Vad är fostervatten och vad har det för funktioner?

Fostervatten är en viktig substans under normal graviditet. Det är mycket viktigt att gå på alla kontrollerna under graviditeten för att upptäcka eventuella avvikelser.
Vad är fostervatten och vad har det för funktioner?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Fostervatten är det ämne som omger fostret inuti fostersäcken. Detta är påsen eller säcken där barnet växer och utvecklas fram till födseln. Fostervatten fyller en rad med olika funktioner för både fostret och mamman.

Fostervatten spelar en viktig roll i utvecklingen. Viktigast av allt, det skyddar barnets kropp såväl som moderns organ. Det hjälper också till att upprätthålla den biologiska balansen.

På grund av dess viktiga roll kan läkare använda sig av fostervatten för att få information om fostrets hälsa och utveckling. Det innebär bland annat att de kan upptäcka vissa sjukdomar tidigt.

Vad är fostervatten?

Fostervatten är en klar, nästan transparent vätska, som har en gulaktig nyans. Det är normalt att det också har några små blodfläckar. Det är vanligtvis luktfritt.

När graviditeten fortskrider kan denna vätska fyllas med klumpar som flagnar av från barnets hud. Efter att graviditeten är helt fullgången – efter 40 veckor – blir den mjölkaktig i färgen. Den består av vatten, elektrolyter, proteiner, kolhydrater, lipider, mineraler, urea och fosterceller.

Mamman börjar producera denna substans vid 12 dagars graviditet. Den ökar sedan gradvis i volym fram till cirka den 34:e veckan. Sedan minskar volymen lite och membranen brister när förlossningen börjar, något som man ofta benämner som att “vattnet går”.

foster i Fostervatten
Från fostret kommer avfjällade hudceller, som ackumuleras allt eftersom graviditeten fortskrider.

Vad har fostervatten för funktioner?

Fostervatten spelar en nyckelroll under graviditeten eftersom det uppfyller många olika funktioner. Fostret flyter runt i denna vätska. Om den inte fanns skulle fosterutvecklingen vara omöjlig.

Även om det fortfarande finns luckor i vetenskapen om detta ämne, vet vi att fostervatten har följande huvudsakliga funktioner:

 • Det underlättar benväxt: Ämnet gör att fostret kan röra sig fritt utan att membranen i fostersäcken fäster vid kroppen. Det betyder att det kan växa utan problem.
 • Främjar muskelutvecklingen: Det gör att fostret kan röra sig i olika positioner. Detta bidrar till muskelutveckling.
 • Skyddar fostret: Fostervatten fungerar som en stötdämpare från yttre stötar och plötsliga rörelser. Det minskar också effekten av livmoderkontraktioner.
 • Skyddar modern: Vätskan fungerar också som en kudde för mamman mot fostrets rörelser. Det förhindrar också skador på närliggande organ och förhindrar komprimering av navelsträngen.
 • Skapar en gynnsam miljö: Fostervattnet hjälper till att hålla rätt temperatur inne i livmodern. Det ger också en steril, det vill säga bakteriefri, miljö.
 • Tillåter utbyte av biokemikalier och reglerar pH.
 • Det främjar lungutveckling: Från andra trimestern andas fostret in och sväljer fostervatten. Detta hjälper lungorna såväl som mag- och tarmsystemet att utvecklas.
 • Hjälper rörelse in i födelsekanalen: Vätskan hjälper fostret att placera sig rätt i födelsekanalen. Det smörjer sedan området för att underlätta födseln.

Huvudsakliga problem relaterade till fostervatten

De största problemen i samband med fostervatten har att göra med volym. Fostret behöver en tillräcklig mängd för att växa normalt. Ur denna synvinkel analyserar vi tre onormala situationer.

1. För lite fostervatten

Detta tillstånd är också känt som oligohydramnios, och det ökar risken för problem som involverar navelsträngen. Brist på vätska innebär att fostret har mindre utrymme att röra sig fritt.

Om detta tillstånd pågår ett längre tag är det också möjligt att lungutvecklingen blir påverkad, eftersom fostret andas in och andas ut detta ämne. Det blir också mer sannolikt med en för tidig förlossning.

Problemet kan bero på att mamman är uttorkad, förändringar i moderkakan eller för tidig membranbristning. Om det är allvarligt kommer läkaren förmodligen att bestämma sig för att påskynda förlossningen för att undvika större risk.

2. Ett överskott av fostervatten

Denna situation är också känd som polyhydramnios. Den största risken är för tidig födsel, vilket är varför detta kräver noggrann medicinsk övervakning. Läkare kan behandla tillståndet med medicinering eller genom att eliminera ett överskott av fostervattnet. Om det inträffar sent i graviditeten finns möjligheten att man inte måste ta ett invasivt tillvägagångssätt.

Överskott av fostervatten kan ofta bero på graviditetsdiabetes eller avvikelser hos fostret. Det är vanligare när det gäller flerbördsgraviditeter.

Läs mer i den här artikeln:  O’Sullivans test för gravida kvinnor

3. Läckage av fostervatten

Det är möjligt att fostervatten läcker ut under graviditeten. Detta kan ske långsamt, i små mängder, eller vara plötsligt och rikligt. Om det händer före 37:e veckan kallas det för tidig vattenavgång.

Detta tillstånd kan leda till försämrad fosterutveckling, infektion eller för tidig födsel. I vissa fall kommer modern att behöva bli inlagd på sjukhus och få behandling med medicin för att påskynda fostrets lungutveckling. Målet är att skjuta upp förlossningen så länge som möjligt.

Om det däremot händer efter 37:e veckan är det möjligt att  det inte kommer att behövas någon intervention. Läkaren kan rekommendera att inducera förlossningen om den inte har börjat 24 timmar efter att vattnet har gått.

 

kvinna föder barn
Induktion av värkar kan vara nödvändigt vid problem med fostervattnet, för att säkerställa barnets och moderns hälsa.

När ska du uppsöka en läkare?

Vanligtvis orsakar för mycket eller för lite fostervatten inga symptom hos modern. I de fall det finns för lite vätska kan du kanske märka att fostret rör sig mindre än det borde.

Om det finns för mycket vätska kan mamman i vissa fall känna sig andfådd eller uppleva smärtsamma sammandragningar i förtid. Om du lägger märke till läckage av vätska bör du uppsöka en läkare så att hon eller han kan undersöka dig så snart som möjligt.

Med tanke på fostervätskans betydelse för barnets normala utveckling är det bäst att gå på regelbundna besök på mödravården. Det är viktigt att informera din barnmorska om tecken på läckage.

Kvinnor med diabetes eller tvillinggraviditeter bör vara ännu mer noggranna med att gå på alla kontroller hos barnmorskor och läkare. Det är mycket viktigt att undvika att bli uttorkad under graviditeten och följa alla läkares råd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rincón, D., Foguet, A., Rojas, M., Segarra, E., Sacristán, E., Teixidor, R., & Ortega, A. (2014, September). Tiempo de pinzamiento del cordón umbilical y complicaciones neonatales, un estudio prospectivo. In Anales de Pediatría (Vol. 81, No. 3, pp. 142-148). Elsevier Doyma.
 • Vila BMA, Surí SY, Alfonso ÁB, et al. El desarrollo pulmonar en embriones humanos de ocho semanas: un acercamiento cuantitativo. Medicentro. 2016;20(1):46-55.
 • Madar, H., Brun, S., Coatleven, F., Chabanier, P., Gomer, H., Nithart, A., … & Sentilhes, L. (2016). Fisiología y regulación del líquido amniótico. EMC-Ginecología-Obstetricia, 52(4), 1-10.
 • Faneite, Pedro, et al. “Patologías del líquido amniótico: I: Polihidramnios: incidencia y repercusión perinatal.” Rev. obstet. ginecol. Venezuela (1999): 159-62.
 • Vigil de Gracia, Paulino et al. “Ruptura prematura de membranas.” Guía clínica de la Federación Latino Americana de Sociedades de Ginecología y Obstetricia 2 (2011).
 • Amador de Varona, Caridad Irene, et al. “Oligohidramnios: medidor de salud fetal.” Revista Archivo Médico de Camagüey 17.6 (2013): 121-128.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.