Kosmetisk rutin: Allt du behöver veta

En kosmetisk rutin syftar till att hålla din hud frisk och fri från brister. Vad består den av? Vad ska den innehålla? I den här artikeln berättar vi allt!
Kosmetisk rutin: Allt du behöver veta

Senaste uppdateringen: 05 maj, 2022

De flesta personer har någon gång tänkt på sin hudvård. Att upprätthålla en kosmetisk rutin över tid kan emellertid bli en utmaning. För att implementera detta behöver vi produkter med speciella funktioner som hjälper till att förenkla hudvården.

Det är dock viktigt att ta hänsyn till annan vård. Vilka faktorer är det som orsakar hudskador? Varför är det så viktigt att följa en kosmetisk rutin?

Här kan du läsa om alla detaljer!

Faktorer som orsakar hudskador

Varje dag utsätts huden för ett stort antal faktorer som kan orsaka hudskador. Med tiden påverkar detta även förekomsten av tecken på åldrande. Enligt en publikation i Dermato-Endocrinology inkluderar dessa faktorer:

  • Solljus och blått ljus från elektroniska skärmar. Båda är förknippade med förekomsten av pigmentfläckar.
  • Cigarettrökning. Detta kan ändra hudfärgen till en gråaktig färg.
  • Dålig sömn. Det är relaterat till närvaron av mörka ringar under ögonen, svullna ögon och en blekare hudton.
  • Stress påverkar hudfärgen, förvärrar hudsjukdomar och bidrar till för tidigt åldrande.
  • Extrema temperaturer orsakar förändringar i produktionen av hudens naturliga oljor, vilket ökar bland annat torrhet.
  • Föroreningar täpper till porerna och producerar oxidativ stress, vilket visar sig som rynkor och fläckar.
Kvinna som kliar sig i ansiktet
Varje dag utsätts huden för ett stort antal faktorer som kan orsaka hudskador.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Mörka ringar under ögonen på barn: Är det en anledning till oro?

Kosmetisk rutin: Less is more

Det är bra att tänka på att filosofin “less is more” gäller även för din kosmetiska rutin. Ju enklare hudvård är, desto lättare är det att underhålla den över tid och att hitta en lämplig tid på dagen för att utföra den.

Å andra sidan kan för många produkter öka risken för hudkänslighet eller allergier. Därför är det bäst att välja rätt alternativ som passar just din huds egenskaper och behov. Om du är osäker, kontakta en hudläkare.

Steg till en optimal kosmetisk rutin för dig

En kosmetisk rutin syftar till att hjälpa till att försköna huden samtidigt som den minskar risken för för tidigt åldrande. För detta rekommenderas tre grundläggande steg som kan användas under dagen.

Rengöring

Helst ska du göra det både på morgonen och på kvällen. Du kan använda en rengöringslotion eller micellärt vatten speciellt för känslig eller fet hud. Med den konsistens som passar dig bäst (gelé, vatten, mjölk etc.). Du kan använda en bomullstuss eller bara använda fingertopparna utan att orsaka för mycket friktion på huden.

En kvinna som rengör sitt ansikte
Rengör huden på morgonen och kvällen för att ta bort orenheter och föroreningar.

Återfukta

Efter rengöringen måste du återfukta huden. Detta steg är viktigt då huden behöver behålla rätt vattennivå så att den behåller sin barriärfunktion och elasticitet. Detta steg måste man anpassa till hudens behov enligt dess speciella egenskaper.

Produkter med C-vitamin eller krämer med hyaluronsyra kan användas enligt 2014 års publikation i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Dessutom måste du först ha rengjort huden ordentligt för att detta steg ska vara effektivt.

Skydda din hud från solen

Det här steget är mycket viktigt för att undvika framtida vävnadsskador, irriterande fläckar eller helt enkelt åldrande av huden. Faktum är att ingen bör lämna hemmet utan att först applicera en bra solkräm med en SPF på minst 30.

Solexponering är en av de faktorer som förvärrar huden mest. Därför är det viktigt att skydda sig från ung ålder.

Andra rekommendationer för en effektiv kosmetisk rutin

Det finns några andra enkla steg som kompletterar de grundläggande stegen i den kosmetiska rutinen. Med hänsyn till detta är det bra att vara uppmärksam på vården du utför på kvällen. Ansiktsrengöring rekommenderas för att ta bort smuts från huden och eventuella rester av smink som kan bli över från dagen.

Efter rengöring är nästa steg att använda en produkt med retinol eller AHA (alfa-hydroxisyror), som har en lätt exfolierande effekt. Det kan också vara en produkt med antioxidanter (t.ex. C-vitamin).

En kvinna får ansiktskräm på som en del av en kosmetisk rutin
Efter rengöringen måste du återfukta huden. Detta steg är viktigt då huden behöver behålla rätt vattennivå så att den behåller sin barriärfunktion och elasticitet.

Veckovis exfoliering som en del av en kosmetisk rutin

Därefter är det idealiskt att exfoliera var 7:e till 14:e dag. Detta ger dig alla fördelar utan att orsaka skador från för stor aggression på huden.

Sammantaget är syftet med denna behandling att hjälpa till att ta bort döda celler som inte elimineras naturligt. Efter applicering är det bra att använda en ansiktsmask med närande eller lugnande effekt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Exfolierande kroppsskrubb med eteriska oljor för mjuk hy

Gå på en årlig dermatologisk kontroll

Slutligen är det viktigt att gå på en årlig kontroll av en hudläkare för att kontrollera om det finns nevus, solfläckar eller andra hudåkommor. Du kan göra detta med en årlig konsultation med en specialist. Naturligtvis är dessa förebyggande åtgärder också viktiga.

Sammantaget är den bästa hudvårdsrutinen en som håller huden i gott skick, bibehåller den naturliga återfuktningen och skyddar den från yttre faktorer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vierkötter A, Krutmann J. Environmental influences on skin aging and ethnic-specific manifestations. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):227–231. doi:10.4161/derm.19858
  • Jegasothy SM, Zabolotniaia V, Bielfeldt S. Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans. J Clin Aesthet Dermatol. 2014;7(3):27–29.
  • Mukhopadhyay P. Cleansers and their role in various dermatological disorders. Indian J Dermatol. 2011;56(1):2–6. doi:10.4103/0019-5154.77542
  • Gabros S, Zito PM. Sunscreens And Photoprotection. [Updated 2019 Dec 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.