När är det effektivt att gurgla och hur gör man det?
Att gurgla är huskur som människor har använt i många generationer för att lindra ont i halsen. Att gurgla är effektivt i många fall, men i vissa fall kommer det inte att göra någon skillnad.
Dagens artikel kommer att diskutera några myter och fakta om att gurgla.
Vad innebär det att gurgla och är det effektivt?
Att gurgla är en populär huskur. Det består av att hålla vatten eller andra vätskor i munnen utan att svälja dem och föra dem runt vid ingången till svalget. Du lutar huvudet bakåt och släpper ut luften genom halsen.
Detta gör att vätskan bak i munnen bubblar. Det påminner lite grann om kokande vatten. Att göra detta återfuktar hela området i munnen och halsen och kan ibland även lindra halsont.
Hur man gurglar
Man gurglar vanligtvis med någon typ av vätskeblandning som återfuktar och lugnar halsen, som honung och citron, eller koksaltlösning med vinäger eller kamomill och honung. Det finns även många andra möjliga kombinationer.
Man brukar som regel använda produkter som man har hemma eftersom det är en huskur som folk har använt i många generationer.
När är det effektivt att gurgla?
Det finns många anledningar till att en hals kan vara öm. Bland dem finns tonsillit, faryngit, influensa och förkylningar. Det kan också bero på uttorkning eller feber.
Att gurgla återfuktar området i de flesta fall, vilket vanligtvis lindrar besvären. Du kan dessutom skölja bort eventuella bakterier från området om du gurglar ordentligt. På detta sätt kan du förhindra att de sprider sig vidare eller orsaka en allvarligare och mer omfattande infektion, som tonsillit.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Eterisk oreganoolja för att lindra förkylningssymptom
Hur man gurglar
Som vi nämner ovan handlar det om att hålla vätskan i munnen utan att svälja den. Håll den vid ingången till halsen med huvudet lutat bakåt, släpp sedan ut luft genom halsen och få vätskan att bubbla.
Man bör helst gurgla flera gånger om dagen för att det ska vara effektivt: När du går upp, efter att du har ätit och innan du går och lägger dig. Du bör borsta tänderna innan du gurglar så att det inte finns mat i munnen. Det förstärker den renande effekten.
Myter om att gurgla
Situationen vi befinner oss i på grund av coronavirusepidemin har lett till att många myter florerar vilt. Nyheter, huskurer och läkemedel som utlovar ett botemedel. En av dem är att gurgla.
Till exempel säger vissa att gurgling med varmt vatten och vinäger eller salt kan förhindra coronavirusinfektion. Man menar att med denna metod stannar viruset i halsen i några dagar och orsakar smärta i stället för att passera direkt till lungorna och skapa stor infektion. Gurgling skulle alltså rensa bort viruset från halsen innan det når lungorna.
Detta är dock en myt. Det finns i alla fall inga vetenskapliga bevis för det. Världshälsoorganisationen har i alla fall redan motbevisat detta.
Att dricka mycket vatten är alltid till hjälp för att undvika uttorkning vid feber. Dessutom är det att gurgla också effektivt för att återfukta och lugna halsen, men det eliminerar inte ett virus. Det är varken ett botemedel eller en förebyggande åtgärd.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur man botar halsont med varmt vatten och honung
Att gurgla är inte alltid effektivt
Denna huskur är billig, ofarlig och effektiv i många fall för att lindra ont i halsen och hålla halsen återfuktad. Att göra detta kan definitivt gynna dig om du gör det på rätt sätt och med de rekommenderade ingredienserna.
Återigen, det skyddar dig antagligen inte mot covid-19, men det kan hjälpa dig att lindra några av symptomen och obehagen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Orientaciones para el público [Internet]. [cited 2020 Apr 4]. Available from: https://www.who.int/es/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public
- Martínez Fernández CA, Reyes Leiva A, Soria Barco MÁ. Importancia del enjuague bucal. Educación sanitaria en tratamiento respiratorio.
- Instituto Nacional de Virología | Sainz | Salud Pública de México [Internet]. [cited 2020 Apr 4]. Available from: http://saludpublica.mx/index.php/spm/article/view/3252