Håravfall hos barn: Orsaker och typer

Håravfall hos barn är en sjukdom som orsakar en betydande förlust av hår. För att behandla problemet ordentligt är det viktigt att ta reda på både vilken typ av håravfall som det handlar om och vilka som kan vara de bakomliggande orsakerna.
Håravfall hos barn: Orsaker och typer

Senaste uppdateringen: 17 februari, 2021

Alopeci eller håravfall hos barn innebär ett betydande håravfall hos barn under 12 år. Vid första anblicken tenderar problemet att inte bli uppmärksammat. Detta beror på att många föräldrar upplever håravfall som ett normalt symptom under barnåren.

I vissa fall kan det dock vara mycket uppenbart. Detta gäller särskilt eftersom volymen på barnets hår blir mindre och kala fläckar kan till och med bli synliga. Vilka är orsakerna till håravfall hos barn? Hur klassificerar man detta tillstånd? I den här artikeln kommer vi att berätta om de mest relevanta aspekterna av denna störning.

Vilka är orsakerna till håravfall hos barn?

Enligt American Hair Loss Association handlar 3% av alla besök hos barnläkare i USA om frågor om håravfall hos barn. För många föräldrar orsakar problemet stor oro. Detta beror inte bara på oron över sjukdom utan också på grund av den emotionella påverkan på barnet.

Lyckligtvis är problemet i de flesta fall tillfälligt och tenderar att lösas med rätt professionell behandling och vård. För att bestämma rätt behandling är det dock viktigt att först ställa en diagnos. Med andra ord måste en läkare fastställa orsaken till håravfallet, och därtill vilken typ det handlar om.

I många fall är håravfall resultatet av infektionsprocesser i hårbotten eller genetiska faktorer. Det finns dock också andra möjliga utlösare som kan förklara håravfall hos barn. Dessa inkluderar följande:

 • Sjukdomar – inklusive låg ämnesomsättning, lupus eller cancer
 • Metaboliska förändringar
 • Näringsbrister (till exempel brist på zink eller järn)
 • Att man drar i håret
 • Känslomässiga utlösare (föräldrar som håller på att skilja sig, mobbning, ångest etc.)
Håravfall hos barn: barn borstar håret
Håravfall hos barn kan bero på sjukdom, undernäring eller stress.

Vilka typer av håravfall hos barn finns det?

Håravfall hos barn är indelat i två kategorier: håravfall med ärrbildning och håravfall utan ärrbildning. I den första kategorin skadas hårsäckarna, vilket leder till en permanent och icke-reversibel påverkan. Å andra sidan är håravfall utan ärrbildning reversibel. Så vilka är de olika typerna av håravfall hos barn?

Håravfall på bakhuvudet

Som förklaras i en artikel publicerad i Annals of Dermatology, förekommer håravfall på bakhuvudet under de första månaderna av barnets liv på grund av utvecklingen av hårsäckarna som äger rum under spädbarnsperioden.

Under den 20:e graviditetsveckan har hårbotten redan hårfolliklar som befinner sig i tillväxtstadiet. När månaderna går kommer dessa hårsäckar att gå in i det stadium där de faller ut. Vid födseln kan man se ett abrupt håravfall. I det här fallet behövs ingen behandling eftersom håret kommer tillbaka till området av sig själv.

Medfött triangulärt håravfall hos barn

Triangulärt håravfall börjar i livmodern. Det kännetecknas av närvaron av en triangulär fläck som inte har hår. Denna fläck förekommer vanligtvis på vardera sidan av tinningen och sträcker sig inte till andra områden. Denna form av håravfall hos barn är permanent. Med andra ord finns det ingen behandling.

Telogent och anagent effluvium

Barn som har detta problem lider av ett stort håravfall. Vanligtvis uppstår förlusten i samband med följande störningar:

 • Endokrina sjukdomar
 • Kroniska sjukdomar
 • Bristsjukdomar
 • Kemoterapi
 • Mediciner
 • Kirurgiska ingrepp
 • Intensiv feber
 • Vaccinationer

Behandlingen innebär diagnos av den bakomliggande orsaken och lösning av detta problem. Telogent och anagent effluvium är de vanligaste orsakerna till diffust håravfall hos barn.

Alopecia areata

Detta är en kronisk inflammatorisk process som har sin grund i immunsystemet. Håret faller ut av sig självt på grund av ett plötsligt stopp i hårsäckarna i vissa områden, antingen på huvudet eller kroppen (t.ex. på armar eller ben).

Vanligtvis uppstår alopecia areata före tjugo års ålder och detta tillstånd går att behandla. Den främsta anledningen är emotionella spänningar eller perioder av intensiv stress. Till exempel tentor, vissa former av psykiska eller fysiska övergrepp eller en skilsmässa.

Håravfall hos barn: flicka drar sig i håret
Alopecia areata kan vara en konsekvens av emotionellt trauma hos barn.

Håravfall hos barn till följd av att håret dras ut

Hästsvansar, flätor eller hårt åtdragna frisyrer kan leda till håravfall hos barn. Det kommer från att man kontinuerligt drar i håret i vissa områden. I vissa fall kan det vara irreversibelt. Det är därför viktigt att undvika att ha håret uppe och låta det hänga fritt och utsläppt.

Håravfall hos barn på grund av trichotillomani

I svåra fall av ångest tenderar många barn att dra ut sitt hår, vilket leder till håravfall. Behandlingen involverar psykologisk terapi med målet att upptäcka orsaken till problemet. Det anses vara en typ av nervös tic och förekommer oftast i nacken och i luggen.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Att undvika håravfall: fem tips för en frisk skalp

Håravfall hos barn på grund av ringorm

I det här fallet är det ett svampangrepp som orsakar håravfallet, vilket innebär att håret börjar falla ut lokalt. Dessutom kan ringorm spridas genom direkt kontakt mellan barn. Till exempel på förskola eller skola, eller på grund av att barnen delar en hårborste eller handduk. Det är viktigt att undvika användning av huskurer i dessa situationer. En hudläkare bör vara den som bestämmer behandlingen.

Håravfall som ett resultat av cancerbehandling

Denna typ av håravfall inträffar inte bara på huvudet utan också i ansiktet och på kroppen. Det är bäst att undvika huskurer och vänta på att cancerbehandlingen är över och håret växer tillbaka av sig själv.

Vad mer behöver du veta om håravfall hos barn?

I allmänhet är varje enskild typ av håravfall vanligare i vissa åldersgrupper.

 • Håravfall på baksidan av huvudet eller triangulärt håravfall är vanligast bland spädbarn och barn i förskoleåldern.
 • Telogent och anagent effluvium, trichotillomani, tumörer, ringorm och alopecia areata är vanligare senare i barndomen och under tonåren.

Det är dock alltid bäst att konsultera en barnläkare eller hudläkare för att få rätt diagnos. När en läkare har bestämt håravfallets ursprung, kan han eller hon säga vilken som är den bästa behandlingen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Children’s Hair Loss. (n.d.). American Hair Loss Association. Retrieved on June 19, 2020 from https://www.americanhairloss.org/children_hair_loss/introduction.html
 • What you need to know about alopecia areata during childhood. (n.d.). National Alopecia Areata Foundation. Retrieved on June 19, 2020 from https://www.naaf.org/alopecia-areata/living-with-alopecia-areata/alopecia-areata-in-children
 • Gilhar, Amos, Amos Etzioni, and Ralf Paus. “Alopecia areata.” New England Journal of Medicine 366.16 (2012)
 • Cranwell W, Sinclair R. Common causes of paediatric alopecia. Aust J Gen Pract. 2018;47(10):692-696. doi:10.31128/AJGP-11-17-4416
 • Ho CH, Zito PM. Androgenetic Alopecia. [Updated 2019 May 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/
 • Harvard Health Publishing. (April, 2019). Telogen Effluvium. Harvard University.
 • Kim MS, Na CH, Choi H, Shin BS. Prevalence and factors associated with neonatal occipital alopecia: a retrospective study. Ann Dermatol. 2011;23(3):288-292. doi:10.5021/ad.2011.23.3.288
 • Billero V, Miteva M. Traction alopecia: the root of the problem. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018;11:149-159. Published 2018 Apr 6. doi:10.2147/CCID.S137296
 • Möhrenschlager M, Seidl HP, Ring J, Abeck D. Pediatric tinea capitis: recognition and management. Am J Clin Dermatol. 2005;6(4):203-213. doi:10.2165/00128071-200506040-00001

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.