Nacho Monreals pensionering: Hur påverkas idrottare av detta skede?

Nacho Monreal ansluter sig nu till listan över ex-fotbollsspelare. Han kommer att gå in i ett skede av livet som ger nya möjligheter, men som inte alltid är lätt.
Nacho Monreals pensionering: Hur påverkas idrottare av detta skede?
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 11 oktober, 2023

Spaniens före detta landslagsspelare Nacho Monreal meddelade tidigare i år att han nu ska pensionera sig från den professionella fotbollen. Förra säsongen hindrade en knäskada honom från att spela många matcher. Med Nacho Monreals pensionering kommer han nu att möta ett annat skede av sitt liv, med nya utmaningar.

Monreal har haft en framgångsrik karriär. Han har spelat i två av de viktigaste ligorna i världen: La Liga och Premier League, och försvarat färgerna från Osasuna, Malaga, Arsenal och Real Sociedad. Med det spanska landslaget spelade han 22 matcher och blev till och med kallad till Rysslands VM 2018.

I augusti 2022 bestämde sig försvararen för att hänga upp sina fotbollsskor och gå vidare till en ny fas i sitt liv. En som, för de flesta idrottare, innebär vissa utmaningar, som vi kommer att se nedan.

Knäskadan som lett till Nacho Monreals pensionering

För att förstå en idrottares liv efter pensioneringen är det först värt att ägna några rader åt den knäskada som komplicerade Monreals sista år som fotbollsspelare. Den spanske spelaren från Navarra drabbades av en rad besvär i höger knä som han försökte rehabilitera först med konservativ behandling och sedan med artroskopi.

Som ett resultat av dessa komplikationer var backen ur spel i 325 dagar. Under den perioden missade han totalt 51 matcher med sitt lag, Real Sociedad.

Senast han var på planen var i finalen i Copa del Rey 2020/2021, där hans lag korades till mästare. Då var han redan skadad.

Nacho Monreals pensionering från professionell fotboll
Knäskador är mycket vanliga hos fotbollsspelare. Vissa spelare återhämtar sig från sina knäskador, och andra inte.

Pensionering: En svår etapp för en idrottare

Någon gång måste alla idrottare lämna sin yrkesverksamhet. Om den inte hanteras effektivt kan denna övergång vara mycket svår att hantera.

För det första innebär pensionering en radikal förändring av livsstilen så länge som fotbollsspelaren inte fortsätter att vara kopplad till sporten i en annan roll, exempelvis som tränare. När man pensionerar sig från sin sport är det slut på de dagliga träningspassen, resorna med laget och gynnsamma eller svårfångade resultat.

Utöver detta upphör också en viktig ekonomisk inkomstkälla. Om idrottaren inte gjort en ordentlig ekonomisk planering under de föregående åren, kan denna aspekt också vara en stor stressfaktor i hans eller hennes “nya liv”.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Hur du blir bättre på fotboll utanför planen

Taktiker för att möta idrottspensionering på ett hälsosamt sätt

Liksom för äldre människor som når åldern för att pensionera sig från jobbet, står idrottare inför ovanligt mycket fritid efter pensioneringen. Skillnaden är att de gör det med ganska många år kvar att leva, eftersom de vanligtvis är i 30-årsåldern när de går i pension.

Vid den här tidpunkten är det en bra idé att ägna tid åt hobbyer och personliga projekt som man tidigare skjutit upp på grund av skyldigheter till sporten. Familjetid bör också prioriteras, eftersom många idrottare ofta har varit tvungna att välja bort stunder med sina nära och kära i så många år.

Att sätta upp ett långsiktigt projekt och dela upp det i minimål – som är mindre och mer konkreta åtgärder för det dagliga livet – är också en strategi att rekommendera. Naturligtvis måste man lämna utrymme för fritid, men det betyder inte att man måste sluta vara eller känna sig produktiv.

I denna mening bör det ta hand om hälsan också vara en högsta prioritet. Även om det är otänkbart att lyckas kunna fortsätta vara i samma fysiska form som under den professionella aktiviteten, är det alltid viktigt att hålla sig frisk.

Många pensionerade idrottare slappnar av och går in i sin nya rutin, och detta leder inte bara till en mindre välskött figur, utan också till potentiella hälsokomplikationer.

Nacho Monreals pensionering
Träning under pensioneringen kan vara en tid för upptäckt och en återförening med kroppen.

Vad ska man göra efter pensioneringen

Andra aktiviteter som kan vara viktiga efter pensioneringen inkluderar följande:

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur kommer värmen vid VM i Qatar att påverka spelarna?

Nacho Monreals pensionering: en aktuell situation för många professionella atleter

Det finns de som skulle tolka denna nya verklighet som ett stup eller en skrämmande punkt i livet, där det blir svårt att gå framåt eller ens se framåt. Men faktum är att det är mer en möjlighet.

Efter väldigt många år med samma sak är det att lämna professionell sport en möjlighet till att ändra fokus. Efter Nacho Monreals pensioneringen kommer skadorna som orsakade honom så mycket huvudvärk i slutet av karriären inte längre vara samma huvudbry. Som så många andra har gjort före honom, kan han som pensionär från sporten börja en lika produktiv och lycklig period i sitt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.