Allt du behöver veta om Braxton Hicks-sammandragningar

Många graviditeter involverar Braxton Hicks-sammandragningar, vilka är sammandragningar som förbereder livmoderhalsen inför förlossning. Dessa kan vara besvärliga, och för vissa kan de också vara smärtsamma.
Allt du behöver veta om Braxton Hicks-sammandragningar

Skriven av Ana Núñez

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När en kvinna snart ska föda verkar alla tecken vara symptom på just det ögonblicket. Obehag, smärta och sammandragningar är indikatorer på att födseln är nära. Men en blivande mamma kan ibland förväxla verkliga sammandragningar och Braxton Hicks-sammandragningar.

Detta händer vanligtvis för förstföderskor, och de flesta tenderar att uppsöka läkare för att ta reda på om de verkligen håller på att föda eller inte. Det är mycket vanligt på förlossningsavdelningar att se kvinnor som bara har falska värkar när de kommer in första gången.

I den här artikeln ska vi förklara hur man känner igen Braxton Hicks-sammandragningar och hur de skiljer sig från förlossningsvärkar.

Vad är Braxton Hicks-sammandragningar?

Braxton Hicks-sammandragningar kallas ibland för förvärkar eller falska värkar. De är förberedande, oregelbundna sammandragningar av varierande intensitet, som ibland ofta är riktigt smärtsamma och varar i några minuter. De klingar ofta av med vila eller byte av position.

De försvinner och börjar igen med ett oregelbundet mönster, och de brukar vara vanliga i runt två veckor före förlossningen. Frekvensen kan öka när de gör sitt riktiga jobb: att förbereda livmoderhalsen inför förlossningen.

Livmoderhalstappen är i sitt normala läge stängd och mäter ungefär 2 centimeter. När sammandragningar inträffar blir livmoderhalsen mjukare, kortare och vidare. Detta kallar man mognad. Expansionsfasen kan sträcka strukturen upp till 2,5 centimeter.

Braxton Hicks-sammandragningar förbereder livmoderhalsen inför förlossning.
Braxton Hicks-sammandragningar förbereder livmoderhalsen inför förlossning.

Den här artikeln kan kanske intressera dig: Menstruationskramper under graviditeten – bör du oroa dig?

Tecknen på Braxton Hicks-sammandragningar

Det finns sammandragningar som är relaterade till förlossningen och de som inte är det. Braxton Hicks-sammandragningar, som uppträder från vecka 20, tillhör gruppen som inte är direkt relaterade till förlossningen. Utvidgningsfasen är å andra sidan en del av de sammandragningar som är en del av förlossningen.

Braxton Hicks-sammandragningar är när betydande förändringar börjar inträffa i livmoderhalsen, där barnet ska ta sig ut. Placeringen av barnets huvud vid födelsekanalen är ett avgörande tecken. Det gör att kvinnan kan känna obehag i buken och även i ljumsken.

Dessa sammandragningar har ingen definierad början. Det åtföljs dock av ökad sammandragningsfrekvens och intensitet. Mängden vaginala flytningar ökar, kvinnan urinerar oftare och ibland kan slemproppen lossna och komma ut.

Dessa sammandragningar har en beräknad varaktighet på 30 sekunder, med 5 till 20 minuters mellanrum. En gravid kvinna kan leva sitt liv normalt fast hon upplever dessa sammandragningar. Som regel påverkar de inte heller aptiten. Ibland kan vila hjälpa till att stoppa dem.

Den här artikeln kan intressera dig: Symptom och tecken på för tidig födsel

Skillnaderna mellan falska värkar och förlossningsvärkar

Braxton Hicks-sammandragningar är de första som manifesterar sig. Även om de orsakar obehag är de vanligtvis smärtfria. Intensiteten varierar och de uppträder kring var tionde minut.

Dessa sammandragningar uppträder från vecka 20 eller även tidigare och påverkar ett stort område av livmoderns muskler. Ibland gör de sig påminda när den gravida kvinnan är stressad eller trött.

I slutet av graviditeten kan de orsaka måttlig hypogastrisk smärta, vilket gör att de är lättare att förväxla med riktiga sammandragningar. De är dock ingen anledning till oro. Tvärtom indikerar de att kroppen förbereder sig inför förlossning eftersom de hjälper till att mjuka upp livmoderhalsen.

Skillnaden ligger i intensitet och regelbundenhet, men också veckan de dyker upp i. Verkliga värkar varar ungefär en minut, kommer vanligtvis med tre minuters mellanrum och blir starkare och starkare. Och om de kommer längre ifrån varandra kommer de att göra det i en regelbunden takt.

Men den verkliga skillnaden mellan Braxton Hicks-sammandragningar och verkliga värkar ligger i det faktum att äkta sammandragningar hindrar mamman från att göra något annat. Hela hennes kropp kommer att fokusera på födelseupplevelsen.

När vattnet går stimuleras frisläppning av oxytocin, ett hormon som kroppen också släpper ut under orgasmer och amning, av förändringen i livmoderspänningen.

kvinna med Braxton Hicks-sammandragningar
Smärtan av sammandragningar, både falska och de som leder till en riktig förlossning, varierar från kvinna till kvinna.

Att veta hur man känner igen Braxton Hicks-sammandragningar

Du bör vara medveten om att du inte behöver åka in till sjukhuset om du har Braxton Hicks-sammandragningar, eftersom den faktiska födelsen kan ske timmar, eller till och med dagar, senare. Det att slemproppen, som kan vara vitaktig eller rosa (på grund av kvarvarande blod), går kan fläcka dina underkläder en eller några dagar före födseln.

Modern kan också känna det som om hon har menstruation eller ett starkt tryck i bäckenet. Kom ihåg att Braxton Hicks-sammandragningar kommer med mellan 5 och 20 minuters mellanrum. Om du närmare än en månad från det beräknade förlossningsdatumet bör du åka in till sjukhuset. Om detta emellertid inte är fallet är det möjligt att du istället kan stanna hemma.

Kom ihåg att försöka hålla din andning lugn och kontrollerad. Det är viktigt att ha sällskap och inte vara ensam under födseln. Verkliga sammandragningar består av regelbundna, intensiva värkar som varar längre och inte slutar när du byter position eller vilar.

Om du ska föda för första gången bör du åka till sjukhuset om du observerar att dina sammandragningar kommer med mindre än fem minuters mellanrum, varar en minut och manifesterar sig i två timmar. Om du inte är förstföderska är det vanligt att de typiska sammandragningarna varar minst en timme och kommer med 10 minuters mellanrum.

Att veta hur du känner igen verkliga sammandragningar hjälper dig att undvika alltför tidiga sjukhusbesök och åtgärder för att initiera en snabb förlossning. Till exempel att artificiellt skrapa hinnorna och injektioner med intravenöst oxytocin. Ju mer naturlig födelseprocessen är, desto bättre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.