Allt du behöver veta om knölar på halsen

En knöl på halsen kan orsaka symptom som svårigheter att svälja eller heshet. Läs vidare för att lära dig mer!
Allt du behöver veta om knölar på halsen

Senaste uppdateringen: 30 november, 2020

När en person märker av knölar på halsen så kan vederbörande bli rädd. Det man först tänker på är trots allt cancer, men det finns flertalet andra anledningar, varav alla inte är elakartade.

Det kan röra sig om en infektion, en cysta eller en godartad tumör. Det finns ingen anledning att oroa sig så länge man går till läkaren för att bli undersökt.

Den huvudsakliga orsaken till knölar på halsen är svullna lymfkörtlarsom är runda strukturer som utgör en del av immunförsvaret och finns utspridda i kroppen.

De hjälper dig att upptäcka och bekämpa infektioner, och tenderar att relativt ofta svälla upp. Detta är vanligt och oftast temporärt.

I denna artikel ska vi förklara allt du behöver veta om knölar på halsen.

De huvudsakliga orsakerna till knölar på halsen

Som vi nämnde ovan är den vanligaste orsaken svullna lymfkörtlar, och det kan inträffa av olika anledningar:

  • En närliggande infektion: det kan röra sig om en förkylning eller halsinfektion. Detta är väldigt vanligt, speciellt hos barn. Mononukleos, tandbölder och tonsillit, eller halsfluss, är också värda att nämna.
  • En inflammation i lymfkörteln, även kallat lymfadenit.
  • Systemiska sjukdomar, som humant immunbristvirus (HIV) och tuberkulos.

Vidare kan vissa immunbristsjukdomar också orsaka knölar på halsen. Detta sker eftersom de får lymfkörtlarna att svullna, precis som infektioner.

Den vanligaste sjukdomen är ledgångsreumatism – en sjukdom där immunförsvaret av misstag attackerar frisk vävnad, vilket främst drabbar lederna.

Vissa läkemedel kan också göra lymfkörtlarna större, och en knöl på halsen kan även orsakas av en cysta, som är en vätskefylld blåsa. Cystor är lättare att identifiera eftersom många av dem finns närvarande vid födseln.

En annan möjlig orsak är ett problem med salivkörtlarna.

Vi kan dock inte ignorera det faktum att det kan röra sig om cancer. Kom ihåg att elakartade tumörer är vanligare hos äldre personer.

Det kan vara en cancerdrabbad lymfkörtel, men även vara en tumör från en närliggande struktur som spridit sig.

Det kan till och med röra sig om en avlägsen tumör som genomgår metastas.

Denna artikel kanske intresserar dig: Detoxa lymfsystemet med naturliga kurer och massage

Alarmerande tecken och symptom om du har knölar på halsen

Om du har en knöl på halsen eller nacken måste du gå till läkaren för en undersökning. Det är väldigt viktigt att genomgå relevanta tester för att få en diagnos.

Men utöver dessa tester finns det vissa tecken som kan ge dig ledtrådar angående vad dessa knölar betyder.

En mjuk och smärtsam knöl indikerar vanligtvis en infektion. Dessa knölar tenderar att försvinna efter ett tag. Vidare kan lymfkörtelförstoring leda till känslighet.

Om knölen istället är hård, orörlig och inte gör ont så kan det vara en tumör. De kan dessutom orsaka andra symptom, som afoni (heshet) eller svårigheter att svälja.

Om du har en knöl på halsen som inte försvinner och som även orsakar några av symptomen vi nämnt, ska du träffa en läkare så snart som möjligt.

Kvinna med knöl på halsen

Diagnostiska tester

Flertalet tester kan leda till en medicinsk diagnos, men om patienten är ung är det inte troligt att det är en tumör. Testerna är ofta heller inte nödvändiga om det finns en närliggande infektion.

Läkare ber vanligtvis om kompletta blodvärden och kan även genomföra en bröströntgen. När det finns varningstecken eller riskfaktorer för cancer kan mer exakta tester genomföras.

Dessa inkluderar biopsi, där en del av knölen extraheras för att undersökas. Läkarna kan även be om avbildningstester, såsom datortomografi och magnetisk resonanstomografi.

Ultraljud används också ibland.

Slutsats om knölar på halsen

En knöl på halsen orsakas vanligtvis av en lymfkörtel som ökat i storlek. Den vanligaste orsaken till det är en närliggande infektion som vanligtvis försvinner på egen hand.

Du måste dock vara uppmärksam på andra symptom. Om knölen på halsen eller nacken inte är smärtsam och inte går att flytta på så kan det vara en tumör.

Det bästa är att gå till läkaren för att få ett tydligt svar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.