Vilka är de vanligaste orsakerna till torr hud?

Nästan alla har någon gång i livet drabbats av torr hud. Åldrande, kallt klimat och kemiska irriterande ämnen är alla orsaker till att man får torr hud.
Vilka är de vanligaste orsakerna till torr hud?

Senaste uppdateringen: 02 maj, 2021

Torr hud är en vanlig hudåkomma som drabbar människor i alla åldrar och kan förekomma på olika delar av kroppen. Huden behöver ett konstant vätskeinnehåll på 10-15% för att förbli intakt och bibehålla sin smidighet. Ett lägre procenttal än så påverkar dess smidighet negativt. Vilka är de vanligaste orsakerna till torr hud och hur påverkar dessa egentligen vår hud?

När huden blir torr orsakar detta klåda, vilket senare kan leda till små sår och till och med infektioner. Dessa effekter kan vi minimera genom att använda en luftfuktare på torra platser, samt använda rätt sorts hygienprodukter och krämer som kan fungera som ersättning för lipidkomponenterna.

Hur ser torr hud ut?

När huden förlorar för mycket fukt och blir uttorkad kan den torka ut och spricka. Enligt American Academy of Dermatology är några av tecknen och symptomen på torr hud följande:

 • Torrhet och tydligare linjer och rynkor
 • Klåda
 • Sprucken och fjällande hud
 • Hud som känns grov och sträv vid beröring
 • Rodnad

Torr hud kan uppstå på vilken del av kroppen som helst. Det drabbar dock oftast händer, armar och ben. Att hålla sig återfuktad förbättrar inte bara hudens utseende och funktion utan hjälper också till att säkerställa att de andra organen i kroppen fungerar ordentligt.

orsakerna till torr hud
Torr hud skadar organets skyddande barriär och gör huden sårbar för bakteriella infektioner.

Vilka är de vanligaste orsakerna till torr hud?

Torr hud är ett vanligt hudtillstånd som drabbar miljoner människor världen över. Det kan dyka upp sporadiskt på grund av förändringar i din miljö, att du använder dig av nya hudprodukter, samt på grund av åldrande och sjukdom. Men det finns också vissa som kroniskt lider av torr hud.

De flesta människor upplever utbrott av torr hud någon gång i livet, på grund av antingen inre eller yttre faktorer. Följande är några av de vanligaste orsakerna:

Sjukdomar är en av de vanligaste orsakerna till torr hud

Diabetes, sköldkörtelsjukdomar, njursjukdom, kontaktdermatit och atopiskt eksem kan alla orsaka extrem torrhet. Dessa tillstånd kan förändra fuktinnehållet i både hud och ögon. Med andra ord kan de förutom torr hud också orsaka obehagligt torra ögon.

De vanligaste symptomen på torr hud är klåda, vilken är en konstant och ibland outhärdlig bieffekt av detta tillstånd. För att motverka denna torrhet är det viktigt att se till att använda en bra fuktighetskräm.

Extremt klimat

Under vintermånaderna, när både utomhus- och inomhusluften blir torrare (den senare på grund av uppvärmning), drar blodet sig faktiskt bort från epidermis för att hålla de inre organen varma. Detta kan få huden att torka ut snabbare. I andra änden av spektrumet kan värmen från luften i varma, torra klimat samt användning av luftkonditioneringsapparater faktiskt dra ut fukt från huden.

Människor som bor i dessa typer av klimat (och även tillfälliga besökare) bör försöka ta endast korta bad och duschar samt använda varmt vatten när det är möjligt. Därefter är det en bra idé att applicera en fuktkräm för att skydda huden.

Att tvätta sig för ofta är en av de vanligaste orsakerna till torr hud

Att tvätta sig för ofta är en av de vanligaste orsakerna till torr hud. Många av de rengöringsprodukter som finns på marknaden innehåller tensider som bryter ner smuts och olja på huden. Även om de gör så att huden känns mjuk och ren, kan denna process i längden torka ut huden och orsaka små till medelstora skador.

Detta eftersom kemiska produkter kan avlägsna viktiga lipidbarriärer på huden vilket underlättar för bakterier att tränga igenom.

Åldrande

Sannolikheten för att utveckla torr hud ökar med åldern på grund av förändringar i processerna för keratinisering (naturlig peeling) och lipiderna i det yttre lagret av huden.

Vid 40 års ålder sjunker kroppens talgproduktion drastiskt, vilken är ansvarig för att hålla huden mjuk och len. För varje år som går fortsätter talgproduktionen att minska, vilket gör att huden torkar ut snabbare.

Även om torr hud är ett vanligt tillstånd i alla åldrar, är detta samtidigt nära sammankopplat till åldrande. Trots detta finns det ändå mycket du kan göra för att hålla huden återfuktad och frisk även under åldrandet.

Rökning är också en av de vanligaste orsakerna till torr hud

Cigaretter innehåller toxiner och kemikalier som kan få huden att åldras snabbare. Detta, tillsammans med den snabba åldringsprocessen, kan få huden att torka ut ännu mer.

Personer som röker har ofta torr hud i ansiktet och rynkor runt munnen. Cigaretter påskyndar nedbrytningen av hudkollagen och de små elastiska fibrerna som utgör grunden för dermis. På grund av detta är cigaretter associerade med för tidigt åldrande.

Kanske kommer den här artikeln också att intressera dig: Att sluta röka cigaretter: hur man hanterar varje fas

Vad är hudens pH och vad har det att göra med torr hud?

pH-skalan sträcker sig från 1 till 14. Ett pH på 7 anses vara neutralt. Allt under det anses vara surt, medan allt ovanför anses vara alkaliskt. Det yttre skiktet av den mänskliga huden har ett pH-värde mellan 4 och 6, vilket indikerar att det är något surt.

Huden innehåller talg, aminosyror och fettsyror. Som de två sista benämningarna kan avslöja är dessa komponenter båda syror, vilket hjälper huden att förhindra bakteriekolonisering. Likaså består lagret av lipider av fettsyror, kolesterol och ceramider som fungerar tillsammans som ett naturligt vattenavvisande medel.

Majoriteten av bakterierna som orsakar sjukdomar tar hudens surhet lätt hand om. Denna skyddande barriär riskerar dock att inte fungera lika effektivt när huden är torr eller skadad.

Det inre lagret i huden har ett pH på cirka 7,4, vilket är den perfekta nivån för bakterier att trivas och växa. Torr hud är därför en riskfaktor för infektiös dermatit.

orsakerna till torr hud: kvinna smörjer in kräm
Regelbunden användning av fuktighetskrämer är ett enkelt och effektivt sätt att skydda huden.

Att återfukta torr hud

Det bästa du kan göra när du har torr hud är att ta korta bad med varmt vatten och applicera ett jämnt lager fuktgivande kräm direkt efter att du har torkat kroppen. Det är i detta läge som huden har lättast att kunna absorbera de mjukgörande medel som den behöver för att stärka sin skyddande barriär.

Kom ihåg att klåda är ett klassiskt tecken på torr hud. Vid första tecknet på minsta lilla klåda, bör du se det som att huden försöker berätta för dig att den behöver fukt. Då är det en bra idé att med en gång applicera en återfuktande kräm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Pons-Guiraud A. Dry skin in dermatology: a complex physiopathology. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2007;21 Suppl 2:1-4. doi:10.1111/j.1468-3083.2007.02379.x
 • Hashizume H. Skin aging and dry skin. J Dermatol. 2004;31(8):603-609. doi:10.1111/j.1346-8138.2004.tb00565.x
 • Siddappa K. Dry skin conditions, eczema and emollients in their management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2003;69(2):69-75.
 • Gin, H., et al. “Treatment by a moisturizer of xerosis and cracks of the feet in men and women with diabetes: a randomized, double‐blind, placebo‐controlled study.” Diabetic Medicine 34.9 (2017): 1309-1317.
 • Andriessen A. Prevention, recognition and treatment of dry skin conditions. Br J Nurs. 2013;22(1):26-30. doi:10.12968/bjon.2013.22.1.26
 • Ali SM, Yosipovitch G. Skin pH: from basic science to basic skin care. Acta Derm Venereol. 2013;93(3):261-267. doi:10.2340/00015555-1531
 • Lambers H, Piessens S, Bloem A, Pronk H, Finkel P. Natural skin surface pH is on average below 5, which is beneficial for its resident flora. Int J Cosmet Sci. 2006;28(5):359-370. doi:10.1111/j.1467-2494.2006.00344.x
 • Misery L. Nicotine effects on skin: are they positive or negative?. Exp Dermatol. 2004;13(11):665-670. doi:10.1111/j.0906-6705.2004.00274.x
 • Augustin, Matthias, et al. “Diagnosis and treatment of xerosis cutis–a position paper.” JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft 17 (2019): 3-33.
 • Yadgar, Ramsin Joseph, and Adam J. Friedman. “Efficacy of a Skin Condition-Adapted Solution for Xerosis and Itch Relief Associated With Aging.” Journal of drugs in dermatology: JDD 15.11 (2016): s91-s94.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.