Mörka ringar under ögonen på barn: Är det en anledning till oro?

Många vuxna har mörka ringar under ögonen, vilket vi skyller på saker som sömnlöshet, stress och utmattning. Men hur är det med mörka ringar under ögonen på barn?
Mörka ringar under ögonen på barn: Är det en anledning till oro?

Senaste uppdateringen: 07 februari, 2021

Även om de sällan är någon orsak till oro är det viktigt att förstå varför mörka ringar under ögonen förekommer hos barn. Det första du behöver veta är att de kommer sig av en förändring i hudfärgen under ögonen eller i ögonens hela kontur.

En överdriven produktion av melanin och en utvidgning av blodkärlen kan båda orsaka denna förändring. Huden runt ögonen är bara mellan 300 och 800 mikrometer tjock, vilket betyder att den är väldigt tunn, och det är därför dessa fysiologiska processer är så lätta att se.

Vanliga orsaker till mörka ringar under ögonen på barn

Det är normalt att föräldrar blir oroliga när de ser att deras barn vaknar med mörka ringar under ögonen. När allt kommer omkring får detta tillstånd dem att se sjuka, trötta och utmattade ut. De är dock inte nödvändigtvis så att något är fel. Anledningarna till att mörka ringar dyker upp under barnens ögon är följande:

Problem med sömnen kan ge mörka ringar under ögonen

Det är normalt att mörka ringar dyker upp när barn har dåliga sovvanor. Detta tillstånd kallas infantil sömnlöshet och drabbar barn mellan sex månader och fem års ålder.

Att äta vissa typer av mat och dryck, som kaffe eller choklad, strax före sänggåendet kan påverka barns sömn. Att utföra fysisk aktivitet på kvällen, stimulans av ljuset från tekniska apparater och omgivande ljud kan också påverka barn och leda till att mörka ringar uppträder under ögonen.

mörka ringar under ögonen: pojke i säng som inte sover
Sömnlöshet kan ge upphov till mörka ringar under ögonen på barn på grund av brist på tillräcklig vila.

Obstruktiv sömnapné

En annan orsak till mörka ringar under ögonen på barn är obstruktiv sömnapné. Denna störning orsakas av partiell eller total blockering av andningen under sömnen på grund av en förträngning av luftvägarna.

Andra symptom som kan tyda på att ditt barn har denna sjukdom är följande:

Som ett resultat av sömnbrist eller överdriven aktivitet under dagen kan barn uppleva episoder av trötthet som leder till att mörka ringar uppträder under ögonen.

I dessa fall är det nödvändigt att granska de aktiviteter som barnen utför under dagen för att ge dem tid att vila och återhämta sig. Var försiktig när det gäller sömn och tupplurar på dagtid som kan påverka hur bra barnen sover på natten.

Du kanske också är intresserad av att läsa: Hur man kan lindra sömnapné med 5 naturliga huskurer

Nästäppa kan orsaka mörka ringar under ögonen på barn

Nästäppa är ett av de vanligaste symptomen på influensa, allergisk rinit, astma och bihåleinflammation och detta kan också orsaka mörka ringar under barnens ögon. Denna färgförändring håller sig inte bara i det nedre ögonområdet utan sprider sig också in i näsan.

Det uppstår på grund av utvidgningen av venerna i dessa områden. Det är viktigt att notera att när det förekommer konjunktivit blir ögonlocken röda på grund av att huden är irriterad.

Genetiska orsaker

Även om de vanligtvis manifesterar sig i tonåren kan vissa barn ha en genetisk benägenhet att få mörka ringar under ögonen i en tidig ålder. Detta tillstånd är också känt som medfödda mörka ringar.

Detta är inget annat än en genetisk hyperpigmentering i området runt ögonen och det finns sällan någon behandling. Vad som är bra att veta är att det inte äventyrar ditt barns fysiska välbefinnande.

Neuroblastom kan orsaka mörka ringar under ögonen

Neuroblastom är en typ av cancer som ofta förekommer i binjurarna, i buken, i bröstet eller i delar av kroppen där det finns grupper av nervceller. Det kan förekomma hos barn under fem år och orsakar blåa märken runt ögonen.

Det är viktigt att inte förväxla dessa mörka ringar med de som orsakas av andra, mindre allvarliga faktorer. När det gäller neuroblastom förekommer också andra symptom, som subkutana knölar, exoftalmus (ögon som verkar komma ut ur ögonhålorna), smärta i benen eller rygg, feber och viktminskning utan någon uppenbar anledning.

Orbitalcellulit, eller ögonhålecellulit

Ögonhålecellulit kan vara en allvarlig infektion. Hos barn ger det sig till känna genom att påverka bihålorna. Därför åtföljs det av mörka ringar eller utbuktning av ögonen hos barn under 7 år.

Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes och Haemophilus influenzae är vanliga orsaker. Dessutom får man ofta en röd ögonfärg, svårigheter att röra ögonen och feber.

Du kanske är intresserad av att läsa: Orsakerna till allergiska reaktioner och allergisymptom

Vad gör jag om mitt barn har mörka ringar under ögonen?

Vanligtvis är mörka ringar under ögonen på barn inte något allvarligt tillstånd. Men när det kommer med andra åtföljande symptom, är det nödvändigt att konsultera din läkare för att utesluta vissa sjukdomar. För att mildra tillståndet kan du ha följande rekommendationer och naturliga huskurer i åtanke.

Uppmuntra vila

När det gäller mörka ringar under ögonen på grund av sömnbrist måste du förhindra ditt barn från att ta långa tupplurar under dagen. Det bör också undvika att titta på TV samt exponering för andra skärmar före sänggåendet. Du kan prata med din barnläkare om möjligheten att inkludera örtteer eller andra drycker för att hjälpa ditt barn att somna, såsom kamomill eller mjölk med honung.

Samtidigt, om ditt barn har många aktiviteter under dagen, kan du överväga att ge honom eller henne mer tid att vila eller göra aktiviteter som de tycker är avkopplande, som yoga eller meditation.

mörka ringar under ögonen: barn med skärm i säng
Skärmar före sänggåendet är inte en bra idé eftersom de kan störa nattvilan.

Använd naturliga behandlingar

Om du vill hjälpa till att lindra de mörka ringarna under ditt barns ögon, kan du använda dig av naturliga alternativ som gurkskivor. Placera en skiva över varje öga. Detta kommer att förbättra cirkulationen, minska inflammation och återfukta detta område.

Du kan också applicera lite kokosnöts- eller mandelolja på området med hjälp av en bomullstuss. Detta hjälper också till att minska inflammation och även uppmuntra ögonfransarnas tillväxt.

Ett mer eller mindre estetiskt problem

Mörka ringar under ögonen på barn är, precis som hos vuxna, vanligtvis ett mer estetiskt problem än någon fara för hälsan. Så om du redan har uteslutit bakomliggande fysiska problem med din läkares hjälp, är det bäst att bara ta det lugnt.

I fall som ärftliga mörka ringar är det viktigt att uppmuntra ditt barn att acceptera deras fysiska karaktärsdrag och undvika att använda produkter som utlovar effekten att eliminera ringarna utan att konsultera vården. Naturliga alternativ är oftast ofarliga att använda sig av, så länge det inte finns några kontraindikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.