Vintervård för atopisk hud

Atopisk hud orsakar klåda, rodnad och obehag som uppstår för att du river och kliar dig. Symptomen förvärras på vintern på grund av kallt väder och brist på fukt i miljön.
Vintervård för atopisk hud

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att ha atopisk hud innebär i själva verket att man lider av en hudsjukdom som kallas atopisk dermatit. Det är ett kroniskt inflammatoriskt problem som gör att huden blir torr, kliande, flagnande och tenderar att bli irriterad. Ska vi vidta särskilda försiktighetsåtgärder för atopisk hud på vintern?

Man räknar med att 20 % av alla barn och cirka 3 % av alla vuxna har någon form av atopiskt problem. Sanningen är att personer med denna form av hudtillstånd lider av en försämring under vintermånaderna. Det är ett tillstånd som i hög grad kan påverka livskvaliteten.

Klåda och obehag orsakar sömnsvårigheter, vilket leder till trötthet och frekventa humörsvängningar. Det här är en känslig situation. Därför ska vi i denna artikel ge dig några tips om vintervård som kommer väl till pass om du har atopisk hud.

Vilka faktorer påverkar atopisk hud?

Under vintermånaderna lider personer med atopisk hud ofta av en intensifiering av symptomen. Det beror främst på kylan som gör huden mindre fuktig och samtidigt förstärker klådan.

När man kliar och river sig leder det bara till mer intensiv klåda. Ibland uppstår till och med hudskador och områden med fjällande hud till följd av detta. Detsamma gäller, enligt uppgifter från National Eczema Association, vid en mycket torr miljö med en låg luftfuktighet, vilket också är en vanligt förekommande faktor vintertid. Det är inte bara ett problem när vi är utomhus, utan användningen av element och värmesystem gör luften mindre fuktig inomhus med.

Brist på fukt i huden, vilket leder till en lägre produktion av talg, gör huden till en mer ömtålig och irriterad vävnad. Det är mycket viktigt att ta hänsyn till detta. Det finns även vissa åtgärder som kan hjälpa till att stärka huden och lindra symptomen.

En person som kliar sig i armen
Klåda är ett av de värsta symptomen på atopisk hud.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Symptom, orsaker och rekommendationer för kliande hud

Hur kan jag ta hand om atopisk hud på vintern?

Det första steget är utan tvekan att konsultera en hudläkare för ett expertutlåtande. Du kan också själv göra små förändringar för att förbättra och lindra symptomen. Du kan till exempel leta efter sätt att värma upp ditt hem som inte innebär att miljön blir för torr.

Det är uppenbart att om det är väldigt kallt ute så blir det nog kallt överallt. Ett tips är att om du använder en värmepanna kan du använda luftfuktare. Det här är apparater som gör att du kan upprätthålla en tillräckligt hög luftfuktighet i hemmet.

Dessutom bör du också veta att det inte är lämpligt att duscha med för varmt vatten. US National Library of Medicine rekommenderar att man tar korta duschar på cirka 10 minuter med ljummet vatten.

För att upprätthålla en god hygien föreslår specialister också att du använder speciella tvålar eller duschgeler som är anpassade för torr och känslig hud. Dessutom rekommenderar de frekvent applicering av krämer eller lotioner för att hålla huden fuktig.

Idag finns det specifika produkter för personer som lider av atopisk hud. Din hudläkare kan hjälpa dig att välja de bästa produkterna för att tvätta och ta hand om din hud.

En person som tar på ansiktskräm
Man kan behandla atopisk dermatit med bland annat fuktgivande krämer.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Grundläggande vård för atopisk dermatit hos spädbarn

Vikten av att klä sig rätt

Även om många inte är medvetna om det, kan vissa ämnen i våra kläder göra atopisk hud värre. Till exempel vissa syntetiska tyger i kläder som håller värmen bättre och minskar svettning på vintern.

Dessa material bör man undvika om man har känslig hud. Av samma anledning är det bäst att välja bort kläder som är för åtsittande eller som har etiketter eller sömmar som skaver mot huden. Vissa experter, som det medicinska uppslagsverket som citeras ovan, rekommenderar också att vi försöker undvika ull.

Det ideala är att ha på sig kläder gjorda av naturliga tyger som bomull, som är vida och inte orsakar för mycket friktion mot huden. Framför allt är det viktigt att välja dessa tyger till kläder du sover i och lakan, eftersom andra tyger kan göra det värre.

Återfukta huden mer på vintern

Atopisk hud blir ofta värre på vintern på grund av kyla och brist på fukt. Det är därför lämpligt att hålla huden konstant fuktig och välja rätt kläder att ha på sig.

Uppsök din läkare för specifika råd om vilka produkter just du ska använda. Oavsett om du duschar, återfuktar huden eller försöker lindra symptomen bör du använda produkter som är speciellt framtagna för din typ av hud.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.