Muntorrhet under graviditeten: orsaker och behandlingar

Att drabbas av muntorrhet under graviditeten är ganska vanligt. Upptäck orsakerna till detta tillstånd och vad du kan göra för att behandla det.
Muntorrhet under graviditeten: orsaker och behandlingar
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 02 maj, 2023

Graviditet medför många förändringar i en kvinnas kropp. Muntorrhet under graviditeten är en ganska vanlig manifestation som inte nämns ofta. Det är ofta en konsekvens av hormonella förändringar och ökat vätskebehov för att barnet ska utvecklas korrekt.

Det finns dock även andra faktorer som gör att vi får mindre saliv i munnen. Oavsett situation är det bra att vara medveten om detta symptom. Först och främst för att det kan vara ett tecken på ett hälsoproblem; å andra sidan, eftersom bristen på saliv gynnar uppkomsten av orala sjukdomar.

Vissa huskurer kan dock hjälpa till att lindra detta problem. Naturligtvis finns det också medicinska behandlingar som går att använda sig av vid behov. Här är allt du behöver veta om dessa.

Graviditet och muntorrhet

Saliv är en oral vätska som har viktiga smörjande, antibakteriella och svampdödande funktioner. Dessutom gynnar det läkning av orala vävnader, deltar i processen för matsmältning och påverkar förmågan att tala.

Produktionen och utsöndringen av saliv inuti munnen styrs av spottkörtlarna. När dessa strukturer drabbas av ett problem som förändrar deras normala funktion, kallas detta för xerostomi  eller muntorrhet.

Saliv håller munnen fuktig. När produktionen är otillräcklig eller kvaliteten förändras, känns munnen torr och obekväm.

Muntorrhet är ett av de vanligaste orala tillstånden under graviditeten. Det börjar vanligtvis under första trimestern och visar sig vanligtvis när du vaknar på morgonen, eftersom salivproduktionen minskar under natten.

Hormonella förändringar är vanligtvis den främsta triggern. Men det är viktigt att känna till att det också är förknippat med andra faktorer eller kan indikera närvaron av någon sjukdom.

Muntorrhet under graviditeten.
Uttorkning och hormonella förändringar är vanligtvis utlösande faktorer för muntorrhet under graviditeten.

Symtom på muntorrhet under graviditeten

Bristen på saliv och den obekväma känslan av torr munslemhinna är huvudsymptomet på muntorrhet under graviditeten. Utöver detta finns det andra symtom som ofta följer med denna sjukdom:

  • Förändringar i smaksinnet eller en metallisk smak i munnen
  • Spruckna läppar
  • Vitaktig tunga när du vaknar på morgonen
  • Dålig andedräkt
  • Brännande i munnen eller halsen
  • Svårt att svälja
  • Täppt näsa eller torrhet inuti näsan
  • Huvudvärk
  • Problem att tala ordentligt
  • Dålig matsmältning
  • Heshet
  • Värmevallningar
  • Uppkomsten av hål i tänderna eller tandköttsinflammation

Orsaker till muntorrhet under graviditeten

Hormonella förändringar och ett ökat behov av vätska under graviditeten är vanligtvis de främsta utlösande faktorerna för muntorrhet. Dessa förändringar under graviditeten predisponerar en kvinna för vissa situationer som gynnar xerostomi. Här är de vanligaste orsakerna.

Uttorkning

När kroppen förlorar vatten snabbare än den tar in, uppstår uttorkning. Under graviditeten är vätskebehovet större, eftersom vätska hjälper barnet att utvecklas.

Att inte dricka tillräckligt med vatten för att ersätta vätskeförlusten kan orsaka allvarliga problem. I svåra fall kan det leda till fosterskador eller för tidig förlossning.

Detta tillstånd orsakar även andra symtom utöver muntorrhet. De vanligaste är följande:

  • En känsla av kvävning
  • Mörkgul urin
  • Extrem törst
  • Trötthet
  • Yrsel
  • Huvudvärk

Att dricka mycket vatten under graviditeten hjälper till att förhindra uttorkning. Det är viktigt att ersätta vätskeförlusten, särskilt under första trimestern när illamående och kräkningar är vanliga.

Candidiasis

Candidiasis är en infektion som orsakas av överväxt av en svamp som kallas Candida albicans. Vi har alla denna mikroorganism i munnen i små mängder, men när denna växer mer än normalt kan denna sjukdom utvecklas.

Under graviditeten kan immunförsvaret påverkas. Med detta förloras balansen i den normala floran i munnen och svampen förökar sig på ett överdrivet sätt. Andra symtom är vita lesioner på tungan och kinderna, som liknar keso.

Om dessa fläckar blir sönderskrapade blöder de. Dessutom blir munnen röd och öm, och man kan ofta ha svårt att känna smaker.

Sömnproblem

Graviditet kan orsaka sömnproblem, allt från att inte kunna somna till att vakna flera gånger under natten. Andningsproblem, såsom snarkning och sömnapné, är också vanliga.

Hormonella förändringar kan göra att halsen och näsgångarna blir smalare, vilket leder till problem med att andas genom näsan. Under andra och tredje trimestern av graviditeten är snarkning ganska vanligt. Detta är vanligare hos kvinnor som är överviktiga, röker eller har förstorade tonsiller.

Snarkning och sömnapné kan göra att du andas genom munnen när du sover. På grund av detta minskar salivproduktionen och muntorrhet uppträder.

Graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes är när blodsockernivåerna är mycket höga. I allmänhet försvinner det oftast efter förlossningen. Under graviditeten behöver en kvinna mer insulin än vanligt, och när hennes kropp inte kan producera den extra mängden uppstår detta tillstånd.

Som väntat medför detta tillstånd risker för både mor och barn. Av denna anledning är det viktigt att övervaka situationen noggrant och förbättra din livsstil. En hälsosam kost, motion och i vissa fall medicin eller insulin kan hjälpa till att kontrollera problemet.

Om symtom uppstår är muntorrhet under graviditeten ett av dem. Du kan också uppleva överdriven törst, trötthet, utmattning och behovet av att kissa oftare än vanligt.

Konsekvenser av muntorrhet under graviditeten

Att lida av muntorrhet under graviditeten orsakar obehag för kvinnor och kan leda till vissa komplikationer. Saliv har funktionen av att vara självrengörande och bakteriekontrollerande i munnen.

Därför, när saliven är knapp eller mycket trögflytande, minskar detta naturliga skydd. Mikroorganismer hittar då en idealisk livsmiljö för att föröka sig vilket i sin tur genererar problem, såsom ackumulering av bakteriellt plack och tandsten, karies, tandköttsinflammation och parodontit.

Du bör inte ta lätt på dessa störningar. Att lida av någon av dessa orala sjukdomar under graviditeten kan påverka utvecklingen av fostret, men även leda till andra komplikationer.

Dessutom kan torrhet i munnen i detta skede vara ett varningstecken på ett allvarligare tillstånd. De vanligaste är följande:

  • Graviditetsdiabetes: Denna sjukdom påverkar salivkörtlarnas struktur och ökar den dagliga urineringen, vilket minskar mängden vätska för att producera saliv.
  • Anemi: Muntorrhet, åtföljd av andra symtom som torr hals, sprickor i mungiporna och en brännande tunga, är ibland ett tecken på anemi.
  • Högt blodtryck: Att uppleva plötslig muntorrhet åtföljd av en bultande huvudvärk kan orsakas av en oväntad ökning av blodtrycket. Högt blodtryck påverkar hälsan hos mor och barn och bör behandlas omedelbart.

Behandling av muntorrhet under graviditeten

Eftersom muntorrhet under graviditeten varnar oss för andra hälsoproblem, är det nödvändigt att hitta triggern för att lösa situationen ordentligt. I detta avseende är det tillrådligt att diskutera problemet med din gynekolog så att denna kan utföra relevanta tester.

Oavsett situation finns det några tips för vad du själv kan göra hemma för att lindra obehaget som härrör från detta symptom. De mest relevanta är följande:

  • Drick minst två till tre liter vatten om dagen. Ha en flaska till hands så att du kan dricka med jämna mellanrum eller sug på små isbitar. Detta hjälper till att hålla munnen fuktig.
  • Andas genom näsan hela tiden, även när du sover. Detta förhindrar saliven från att avdunsta. Om näsandningen försvåras av andningsproblem kan du ta ångbad några gånger om dagen för att rensa luftvägarna och minska muntorrheten.
  • Undvik att konsumera alkohol, tobak och kaffe under graviditeten. Dessa produkter är mycket skadliga för barnet och mamman, och kan också orsaka uttorkning.
  • Använd en luftfuktare i sovrummet, särskilt om du bor i torra områden.
  • Tugga sockerfritt tuggummi eller ät sockerfritt godis för att stimulera salivproduktionen.
  • Utöva god munhygien. Att borsta, använda tandtråd och använda fluortandkräm efter varje måltid minskar obehag och komplikationer av muntorrhet.
  • Följ en hälsosam och balanserad kost som innehåller frukt, grönsaker, fullkorn, nötter och magert kött. Det är viktigt att undvika ultrabearbetade livsmedel och livsmedel med hög natriumhalt, eftersom de kan bidra till ökad vätskeförlust i kroppen.
En gravid kvinna får sin mun kontrollerad.
Att konsultera läkare och tandläkare är nyckeln för att fastställa orsaken till muntorrhet. Ibland är det nödvändigt att ingripa med medicinska behandlingar.

När bör du kontakta en läkare?

Om våra tips ovan inte räcker för att minska muntorrheten bör du konsultera en läkare. Som vi nämnt, att hitta orsaken till problemet och behandla det hjälper till att förhindra komplikationer. Behandlingen kan innefatta några av följande åtgärder:

  • Ändra de vanliga medicinerna som kan orsaka muntorrhet.
  • Använd en tandskena med fluor, konstgjord saliv eller speciellt munvatten.
  • Behandla sömnapné eller snarkning, om dessa orsakar xerostomi.
  • Behandla candidiasis med svampdödande medel om det är orsaken till muntorrheten.
  • Upprätta en hanteringsplan för graviditetsdiabetes. Vissa kostråd, motion och i vissa fall orala mediciner eller insulin kan vara nödvändiga.

Det är också en bra idé att konsultera en läkare om något av följande symtom uppträder:

  • Vitaktiga eller röda lesioner i munnen
  • Munsmärta eller sveda
  • Överdriven törst
  • Trötthet, snarkning och frekventa uppvaknanden under natten
  • Behovet av att kissa oftare
  • Tandvärk som inte försvinner, tandkänslighet eller bruna eller svarta fläckar på tänderna
  • Desorientering
  • Svart eller blodig avföring
  • Huvudvärk

Dessa manifestationer är förknippade med andra störningar som bör diagnostiseras och behandlas så snart som möjligt.

Att kontrollera muntorrhet under graviditeten

Hormonella förändringar och ökat vätskebehov är förknippat med muntorrhet under graviditeten. Lyckligtvis, med enkla åtgärder som du kan tillämpa hemma, kan du lindra detta symptom.

Det är hur som helst alltid en bra idé att diskutera detta obehag med läkaren som övervakar graviditeten. I vissa fall är xerostomi en manifestation av en mer komplex sjukdom som kräver snabb diagnos och behandling.

Tänk också på att detta symtom ökar risken för munproblem som hål i tänderna, gingivit och infektioner. På grund av detta är det en bra idé att konsultera en tandläkare.

Vätsketillförsel, munhygien, en hälsosam kost och regelbundna medicinska och tandläkarkontroller är avgörande för att hantera detta problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mancheno Valenzuela, C. L. (2021). Odontología preventiva durante el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • de la Paz Suárez, T., Alguacil, C. D. L. M. G., & Rodríguez, L. N. (2014). Boca seca: causas, diagnóstico y tratamiento. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta39(10).
  • Quirce Galindo, L. (2020). El papel de la enfermería en el estilo de vida del embarazo.
  • Salvatierra Ratti, E. J. (2020). Salud oral y diabetes gestacional (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • PONCE PÁRRAGA, M. M. (2017). PREVALENCIA DE MANIFESTACIONES ORALES ASOCIADAS A DIABETES GESTACIONAL. CENTRO DE SALUD RESBALÓN, ÁREA DE ODONTOLOGÍA (Doctoral dissertation).
  • Curiel Álvarez, A., & Dorta, D. (2019). Abordaje clínico odontológico de la mujer embarazada. Revisión de la literatura.
  • Fernández, Y. G. (2020). Impacto de la diabetes gestacional en la morbimortalidad neonatal. NPunto3(28), 25-42.
  • Rambay Holguín, G. A. (2022). Enfermedades periodontales y sus riesgos en la mujer gestante (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Alfaro Alfaro, A., Castejón Navas, I., Magán Sánchez, R., & Alfaro Alfaro, M. J. (2018). Embarazo y salud oral. Revista Clínica de Medicina de Familia11(3), 144-153.
  • Praharaj, N., & Naik, D. (2020). Management of Oral Health During Pregnancy. Indian Journal of Forensic Medicine & Toxicology14(4).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.