O’Sullivans test för gravida kvinnor

O'Sullivans test är obligatoriskt i flera länder men det finns också en del kontroverser kring det. Dess mål är att utesluta graviditetsdiabetes, eller avgöra om det finns några risker för att få det längre fram i graviditeten.
O’Sullivans test för gravida kvinnor

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

O’Sullivans test är utformat för att fastställa nivåerna för gravida kvinnors blodsocker. Det är med andra ord ett test där man mäter blodsockernivåer för att ta reda på om det finns risk för graviditetsdiabetes.

Graviditetsdiabetes är ett tillstånd då blodsockret ökar på grund av de hormonella förändringarna som är typiska för graviditeten. Således kan det påverka moderns hälsa, samt fostrets normala utveckling och födelse. Som du ser kan det här tillståndet äventyra ett barns hälsa. Det är av den anledningen som O’Sullivans test nu är obligatoriskt för alla gravida kvinnor i många länder.

Syftet med O’Sullivans test för gravida

Gravid kvinna sticker sig i fingret för att kolla blodsockernivåerna.

O’Sullivans test diagnostiserar inte graviditetsdiabetes. Istället är dess huvudsakliga syfte att utesluta förekomsten av detta. Resultaten gör det möjligt för läkare att fastställa två saker:

  1. Modern har inte graviditetsdiabetes.
  2. Hon riskerar inte att utveckla det.

Efter att ha övervägt både kostnad, nytta och effektivitet, är det många som anser att O’Sullivans test för gravida är det bästa testet man kan använda för att utesluta graviditetsdiabetes. Om det finns några varningstecken i resultaten, kommer läkaren att göra ett andra, mer specifikt test som kallas glukosbelastning. Det är därför viktigt att notera att O’Sullivans test faktiskt kan ge ett falskt positivt resultat.

Kvinnor under 25 år vars vikt är normal och som inte har riskfaktorer som till exempel en familjehistoria med diabetes, tidigare graviditetsdiabetes eller fetma behöver inte gå igenom detta test.

Fortsätt upptäcka: 11 vanor som du bör undvika under graviditeten

Proceduren

En kvinna behöver inte gå igenom O’Sullivans test på fastande mage. Det första en läkare gör är att ta ett blodprov för att kvantifiera glukosnivån i blodet. Sedan får kvinnan dricka en riktigt söt dryck som innehåller 50 gram med 25% glukos.

Kvinnan sitter sedan och väntar i en timme utan att äta eller dricka något. Därefter tar laboratoriepersonalen ett nytt blodprov för att återigen kvantifiera glukosnivån. Resultatet indikerar om kvinnans insulin fungerar som det ska eller om det finns eventuella problem.

Om resultaten av O’Sullivans test inte är övertygande, eller ger någon indikation på att det finns glukosintolerans, måste läkaren göra en andra glukosbelastning för att bekräfta det. Kvinnan får då dricka en belastning på 75 g glukos.

När ska man göra O’Sullivans test för gravida?

Gravid kvinna på besök hos doktorn.

Vanligtvis ger man O’Sullivans test till kvinnor mellan vecka 24 och 28 av graviditeten. Detta är den mest lämpliga tiden för det, eftersom hormonella förändringar generellt också förändrar insulinets funktion hos modern under detta skede. Men man kan behöva göra testet mer än en gång.

Om en kvinna haft graviditetsdiabetes under en tidigare graviditet, kommer läkaren att göra testet under första trimestern. Antagandet är att kvinnan riskerar att få det igen. Denna åtgärd gäller också när mamman uppfyller ett eller flera av följande kriterier:

  • Kvinnan är över 35 år
  • Det finns en familjehistoria med diabetes (en av hennes föräldrar i synnerhet)
  • Hon var överviktig före graviditeten
  • Hon har tidigare fött ett överviktigt barn

Du kanske också är intresserad av: Listeria under graviditet – vad du bör känna till

Andra saker att tänka på

Det finns mycket kontroverser kring O’Sullivans test, till den grad att många länder enbart gör detta test endast när det finns en överhängande risk för graviditetsdiabetes. Kontroversen beror på att detta höga glukosintag är giftigt för vissa kvinnor.

Det finns till exempel de som kan kräkas upp glukosen när de dricker den. Sedan kan samma sak hända igen om de upprepar testet några dagar senare. Detta test kan därför vara tortyr för vissa blivande mödrar. Det finns alltså möjligheten att reservera detta test enbart för högriskfall.

De länder där testet inte är obligatoriskt måste följa ett protokoll där modern informeras om riskerna med testet och kan välja om de ska ta det eller inte. Det förekommer också fortfarande tvivel om att ett överskott av glukosintag skulle ge biverkningar på hälsan hos en kvinna och hennes barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rojas-Carrera, S. I., Márquez-Celedonio, F. G., Lagunes-Mijangos, A., & González-Arriola, V. M. (2013). Precisión diagnóstica de la prueba de O’Sullivan en diabetes gestacional. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 51(3), 336-339.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.