Kopplingen mellan hormoner och huvudvärk

Östrogen är ett av de hormoner som oftast förknippas med huvudvärk. Det är därför huvudvärk kan dyka upp när menstruationen närmar sig. Fortsätt läsa för att ta reda på mer!
Kopplingen mellan hormoner och huvudvärk

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Huvudvärk är ett vanligt symptom på olika tillstånd, och hormonell obalans är en av orsakerna. Nästan vilken sjukdom som helst kan visa sig genom denna typ av smärta, oavsett om det är förkylning eller problem med ögonen och synen. Dagens artikel kommer att diskutera sambandet mellan hormoner och huvudvärk.

Många är inte medvetna om detta faktum, men hormonella obalanser kan utlösa många obehag, särskilt hos kvinnor. Detta beror på att kvinnans hormoner fluktuerar under menstruationscykeln, som pågår i ca. 28 dagar.

Samtidigt varierar de också beroende på livsfas. De viktigaste hormonerna hos kvinnor är östrogen och progesteron.

Läs vidare för att lära dig mer om deras förhållande till huvudvärk och vad du kan göra.

Sambandet mellan hormoner och huvudvärk

Forskare har genom olika studier kunnat bevisa att vissa typer av huvudvärk är vanligare hos kvinnor än hos män. I synnerhet kvinnor är mer benägna att få migrän och spänningshuvudvärk.

Migrän består av en kraftig bultande huvudvärk som vanligtvis känns på ena sidan av skallen. Denna smärta kan åtföljas av andra symptom, som ljuskänslighet och illamående.

I sin tur orsakar spänningshuvudvärk en mer utbredd huvudvärk. Det kan vara svårt att skilja det från migrän, men det finns vissa skillnader. Migrän blir till exempel ofta värre av träning, medan spänningshuvudvärk inte gör det.

Det faktum att båda typerna av smärta är vanligare hos kvinnor pekar på att det är en hormonell komponent. Dessutom stärks denna hypotes av det faktum att de flesta kvinnor tenderar att uppleva dem under menstruationscykeln.

Intressant nog uppstår de flesta fall av denna typ av smärta precis före menstruationen. Detta beror på minskningen av östrogennivåerna mot slutet av menstruationscykeln.

Missa inte att läsa den här artikeln: Hur man naturligt lindrar spänningshuvudvärk

Kvinna med huvudvärk

Hormoner och huvudvärk

Även om många kvinnor upplever huvudvärk precis innan menstruationen kan detta variera. I vissa fall uppträder huvudvärken flera dagar innan. Hos andra pågår den under hela menstruationen.

Detta varierar också beroende på kvinnans ålder. Förekomsten av huvudvärk ökar när klimakteriet närmar sig. Detta händer eftersom östrogennivåerna fluktuerar avsevärt under detta skede.

Intensiteten av detta symptom kan vara ganska begränsande i vardagen. Observera att hormonella variationer ofta också orsakar andra symptom. Bland dessa symptom kan hittas buksmärtor och humörsvängningar. Av denna anledning vill du förstås göra vad du kan för att minska besvären om du besväras av dem.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Bli kvitt huvudvärken med dessa 5 naturmedel

Hur behandlar man dessa typer av huvudvärk?

Det finns många behandlingar för hormonrelaterad huvudvärk och det finns många effektiva alternativ att välja mellan. Kom ihåg att man måste anpassa dessa till varje kvinna och hennes individuella behov. Några av dem är:

  • Applicera is på området och gör några avslappningsövningar
  • Vissa smärtstillande och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) är starkt rekommenderade. Man kan till exempel ta ibuprofen somen förebyggande åtgärd, dvs innan smärtan visar sig.
  • Tillföra hormoner i form av till exempel preventivmedel
En kvinna som lider av huvudvärk.

Hormonella preventivmedel

Denna typ av preventivmedel hjälper kvinnor att minska hormonella fluktuationer och antingen minska intensiteten av huvudvärken eller göra dem mindre frekventa. De vanligaste preventivmedlen är i form av piller, plåster och p-ringar.

Men effekten av preventivmedel beror på kvinnan, och de fungerar inte för alla. Andra rekommenderade åtgärder är att undvika stress, överskott av koffein och rökning, eftersom dessa verkar förvärra smärtan.

Orala preventivmedel är ett kraftfullt farmakologiskt verktyg för att kontrollera hormoninducerad huvudvärk.

Slutsats

Huvudvärk är nära kopplat till hormoner, särskilt hos kvinnor. Att östrogenkoncentrationen varierar under menstruationscykeln är definitivt relaterat till detta symptom.

Varje kvinna upplever huvudvärk på sitt eget sätt. Dessutom svarar inte alla lika på samma behandling. Därför är det viktigt att konsultera en läkare och vara medveten om att det inte finns något enskilt botemedel som man kan använda för alla fall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.