Hur du tar bort gellack på ett säkert sätt hemma

Visste du att du kan ta bort gellack hemma i bara fyra steg? Vi berättar allt du behöver veta.
Hur du tar bort gellack på ett säkert sätt hemma

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Undrar du hur du gör för att ta bort gellack hemma? Under ett bra tag nu har denna trend för våra naglar ökat i popularitet på grund av elegansen och stilen som den tillför händerna. Men hur vackert det än ser ut behöver man ta bort sitt gellack efter ett tag.

Nackdelen är att det inte är lika lätt som med ett traditionellt nagellack. Det finns vissa försiktighetsåtgärder som man måste tänka på så att man inte skadar ytan på naglarna när man tar bort lacket. Här berättar vi allt du behöver veta om det.

Vad är gellack?

Gellack skiljer sig från vanligt nagellack i de ingredienser och produkter som man använder för att tillverka det. I just detta fall använder man ett nagellack som man måste härda med hjälp av en lampa med ultraviolett ljus. Detta till skillnad från det traditionella nagellacket som man endast behöver komplettera med ett skyddande lager av topplack.

Även om det senare har funktionen att öka hållbarheten på appliceringen, börjar det ändå försämras efter några dagar. Å andra sidan kan det semipermanenta gellacket hålla i upp till 15 dagar.

Efter den tiden börjar utväxten av nageln att synas, lacken försämras och glansen börjar blekna. Med falska naglar eller akrylnaglar händer samma sak och små luckor uppstår mellan naglarna och nagelbandet, vilket  kan se slarvigt och ovårdat ut.

Det går dock att ingripa och få dem att se snygga ut igen. Det är emellertid inte lätt att ta bort dessa produkter hemma. En vanlig nagellackborttagare fungerar inte. Det är inte heller tillrådligt att ta bort dem genom att dra i dem eller fila ner dem.

utvuxna naglar med gellack
Gelnagellack är semipermanenta produkter som man inte kan ta bort med vanlig nagellackborttning.

Hur man kan ta bort gellack hemma

Det första alternativet är förstås att gå till en skönhetssalong för att låta en professionell nagelexpert göra jobbet. Men om det av någon anledning inte är möjligt så finns det en metod att göra det säkert och billigt hemma.

Det här behöver du:

  • En nagelfil
  • Aceton
  • Bomullstussar
  • Aluminiumfolie
  • En nagelbandspinne
  • Vaselin eller annan fuktkräm
  • Nagellack

Steg 1: Fila ner naglarna lätt

Det första du behöver göra är att fila naglarna för att skapa en mer porös yta och göra det lättare för acetonet att tränga in. Nyckeln är att ta bort glansen och jämnheten som lacken ger.

Efter att du torkat bort dammet, applicera vaselin på hudområdet runt nageln och var noga med att det inte kommer på nageln. Syftet är att ge huden ett lager av skydd för att motverka de negativa effekterna av acetonet.

Steg 2: Applicera acetonet

När du är klar med föregående steg kommer dina naglar att vara grova, matta och repade, vilket är perfekt för detta syfte. Färgen på lacket finns dock kvar eftersom du bara har tagit bort toppskiktet av lack.

Gör sedan 10 små tussar, ett för varje finger, av absorberande bomull och blötlägg dem i aceton. Täck fingertopparna med dem som om du sätter på dem en huva. Om du känner för det kan du köpa samma typ av omslag som de använder på skönhetssalonger, men bomullstussar fungerar perfekt.

Helst ska bomullstussarna ha bra fäste på nageln, så klipp ut 10 små rektanglar av aluminiumfolie och placera dem var och en på fingrarna samtidigt som du trycker lätt.

Den professionella varianten av bomullstussar och aluminiumfolie är speciella silikonfingrar fyllda med aceton. Du doppar ner fingrarna i dessa och låter dem sitta kvar under den angivna tiden, och sedan är det klart.

Likaså finns det manikyrpincetter som ersätter aluminiumfolien eftersom de kan hålla fast i bomullen. Även om dessa alternativ är enklare, kommer också kombinationen av bomull och aluminiumfolie att ge dig ett utmärkt resultat.

Du bör lämna dessa “mössor” på i 15 till 30 minuter för att göra nästa steg mycket lättare.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 hemgjorda behandlingar som accelererar nageltillväxt

Steg 3: Ta bort folien och bomullen

När du har tagit bort alla bomullstussar kommer du att se att lacket fortfarande finns kvar. Men det är uppmjukat och bör nu gå att ta bort utan praktiskt taget någon hjälp. Gnugga inte tussarna på naglarna som du gör med vanlig nagellackborttagning.

Om det finns kvar lack på naglarna, använd en nagelbandsskjutare eller pinne för att ta bort eventuella rester av lack. Tryck försiktigt från nagelroten ut mot spetsen av nageln.

Det är viktigt att notera att naglarna kommer att vara tunnare och mycket känsliga, så vi rekommenderar att du är mycket försiktig när du använder en nagelbandsskjutare.

Steg 4 för att ta bort gellack hemma

Applicera en produkt för att återställa dina naglar i detta sista steg. Klipp sedan naglarna och fila dem innan du återfuktar dem.

Dina naglar kanske inte ser så fina ut som förväntat. Du kan använda mandelolja, kokosolja eller någon fuktgivande lotion för att återfukta dem. När oljan väl har blivit absorberad av naglarna, välj ett lack med vitaminer i för att hålla naglarna återfuktade. Reparationslackens glans kommer att förbättra deras utseende.

Naglar fuktas med olja
Efter att ha tagit bort gellacken är det viktigt att återfukta dem och använda en stärkande produkt.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa den här: De bästa alternativen för att få bort hudvalkar på fötterna

Du kan ta bort gellack hemma: Ett bra alternativ

Som du kan se kan du i bara fyra steg ta bort manikyren du fått på skönhetssalongen i ditt eget hem. Du behöver bara använda några hjälpmedel som inte är dyra alls och på ungefär en timme kommer dina naglar att vara vackra igen. Så, vågar du prova det?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Schwartz CT, Ezaldein HH, Merati M. Ultraviolet Light Gel Manicures: Is There a Risk of Skin Cancer on the Hands and Nails of Young Adults?. J Clin Aesthet Dermatol. 2020;13(7):45-46.
  • OZUNA LEYVA, G. Y. (2016). Sustentabilidad en el cuidado y belleza de uñas(Master’s thesis, OZUNA LEYVA, GLORIA YAZMIN).
  • Roche, E., de la Cuadra, J., & Alegre, V. (2008). Sensibilización a acrilatos por uñas artificiales acrílicas. Revisión de 15 casos. In Actas Dermo-Sifiliográficas (Vol. 99, Issue 10, pp. 788–794). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/s0001-7310(08)74959-7

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.