Grundläggande vård för atopisk dermatit hos spädbarn

Atopisk dermatit hos spädbarn är ett tillstånd som kan ge upphov till oro hos föräldrarna. Lyckligtvis kan det dock snabbt förbättras med rätt behandling.
Grundläggande vård för atopisk dermatit hos spädbarn
María Cantos

Skriven och verifierad av barnmorska María Cantos.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Atopisk dermatit hos spädbarn är en av de vanligaste hudåkommorna som kan uppträda under barnets första månader av livet. Med tanke på att det är en kronisk sjukdom, bör förebyggande vara den huvudsakliga målsättningen samt att lindra symptomen som detta tillstånd medför. Tidig upptäckt av detta dermatologiska tillstånd gör det lättare för familjemedlemmarna att minska symptomen och de obehag som det medför.

Vad är atopisk dermatit hos spädbarn?

Atopisk dermatit börjar vanligtvis mellan barnets tredje och femte månad i livet. I detta skede blir deras hud inflammerad med en högre frekvens än vanligt. Detta sker vanligtvis i form av utbrott som varar cirka sex veckor, men de kan också dröja sig kvar efter det.

Atopisk dermatit är en inflammatorisk hudåkomma som manifesterar sig som torr hud, vilket är ett av dess mest framträdande symptom. Det uppkommer vanligtvis tillsammans med en intensiv klåda.

Tillståndet förblir vanligtvis aktivt upp till två års ålder, och då kan det antingen hålla sig kvar längre eller försvinna helt. Detta är en barnsjukdom med en viss ärftlig komponent. Av den anledningen bör du ta din familjehistoria i beaktande.

När du bör rådfråga din barnläkare

baby med atopisk dermatit

Atopisk dermatit har inga specifika kännetecken. Det varierar från individ till individ. Därför är det mycket svårt att skilja det från andra former av dermatit. Endast en barnläkare kan diagnostisera atopisk dermatit efter att ha undersökt symptomen på ditt barn.

Så du måste kontakta din barnläkare om du observerar något av följande på ditt barn:

 • Ospecifika utslag, särskilt i deras ansiktsregion och i blöjområdet.
 • Utslag som inte försvinner av sig själv efter några dagar.
 • Om ditt barn gråter ofta, eftersom det kan bero på klåda och obehag i de drabbade områdena.

Hur man upptäcker atopisk dermatit

Atopisk dermatit kan manifestera sig på olika sätt. De vanligaste är de vi nämner här nedan.

Utslag förekommer vanligtvis på kinderna, pannan, öronen och hårbotten. De kan därefter sedan sprida sig till resten av kroppen, ofta med början i ansiktsregionen. Dessa utslag är vanligtvis kliande eksem och ibland kan de vätska sig.

Dessutom kan atopisk dermatit presentera sig tillsammans med en allergi mot äggviteprotein. Av denna anledning måste allergitest utföras för att diagnostisera ett spädbarn.

Hur man kan förebygga atopisk dermatit hos barn

Man kan förebygga atopisk dermatit: mamma sätter kräm i ansiktet på baby

För att ta hand om atopisk dermatit hos spädbarn behöver familjen hjälp och utbildning:

 • Tvätta barnets kläder med milda tvättmedel och undvik sköljmedel.
 • Undvik värme, särskilt varm luft. För att göra det måste du undvika alla ulltyg, plast och vissa fibrer som gör barnet svettigt och därmed mer känsligt för utslag. Håll dig istället bara till ren bomull.
 • Använd luftfuktare för att förbättra inomhusmiljön i regioner där luftfuktigheten är för låg.
 • Praktisera korrekt babyhygien med korta bad eller duschar, inte mer än 2-3 gånger i veckan. Detta beror på att för mycket vatten och exponering för badprodukter kan främja uppkomsten av utslag.
 • Läkare rekommenderar att du använder en rengöringskräm med lågt pH. Havre är också en bra ingrediens i rengöringsprodukter för barn som har en tendens att utveckla atopisk dermatit.
 • Applicera fuktgivande krämer som är speciellt tillverkade för spädbarn. Gör detta flera gånger om dagen med en mjuk massage så att krämen tränger igenom huden ordentligt.

Medicinsk vård

Det finns situationer där symptomen av atopisk dermatit hos spädbarn kan kräva farmakologiska behandlingar och övervakning av en läkare för att förhindra att komplikationer uppstår:

 • Det är viktigt att rådfråga en barnläkare för att bestämma mönstret för aktuell antiinflammatorisk behandling under aktiva utbrott. Du måste också sluta använda de mjukgörande lotionerna du använt under den förebyggande fasen.
 • Förhindra uppkomsten av hudinfektioner. Dessa uppträder vanligtvis på grund av rispor som barnet ger sig själv efter att klådan sätter in. Du behöver se till att hålla dessa mycket rena och vara noggrann med hygienen.

Om barnläkaren tror att det kan förekomma en infektion så kan han eller hon förskriva antibiotika som antingen ska appliceras på aktuella området direkt eller tas systemiskt.

Krämer med kortikosteroider är bland de läkemedel för detta tillstånd som barnläkare skriver ut mest. Du bör inte vara rädd för att använda dem, så länge du gör det på rätt sätt. De ger många fördelar för spädbarn med dermatit.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.