcken. På långt hår och på hår som producerar överskott av talg finns det inget utrymme för att brista i hygienen. Om daglig tvätt är nödvändig är det det som man bör göra.

Hälsoproblemen som kommer av dålig hygien i hårbotten är allvarliga. Produktionen av olja i det håriga områdena på kroppen är hormonellt reglerad och hos kvinnor sker märkbara förändringar under menstruationscykeln.

Extrem sebumsekretion leder till att patogena mikroorganismer kan etablera sig här och detta kan förändra hårets balans. I speciella fall, i avsaknad av hårtvätt, kan detta gynna infektioner med symptom som alopeci som orsakar håravfall.

En fet hårbotten

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hårborttagning med intensivt pulserande ljus: Allt du behöver veta

Hur du tvättar håret på rätt sätt

Eftersom vi vet att det är en myt att om du tvättar ditt hår för mycket, så faller det av, föreslår vi att du koncentrerar dig på hur du tvättar håret på rätt sätt. Förutom att göra det när det krävs av hårbottens tillstånd, bör även följa vissa riktlinjer som förbättrar tvätteffektiviteten.

Vattnet måste vara lagom varmt. Att använda schampo är bra så länge det är dermatologiskt testat och används i en rekommenderad mängd, alltså du bör inte överdosera det. Små mängder räcker för att fördela över hårbotten.

Att skölja håret ordentligt är också viktigt. Inga produktrester ska finnas kvar i håret när du kliver ut ur duschen. Som avslutning kan det vara bra att skölja igenom håret med kallt vatten, vilket skapar vasokonstriktion (ihopdragning)av de små artärerna nära hårsäcken.

Du tappar inte håret om du tvättar det ofta

Sammanfattningsvis är det en myt att om du tvättar håret för mycket så tappar det. Håravfall inträffar under hårets telogenperiod och denna fas kommer inte att bli inducerad av normal, daglig hygien.

Hudläkare rekommenderar att du tvättar håret så ofta som nödvändigt för att se till att olja eller talg inte ansamlas. Du bör göra det med ljummet vatten, en liten mängd schampo och ta en sista sköljning med kallt vatten för att hålla dina hårsäckar starka och friska.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gil-Redondo, R., et al. “Alopecia.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.92 (2019): 5394-5404.
  • Alcalde, MT. “Cuidados del cabello.” OFFARM 25.11 (2006).
  • Arostegui Aragon, Fredy. “Determinación del porcentaje de cabellos en catagen-telogen en el tricograma de pacientes mayores de 18 años sin alopecia, en un hospital público de Lima-Perú, durante el período de mayo-julio 2018.” (2019).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.