8 olika typer av tandkräm

Det finns ett stort utbud av olika sorters tandkräm på marknaden. Läs om deras olika egenskaper och för vilka situationer de passar bäst.
8 olika typer av tandkräm
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 03 maj, 2023

Det finns flera typer av tandkräm att välja mellan på marknaden. Var och en har sina egna ingredienser och har särskilda egenskaper som gör den mer lämpad för olika situationer.

De flesta av dem har funktionen att underlätta tandborstning för att eliminera bakteriellt plack och förebygga hål i tänderna. Men det finns också komponenter som gör vissa typer av tandkräm mer effektiva för att förhindra fläckar, kontrollera tandstensbildning eller minska bakteriell spridning.

Sanningen är att tandkräm är en mycket viktig del när det gäller att ta hand om munhälsan. Att välja den mest lämpliga för dina orala tillstånd är avgörande för att uppnå de förväntade resultaten.

I den här artikeln berättar vi om de 8 olika typer av tandkräm som används mest. Genom att ta hänsyn till särdragen hos var och en kommer du att kunna välja den som bäst passar dina behov.

Olika typer av tandkräm

Tandkräm är en hygienprodukt som består av olika kemiska komponenter. Dess användning som komplement till tandborstning gör den till en oumbärlig del av munhälsovården.

De flesta typer av tandkräm innehåller natrium och fluor i sin sammansättning, vilka är element som skyddar emaljen. Dessutom innehåller de vanligtvis xylitol för att ge dem en behaglig smak och som också förebygger hål.

Det finns flera kommersiella varumärken, presentationer och smaker. Dessa särskilda komponenter i deras sammansättning innebär att det finns olika typer av tandkräm.

Det betyder att det finns idealiska produkter för att möta patienters individuella behov. Men eftersom det finns så många att välja på kan det vara svårt att veta vilken som passar en bäst.

Läs vidare och ta reda på egenskaperna hos dessa olika typer av tandkräm och när var och en rekommenderas.

1. Olika typer av tandkräm: tandkräm måt hål i tänderna

De flesta tandkrämer har funktionen att förebygga hål i tänderna. Denna skyddskapacitet tillhandahålls av fluor.

Detta element stärker och remineraliserar tänderna. Det minskar också bakteriell spridning, vilket minskar bildningen och ansamlingen av plack på tänderna.

Det finns tandkrämer med extra hög fluorhalt och dessa kan ordineras av din tandläkare vid behov. Din tandläkare kommer också ange hur och hur ofta du ska använda produkten.

I det här fallet är det en tandkräm som används i enstaka fall hos patienter med hög risk för karies. Det är en förstärkning i skyddet av vävnader för att förhindra avmineralisering.

8 olika typer av tandkräm
Vissa typer av tandkräm kräver ett professionellt recept för att förhindra negativa effekter på medellång sikt.

2. Tandkräm mot tandsten

Detta är en annan sorts tandkräm som är ganska vanlig på apotek och i butiker. Dess aktiva ingredienser är vanligtvis zinkcitrat, pyrofosfat eller natriumhexametafosfat.

Dess funktion är att hjälpa till att förhindra bildning och ansamling av tandsten på tänder och tandkött. Denna typ av tandkräm är idealisk för patienter som tenderar att få mycket tandsten, som har trångs mellan tänderna eller områden som är svåra att borsta.

Du bör dock veta att om det redan finns härdad tandsten i munnen, kommer produkten inte att kunna ta bort den. Det måste tas bort av en tandläkare med en ordentlig tandrengöring.

3. Tandkräm mot plack

Denna tandkräm kännetecknas av sin antimikrobiella verkan. Dess funktion är att förhindra ansamling av bakteriellt plack och toxiner i munnen.

Det är alltså en produkt som förhindrar plack och som skyddar tandköttet. Det är ett effektivt medel för patienter med tandköttsinflammation eller periodontit tack vare dess antiinflammatoriska och bakteriedödande verkan.

Dess huvudingredienser inkluderar klorhexidin, triklosan, histidin och zinkcitrat. Vissa av dem innehåller också eteriska oljor med antibakteriella effekter.

Klorhexidin har den speciella egenskapen att färga slemhinnor eller tänder och förändra smaken om du använder det under en längre tid. Av denna anledning, även om dessa tandkrämer är tillgängliga utan recept, är det bäst att använda dem endast om de rekommenderas av en tandläkare. Denna läkare kan ange det korrekta sättet för användning, såsom hur ofta du bör borsta och hur under hur lång tid du kan använda produkten.

Triklosan är en annan komponent som bör användas med försiktighet, eftersom överdriven användning kan vara skadlig för hälsan. Vissa laboratorier har till och med slutat använda detta kontroversiella ämne, men en tandläkare kan anse att det är lämpligt i vissa fall.

På grund av hälsorisker bör tandkrämer med dessa ingredienser endast användas på recept.

4. Tandblekande tandkräm

På grund av den stora oro för vårt fysiska utseende som vi har nuförtiden är detta en av de typer av tandkräm som har vunnit stor popularitet på senare tid. Det är en produkt som hjälper till att förhindra fläckar på tänderna och ger dem ett renare utseende.

Dessa produkter innehåller kemiska ämnen och milda slipmedel som tar bort ytfläckar från tänderna och ger dem ett vitare utseende. Du bör dock veta att effekterna av denna typ av produkt är mycket subtila och det är inte allt d som du kan märka någon förändring.

Eftersom det innehåller nötande ämnen, som är mycket mer aggressiva än de som finns i vanliga typer av tandkräm, kan en långvarig användning vara skadlig för dina tänder. Slitage av emalj eller uppkomsten av tandkänslighet är några av de risker som denna typ av produkter kan orsaka.

Om du vill få ett vitt leende, är det lämpligt att genomgå tandbehandling för detta ändamål. Materialen som används på en tandläkarmottagning är mycket mer koncentrerade och därför mer effektiva.

Med professionell blekning är det möjligt att eliminera fläckar och göra tänderna ljusare. Du kommer att märka en förändring i utseendet på dina tänder och kan samtidigt vara säker på att rätt produkter används för din mun.

Blekande typer av tandkräm används för att bevara effekterna av tidigare blekningar eller för att förhindra bildandet av framtida fläckar. Hur som helst, med tanke på innehållet av slipmedel och kemikalier som kan vara mycket aggressiva för munnen, är det bäst att använda dem med måtta.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 5 tips för att ta hand om din tandblekning

5. Typer av tandkräm för tandkänslighet

Tandkräm för tandkänslighet innehåller vanligtvis kaliumnitrat eller arginin. Dessa element hjälper till att minska den obekväma känslan i tänderna som orsakas av kontakt med kyla, värme eller godis.

De fungerar genom att täta de exponerade mikroporerna i dentinet, anslutna till tandmassan, vilket orsakar en smärtsam reaktion på stimuli. Känsligheten kan dock orsakas av en annan orsak, så det är bäst att se en tandläkare innan du använder denna produkt.

6. Tandkräm utan fluor

Som vi nämner ovan så innehåller nästan alla typer av tandkräm fluor. Detta beror på skyddet mot karies som detta element ger.

Det finns dock också fluorfria typer av tandkräm på marknaden för att möta vissa specifika behov. Till exempel finns det personer med systemiska tillstånd, såsom hypotyreos, som kan rekommenderas att undvika att använda produkter som innehåller fluor.

Det finns också människor som föredrar att avstå från den skyddande effekten av detta element av rädsla för dess toxicitet. Användning av fluortandkräm externt och i tillräckliga doser utgör dock ingen hälsorisk. Hur som helst så finns det människor som föredrar att undvika mineralen och den här typen av tandkräm är lämplig för dem.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Ta bort plack från tänder med 5 huskurer

7. Ekologisk tandkräm

Ekologiska tandkrämer, som också ofta har en ekologisk märkning, innehåller naturliga ingredienser. Dessa kan vara eteriska oljor och element från naturen. Det bör noteras att de i allmänhet inte innehåller fluor.

De är ett alternativ för människor som vill använda ekologiska och icke-industriella produkter. De passar även för dig som är känslig för ingredienserna i konventionella tandkrämer.

typer av tandkräm
Det finns kommersiella sorters tandkräm, men också så kallade naturliga alternativ som vanligtvis inte innehåller fluor.

8. Barntandkräm

Barntandkräm liknar dem som vanligtvis används av vuxna, men med en lägre koncentration av fluor. Detta för att tandkrämen ska vara säker att använda för barn.

Vuxna bör kontrollera hur mycket fluor som tandkrämen innehåller. Det finns olika åsikter om den ideala koncentrationen för varje ålder. Det är tillrådligt att konsultera en barntandläkare om den produkt som anges för varje barn. Generellt rekommenderas dock en produkt med 1000 ppm (delar per miljon) av mineralet.

Dessutom bör föräldrar vara ansvariga för att administrera tandkrämen på ett adekvat sätt vid varje borstning, beroende på barnets ålder. I början, från 0 till 2 års ålder, bör en ytterst liten klick placeras på tandborsten, mindre än ett riskorn. När barnet lär sig spotta, runt 3 års ålder, kan du ändra dosen till en klick stor som en ärta.

Det är viktigt att barnet spottar ut tandkrämen efter borstning eftersom överdrivet intag ökar risken för fluoros. Vuxna bör borsta tänderna på sina barn från spädbarnsålder tills de kan göra det själv, vilket vanligtvis är vid 6 till 8 års ålder. Därefter bör tekniken och användningen av tandkräm fortsätta att övervakas.

Det finns flera olika sorters tandkrämer för barn, med olika smaker och tuber med barnkaraktärer. Detta kan vara en motivation för barnet att engagera sig i sin munhälsovård.

Att hitta den perfekta tandkrämen

Som du har sett finns det många typer av tandkräm och deras ingredienser gör dem idealiska för användning i olika situationer. När du väljer din tandkräm bör du ta hänsyn till vissa aspekter, som din ålder, om du äter mycket mat som fläckar tänderna, om ditt tandkött blöder ofta eller om du är känslig.

Dessutom bör du alltid läsa ingredienslistan på produkten och användningsråden. Om du inte är specifikt ute efter fluorfri tandkräm, är det bösta att se till att tandkrämen innehåller fluor och xylitol; detta hjälper till att förebygga hål i tänderna.

Det är viktigt att du tar hänsyn till att produkten har ett godkännandemärke, till exempel American Dental Association. Detta indikerar att du gör att säkert val.

Tandkräm kompletterar tandborstning och hjälper dig att upprätthålla tandhygienen. Men om du har hål, tandsten, blödande tandkött eller fläckar på tänderna är behandling hos en tandläkare nödvändig.

Regelbundna tandläkarbesök hjälper till att hålla dina tänder och mun friska. Det här är också ett bra tillfälle att få svar på eventuella frågor du kan ha om de olika typerna av tandkräm och vilken som är mest lämpad för just din mun.

Oavsett vilket alternativ du väljer bör din tandkräm vara passande för dig så att du vill använda den varje dag. På så sätt kommer produkten att uppfylla sitt huvudsyfte, vilket är att hjälpa dig att upprätthålla din tandhygien och ta hand om din mun.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pérez-Silva, A., Cury, J. A., Martínez-Beneyto, Y., Serna-Muñoz, C., Cabello Malagón, I., & Ortiz-Ruiz, A. J. (2021). Concentración de fluoruro total y soluble en pastas dentales de uso infantil en España. Revista Española de Salud Pública95(1), e1-e10.
  • Muñoz Nuñez, R. J., & Ramirez Escapa, J. R. (2020). Prácticas sobre el uso de pastas dentales en niños menores de tres años que acuden al Servicio de CRED del Hospital Materno Infantil San Bartolomé, Lima 2020.
  • Jarrín Reina, E. D. (2017). Grado de abrasión dental ante el efecto del cepillado con pasta dental normal y pasta dental blanqueadora: evaluación in vitro (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
  • Cárdenas, J. M., & Cantú, F. J. G. (2021). Efecto del uso de dentifricos aclaradores sobre la estructura y superficie del esmalte dental. Investigación Clínica62(1), 63-73.
  • Cardoza Orozco, Z. U., Montiel Hernández, M. I., & Sánchez Rodríguez, B. E. (2020). Propuesta de preformulación de pasta dental a base de aceites esenciales de Eucalyptus citriodora y Mentha sativa para la prevención de alergias bucales Departamento de química UNAN-Managua Septiembre-diciembre 2020 (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua).
  • Vargas, J. A. D. (2018). Efectividad de pastas dentales a base de calcio, fosfato y flúor en la remineralización de lesiones iniciales de caries. Universidad Complutense de Madrid.
  • Pacheco, A. E. F., Cabrera, S. D. G., & Sime, C. L. D. C. H. (2019). ANTISÉPTICOS ORALES: CLORHEXIDINA, FLÚOR Y TRICLOSÁN. Salud & Vida Sipanense6(2), 4-14.
  • Carrasco, I. R. Z., & Lozano, J. C. (2017). Controversy over the use of triclosan in commonly used antibacterial products. Revista Latinoamericana de Infectología Pediátrica30(3), 93-96.
  • Abubakar, A. TRICLOSAN RESISTANCE IN BACTERIA AND ANTIBIOTICS CROSS-RESISTANCE.
  • Pannuti, C. M., D’Hyppolito, I. M., Cruz, L. R., Silva, C. G. B., & Romito, G. A. (2018). Pasta dental con fluoruro de amina en la prevención de caries dental: revisión de la literatura. Periodontia, 26-35.
  • Sánchez-Pérez, L., Sáenz Martínez, L. P., Molina-Frechero, N., Irigoyen-Camacho, M. E., & Alfaro-Moctezuma, P. (2018). Riesgo a caries. Diagnóstico y sugerencias de tratamiento. Revista ADM75(6).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.