Eterisk oreganoolja för att lindra förkylningssymptom

Eterisk oreganoolja är ofta använt när man vill behandla åkommor i andningsvägarna. Inom folkmedicin är denna ört ett populärt val för att behandla förkylningar och influensa. Vi berättar hur du använder den och vilka fördelar den har i dagens artikel.
Eterisk oreganoolja för att lindra förkylningssymptom

Skriven av Daniela Andarcia

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2022

Oregano är en aromatisk växt i släktet Origanum i familjen kransblommiga växter. Eterisk oreganoolja är populär på grund av sina antivirala, antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Inom traditionell naturmedicin använder många människor denna olja för att förbättra andningsbesvär och för att behandla förkylningar och influensa.

Oljan erhålls från olika delar av växten och man kan använda den i olika former och på olika sätt. De flesta av dessa finns i hälsokostbutiker som kosttillskott, lösningar eller som eterisk oreganoolja. Den senare är för externt bruk och aromaterapi.

I den här artikeln kan du läsa om hur du använder denna olja, liksom fördelarna och kontraindikationerna med den för att behandla symptomen på förkylningar och influensa.

Fördelarna med eterisk oreganoolja

Oregano innehåller flera föreningar med egenskaper som är fördelaktiga för människors hälsa, såsom rosmarinsyra, tymol och karvakrol. Denna komposition är basen som ger positiva effekter, bland vilka vi kan notera följande:

torkad och färsk oregano
Oregano är mer än bara en kulinarisk krydda, den har också tillämpningar inom naturmedicin.

1. Den har antibiotiska effekter

Enligt en pågående studie kan oregano begränsa tillväxten av bakterier som Staphylococcus aureus, som är en av de vanligaste orsakerna till matförgiftning och hudinfektioner. Oljan kan också hjälpa till att bekämpa vissa antibiotikaresistenta bakterier.

2. Eterisk oreganoolja hjälper till med att reducera kolesterolhalterna i blodet

Eterisk oreganoolja kan sänka kolesterolet i blodet enligt en vetenskaplig studie. De som fick behandlingen ökade sina nivåer av det goda kolesterolet medan nivåerna av dåligt kolesterol minskade jämfört med de som bara följde en diet.

3. Den är en antioxidant

En studie med andra liknande örter visade att oregano innehåller 3 till 30 gånger högre nivåer av antioxidanter jämfört med timjan, johannesört och mejram. Antioxidantinnehållet i oreganoolja är högre än hos vissa frukter och grönsaker.

4. Eterisk oreganoolja förbättrar tarmhälsan

Oregano kan förbättra symptom i tarmen orsakade av parasiter, såsom uppsvullenhet, smärta och diarré.

Enligt en studie upplevde alla deltagare en minskning av närvaron av invasiva organismer och en hög andel blev helt botade. Denna olja kan också vara användbar mot det tillstånd som kallas läckande tarm.

5. Den har antiinflammatoriska egenskaper

Enligt en pågående studie kan eterisk oreganoolja minska graden av inflammation tack vare en av dess komponenter, karvakrol. Men trots dessa positiva resultat behövs mer forskning för att bekräfta att detta även stämmer för människor.

6. Eterisk oreganoolja kan behandla svampinfektioner

Studier har visat att oreganoolja är effektiv mot fem olika typer av Candida, en svamp som kan drabba munnen och även intima områden. Den anses vara ännu mer effektiv än andra oljor. Candida förekommer i form av jäst och orsakar infektioner när den växer till sig för mycket.

7. Den hjälper till att lindra smärta

En pågående studie visar att eterisk oreganoolja har liknande effekter som vanliga smärtstillande medel, som morfin. Den här egenskapen beror på ett av dess ämnen som kallas karvakrol, men studier på människor behövs fortfarande för att bevisa dess fulla effektivitet.

8. Den kan hjälpa till med viktminskning.

Enligt forskning kan oreganoolja hjälpa till med viktminskning eftersom karvakrol kan hindra bildandet av fettceller. Det finns dock fortfarande inga avgörande bevis att detta sker även hos människor.

Du kanske är intresserad av att läsa: 6 eteriska oljor som kontrollerar allergisymptom

Hur man använder oreganoolja för att behandla en förkylning

Tack vare oreganooljans egenskaper kan detta medel hjälpa till att bekämpa bakterier, lindra nästäppa och trånga luftvägar och även fungera som ett antiinflammatoriskt medel. Vid förkylning är de två vanligaste sätten att använda den att andas in den som ånga samt att gurgla med den.

Ångbad med eterisk oreganoolja

 • Sätt en kastrull med vatten på spisen och låt vattnet koka upp. Ta sedan bort kastrullen från värmen, tillsätt två till tre droppar oreganoolja och täck över kartrullen med ett lock.
 • Ha en handduk redo i förväg för att täcka axlar, rygg, huvud och ha även en separat handduk till kastrullen. På så sätt kan du hålla värmen i kastrullen längre.
 • När du har steg 1 och 2 redo, placera kastrullen med locket på på ett bord precis under näsan.
 • Se till att du är lagom varm och ta försiktigt av locket från kastrullen. Andas in ångan genom näsan i cirka 6 till 12 minuter. Detta hjälper till att lösa upp slem i näsborrarna.
 • Undvik drag och kalla temperaturer under och efter ditt ångbad.

Gurgling vid halsont

 • Häll en till två droppar oreganoolja i ett glas ljummet till varmt vatten.
 • Ta en liten mängd av detta i munnen och gurgla i ungefär en halv minut.
 • Spotta ut och upprepa tills du inte har något kvar i glaset. Detta hjälper dig att dämpa inflammation i halsen och svalget.

Hur man använder oreganoolja för att behandla bronkit och hosta

En annan av egenskaperna hos oreganoolja är dess förmågor som slemlösande medel. Den löser upp slem, vilket lindrar symptomen på bronkit. Det finns två sätt att behandla detta tillstånd.

Ångbad för att lindra hosta

 • Sätt en kastrull med vatten på spisen och låt vattnet koka upp. Ta sedan bort kastrullen från värmen, tillsätt två till tre droppar oreganoolja och täck över kastrullen med ett lock.
 • Medan vattnet kokar, förbered en handduk för att täcka axlar, rygg, huvud och ha även en separat handduk till kastrullen. På så sätt kommer du att kunna hålla värmen i kastrullen längre.
 • Placera kastrullen, som fortfarande ska ha locket på sig, på en bänk eller ett bord och luta dig över den så att den står precis under näsan på dig.
 • Ta försiktigt av locket från kastrullen och andas in ångan i cirka 6 till 12 minuter. Detta hjälper till att lösa upp slem.
 • Undvik drag under och efter ditt ångbad.

Hur man applicerar oreganoolja på bröstet

 • I en liten skål blandar du 1 till 2 teskedar kokosolja med 5 till 8 droppar oreganoolja och rör om i några sekunder.
 • Smörj denna olja på fingertopparna med varma händer och gnugga sedan försiktigt in den på bröstet.
 • Du måste hålla dig varm under och efter behandlingen.
Eterisk oreganoolja och färsk oregano
Du kan andas in eterisk oreganoolja som en ånga eller applicera den direkt på bröstet.

Kontraindikationer vid användning av oreganoolja

Var försiktig så att du inte tar en överdrivet hög dos oreganoolja. Du bör tänka på att den är framställd med en hög koncentration. Om du tar för mycket eller använder den under lång tid kan särskilt tymolinnehållet ge negativa effekter.

Bland de vanligaste biverkningarna är hud- och ögonallergier, illamående och kräkningar, dyspepsi och hudutslag. Det saknas fortfarande vetenskaplig forskning för att stödja användningen av denna olja för gravida kvinnor och barn, så det är bäst att undvika denna olja i båda fallen.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Hur man gör och använder lavendelolja

Använd eterisk oreganoolja vid förkylningar med försiktighet

Fördelarna med oreganoolja är flera och många av dem har vetenskapliga belägg. Den innehåller till exempel antioxidanter i större mängder än vissa frukter och grönsaker. Kom dock ihåg att det fortfarande behövs mer omfattande studier för att fullt ut förstå dess funktion.

Oreganoolja kan användas för att lindra vissa vanliga hälsoproblem (förkylningar och influensa), men du måste ta eller använda den i rätt doser. Läs tillverkarens rekommendationer för mer specifik information.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Preuss, H. G., Echard, B., Dadgar, A., Talpur, N., Manohar, V., Enig, M., Bagchi, D., & Ingram, C. (2005). Effects of Essential Oils and Monolaurin on Staphylococcus aureus: In Vitro and In Vivo Studies. Toxicology mechanisms and methods, 15(4), 279–285. doi: 10.1080/15376520590968833
 • Sienkiewicz, M., Wasiela, M., & Głowacka, A. (2012). Aktywność przeciwbakteryjna olejku oreganowego (Origanum heracleoticum L.) wobec szczepów klinicznych Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa [The antibacterial activity of oregano essential oil (Origanum heracleoticum L.) against clinical strains of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa]. Medycyna doswiadczalna i mikrobiologia, 64(4), 297–307.
 • Ozdemir, B., Ekbul, A., Topal, N. B., Sarandöl, E., Sağ, S., Başer, K. H., Cordan, J., Güllülü, S., Tuncel, E., Baran, I., & Aydinlar, A. (2008). Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. The Journal of international medical research, 36(6), 1326–1334. doi: 10.1177/147323000803600621
 • Zheng, W., & Wang, S. Y. (2001). Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. Journal of agricultural and food chemistry, 49(11), 5165–5170. doi: 10.1021/jf010697n
 • Force, M., Sparks, W. S., & Ronzio, R. A. (2000). Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. Phytotherapy research : PTR, 14(3), 213–214. doi: 10.1002/(sici)1099-1573(200005)14:3<213::aid-ptr583>3.0.co;2-u
 • Zou, Y., Xiang, Q., Wang, J., Peng, J., & Wei, H. (2016). Oregano Essential Oil Improves Intestinal Morphology and Expression of Tight Junction Proteins Associated with Modulation of Selected Intestinal Bacteria and Immune Status in a Pig Model. BioMed research international, 2016, 5436738. doi: 10.1155/2016/5436738
 • Silva, F. V., Guimarães, A. G., Silva, E. R., Sousa-Neto, B. P., Machado, F. D., Quintans-Júnior, L. J., Arcanjo, D. D., Oliveira, F. A., & Oliveira, R. C. (2012). Anti-inflammatory and anti-ulcer activities of carvacrol, a monoterpene present in the essential oil of oregano. Journal of medicinal food, 15(11), 984–991. doi: 10.1089/jmf.2012.0102
 • Pozzatti, P., Scheid, L. A., Spader, T. B., Atayde, M. L., Santurio, J. M., & Alves, S. H. (2008). In vitro activity of essential oils extracted from plants used as spices against fluconazole-resistant and fluconazole-susceptible Candida spp. Canadian journal of microbiology, 54(11), 950–956. doi: 10.1139/w08-097
 • Aydın, S., Öztürk, Y., Beis, R. and Hüsnü Can Başer, K. (1996), Investigation of Origanum onites, Sideritis congesta and Satureja cuneifolia Essential Oils for Analgesic Activity. Phytother. Res., 10: 342-344. doi: 10.1002/(SICI)1099-1573(199606)10:4<342::AID-PTR832>3.0.CO;2-W
 • Jung, C. Y., Kim, S. Y., & Lee, C. (2018). Carvacrol Targets AXL to Inhibit Cell Proliferation and Migration in Non-small Cell Lung Cancer Cells. Anticancer research, 38(1), 279–286. doi: 10.21873/anticanres.12219
 • Cho, S., Choi, Y., Park, S., & Park, T. (2012). Carvacrol prevents diet-induced obesity by modulating gene expressions involved in adipogenesis and inflammation in mice fed with high-fat diet. The Journal of nutritional biochemistry, 23(2), 192–201. doi: 10.1016/j.jnutbio.2010.11.016

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.