Orsakerna till missfärgade tänder

I den här artikeln tar vi upp de vanligaste orsakerna till fläckade och missfärgade tänder. Det går att förhindra att det uppstår.
Orsakerna till missfärgade tänder

Senaste uppdateringen: 06 mars, 2022

Missfärgade tänder är både ett hälsoproblem och kosmetiskt problem. Ingen gillar att ha synliga fläckar på tänderna som andra lätt kan se! I den här artikeln ska vi ta upp de vanligaste orsakerna till fläckade och missfärgade tänder för att hjälpa dig att förhindra att det uppstår.

Tandläkare studerar orsaken och morfologin på tänder med avvikande färg för att upptäcka hur de bör behandlas och hur de kan förebyggas. För patienter är missfärgade tänder också ett kosmetiskt problem. Ditt leende och dina samtal bör inte vara påverkade av missfärgningar som gör att dina tänder ser fula ut.

Låt oss ta en titt på några av de möjliga orsakerna till detta vanliga problem.

Typer av missfärgade tänder

För det första är det viktigt att veta att det i princip finns två typer av missfärgade tänder:

1. Ytliga missfärgningar

Denna typ av missfärgning påverkar de yttre lagren av tanden. De orsakas ofta av pigmenterade rester från olika drycker eller livsmedel. Vin, kaffe och sojasås kan orsaka dessa.

Rökare kan också få ytliga missfärgningar på tänderna på grund av tobak. Men de kan också dyka upp på grund av åldrande och slitage på tänderna, även utan att ha varit utsatta för dessa faktorer.

2. Djupare missfärgningar

Dessa fläckar påverkar det inre lagret av tänderna. Trauma eller fosterskador kan orsaka dessa.

Ibland kan de uppstå när en gravid kvinna tar ett visst läkemedel under graviditeten, som tetracykliner. Ett speciellt tillstånd som orsakar detta är fluoros från överdrivet fluorintag.

Ytligare missfärgningar kan bli djupare i fall då de penetrerar till den underliggande tandvävnaden. En missfärgning av emaljen, som är det yttersta lagret, kan tränga in till insidan av tanden till dentinet.

Orsakerna till missfärgade tänder

Nedan kan du läsa om några av de vanligaste orsakerna till missfärgningar på tänderna i den allmänna befolkningen. De är bland annat följande:

 • Åldrande. Med åren blir tandemaljen mörkare. Slitage gör emaljen tunnare och gör att de inre lagren som har en annan färg syns igenom.
 • Kosten. Som vi nämnde ovan finns det vissa drycker och livsmedel som kan missfärga tänderna. Kaffe är en av huvudorsakerna till missfärgade tänder. Rött vin, morötter, citrusfrukter och vinäger verkar eroderande på emaljen och kan missfärga tänderna.
 • Tobak. Nikotin gör dina tänder bruna.
 • Naturlig färg. Alla människor har inte samma grundton på sina tänder. Från födseln kan olika färgnyanser göra missfärgningen tydligare.
 • Mediciner. Vissa mediciner är förknippade med missfärgning av tänderna, som difenhydramin och klorhexidin. Detta händer dock bara om de konsumeras under långa tidsperioder. Andra läkemedel som bland annat tetracykliner, stör tandbildningen i barndomen.
 • Fluoros. När en person använder mer fluor än rekommenderat, byggs det upp i kroppen, särskilt i tänderna. Fluor i tänderna orsakar missfärgningar.
 • Trauma. Det här ser man främst hos barn. Medan tänderna fortfarande utvecklas, kan ett trauma förändra tillväxtprocessen och resultera i en fläck.
 • Dålig hygien. Brist på tandborstning eller dålig borstteknik kan leda till missfärgade tänder.
Missfärgade tänder vs vita tänder.
Många faktorer kan orsaka missfärgade tänder. Vissa livsmedel, mediciner och trauma är vanliga orsaker.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Symptom och behandling vid inklämda visdomständer

Olika nyanser på missfärgningar av tänderna

Alla missfärgade tänder är inte likadana. Det kan förekomma olika färger och nyanser, beroende på orsaken som fick fläckarna att uppstå. Färgen är viktig för tandläkaren som undersöker patienten med de missfärgade tänderna, eftersom den kan hjälpa till att ställa en korrekt diagnos.

Vita fläckar, till exempel, indikerar fluoros. Fläckarna som orsakas av uppbyggnad av bakteriella plack är också vita, vilket är tydligare ju sämre munhygienen är.

En brun färg beror oftast på mat eller dryck. Tobak orsakar också garvning av tänderna. En ansamling av matrester orsakar gula fläckar.

Gula tänder indikerar förekomsten av bakteriella plack, som uppstår på grund av mikroorganismer som hittat en bra plats att växa på, på grund av bristande hygien.

Gröna fläckar är vanligare i unga år. Liksom gula fläckar är de förknippade med dålig tandborstning. Det gröna pigmentet bakom denna färgning kallas fenazin och orsakas av speciella bakterier och svampar.

Slutligen, svarta fläckar på tänderna kommer från högt järnintag eller på grund av mediciner som klorhexidin. Svarta fläckar är ett symptom på parodontit.

En man hos tandläkaren.
Färgen på tänderna är ett viktigt tecken för tandläkaren, eftersom det kan vägleda honom eller henne i riktning mot vissa diagnoser.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Så kan du bleka tänderna med naturliga produkter

Hur man undviker att få missfärgade tänder

Du kan använda allmänna riktlinjer för att försöka förhindra att det uppstår fläckar på dina tänder. Några av dem är följande:

 • Förbättra tandhygienen. Att borsta tänderna ordentligt och ofta är den viktigaste metoden för att skydda dina tänder.
 • Gå till tandläkaren. Du bör göra regelbundna tandläkarbesök för att få dina tänder undersökta och få lämpliga rekommendationer.
 • Minska konsumtionen av drycker som kaffe eller läsk.
 • Undvik att börja röka eller sluta använda tobaksprodukter.

Har du upptäckt fläckar på dina tänder?

I så fall kan första steget vara att du bokar en tid hos en tandläkare för att ta reda på vad som kan vara orsaken till dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ramírez, Paula, et al. “Prevalencia de manchas blancas antes y después del tratamiento de ortodoncia.” CES Odontología 27.2 (2014): 61-67.
 • Morán, Vera, and Dick Bryan. Estudio comparativo de los agentes blanqueadores en dientes con discromía. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2016.
 • Viñuela, Alicia Celemín. “ESTUDIO COMPARATIVO DEL COLOR DENTAL SEGÚN EDAD, GÉNERO Y TIPO DE DIENTE.” (2016).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.