Manikyr med gelnaglar: allt du behöver veta

Gelnaglar ser mycket mer naturliga ut än akrylnaglar, vilket är anledningen till att de är så populära. Ta reda på vilka andra fördelar som finns med det här alternativet här!
Manikyr med gelnaglar: allt du behöver veta
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 27 oktober, 2022

En vacker och snygg manikyr är möjlig om du använder gellack, en teknik som är på modet bland dagens nagelkonstnärer. Med ett brett utbud av alternativ till dekorationer eller möjligheten till en enkel finish, är detta en metod som ger styrka och elegans till naglarna.

Att piffa till den här delen av händerna är också ett bra sätt att uttrycka dig själv eller komplettera dina outfits. Vissa använder även nagellack för att dölja vissa nageltillstånd.

Kom dock ihåg att nagellack inte alltid är det bästa sättet för att dölja en underliggande nagelsjukdom.

Vad är gellack?

Gelnaglar av gellack är gjorda av en typ av semipermanent gel eller finish som härdar under en speciell lampa. Man applicerar ämnet direkt på nagelbasen. Man kan lägga på flera lager beroende på önskad tjocklek.

LED-strålning garanterar ett resultat som liknar en vanlig manikyr, med skillnaden att gelen förlänger hållbarheten i 3 till 5 veckor. Under denna period växer den naturliga nageln fortfarande under den.

Om du inte vill förlänga naglarna använder man en mjuk gel. Vill du däremot förlänga dem, använder man en hård gel. Du kan ta bort det med aceton, men kan också behöva en bra fil.

För underhåll fyller en professionell nageltekniker helt enkelt i den nya delen tills den är jämn med resten av nageln.

Instrument för manikyr med gellack

Appliceringen av gel kräver en del grundläggande utrustning: borstar, grovkorniga filar, block, en nagelbandspinne och en lampa. Nagelproffsen har dessutom följande förnödenheter:

  • Ett desinfektionsmedel eller antiseptiskt medel: Detta använder de för att förhindra bakterier.
  • En bonder eller primer: Detta rengör och mjukar upp nageln som gelen fäster på.
  • Gel: Det finns en mängd olika färger, och konsistensen beror på märket.
  • Topplack : Detta är det skyddande lagret som man applicerar efter gelen. Den fungerar som en sköld mot stötar och ger glans.
Gelnaglar
Det professionella arbetet för appliceringen av dessa naglar använder sig av olika redskap.

Hur man applicerar gellack

Man applicerar gelnaglar i fem enkla steg, men tänk på att endast expertutförande garanterar en förstklassig finish. Med detta i åtanke, låt oss ta en titt på stegen.

1. Manikyr med gellack: Rengöring och polering

Detta är förberedelsefasen. Efter antiseptisk rengöring, filar man och polerar ytorna under denna fas. På så sätt blir naglarna redo att ta emot gelen.

2. Tryck ned nagelbanden

I slutet av poleringen avlägsnar man allt damm. Med en nagelbandspinne trycker man ned nagelbanden. Det är alltid bättre att göra detta än att klippa dem, eftersom nagelbandet tätar huden mot nageln, och om man tar bort den finns det en risk för infektion.

3. Applicera gel

Ett tunt lager gel appliceras lager för lager tills önskad tjocklek uppnås. Man härdar varje lager under ljuset från lampan i några minuter. Endast värme och ljus säkerställer fixering.

4. Manikyr med gellack: Färgläggning

Detta är ett valfritt steg, och vissa föredrar ett naturligt utseende. Rosa och klara typer av gel bra alternativ för detta ändamål; de passar bra ihop med vita nyanser om du vill ha en fransk manikyr. Om nail art är din grej kan du också leka med toner och smycken.

5. Återfukta händerna

Till sist, återfukta dina händer och nagelband med speciella oljor. Mandel-, kakao-, solros- och kokosolja är alla bra alternativ.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa det här också: 7 naturliga sätt att stärka sköra naglar

Fördelarna med manikyr med gellack

Den största fördelen med att bära gelnaglar är det faktum att de kan hålla i flera veckor när du tar hand om dina naglar ordentligt. När det gäller mångsidighet kan du också med denna metod få vilken form, dekoration och längd som helst. Men det finns även fler fördelar.

  • De är starka och bekväma.
  • Gellack kostar mindre än andra tekniker.
  • Du behöver inte gå till salongen varje vecka.
  • Gelnaglar ser mer naturliga ut än lösnaglar.
  • De tillåter korrigeringar i manikyrprocessen.
  • De fungerar som en förlängning som kamouflerar nedbitna eller korta naglar.
ta bort gelnaglar
Du kan ta bort gellack hemma med till exempel aluminiumfolie. Du kan också gå till en professionell nagelsalong för att få dem borttagna.

Finns det några kontraindikationer manikyr med gellack?

Som med alla alternativ för lack, innebär gelen en försvagning av naglarna. Därför är det viktigt att låta lite tid gå mellan sessionerna för att undvika problem.

Du kan hitta tutorials på nätet om hur du gör dina naglar själv. Men i händelse av eventuella risker med metoder på hemmaplan, är det bäst att gå till licensierade salonger. I detta avseende skriver tidskriften Actas Dermo Sifilográficas att marknadsföring av nagelprodukter formulerade med akrylater kan utlösa fall av allergisk dermatit.

Och när det gäller nagelsvamp som ett resultat av en manikyr, är en försiktighetsåtgärd att ta med egna redskap eller se till att nagelteknikern använder steriliserade redskap på plats.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Sluta bita på naglarna: 10 effektiva tips

Ta hand om dina naglar

Noggrann vård är nödvändigt när du tar bort gelen, eftersom nageln under den är mjuk. Fråga din nagelexpert vilka produkter du kan använda för att ge näring åt dina naglar efter att du har tagit bort gelnaglar.

Några extra tips är att fila och trimma naglarna, återfukta dem med oljor eller vaselin och att använda ett härdande lack. Slutligen, se till att låta naglarna vila ett tag från lack, eller använd bara en baslack för att stärka dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.