Symptom, orsaker och rekommendationer för kliande hud

Kliande hud kan vara ett tillstånd som orsakar obehag på grund av ett ständigt behov av att klia sig, liksom obehaget från sekundära skador. För det mesta är det ett tillstånd som löser sig själv spontant.
Symptom, orsaker och rekommendationer för kliande hud
Karina Valeria Atchian

Skriven och verifierad av läkare Karina Valeria Atchian.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Klåda i huden är ofta en anledning till att vuxna och barn uppsöker en läkare. Det finns många olika möjliga orsaker, från enklare problem till allvarligare sjukdomar. Specialister definierar kliande hud som en irriterande känsla som ger en önskan att klia sig själv. Det är vanligtvis en följd av kroppens reflexrespons från immunsvaret eller på kemiska stimuli. Det handlar nästan alltid om substansen histamin.

Vad är kliande hud?

Det är viktigt att klargöra att klåda är ett symptom, inte en sjukdom i sig. Som sådan kan den ha en mängd olika former, med några som kanske inte ens är relaterade till huden. Det kan också uppstå på ett lokalt eller mer generaliserat sätt.

Det är viktigt att hålla detta under uppsikt från början. Finns det några faktorer som utlöst det? Vad lindrar det? Har detta hänt tidigare? Har du fått någon behandling för kliande hud tidigare? Om så är fallet, vad var kroppens reaktion på behandlingen? Allt detta fungerar som en diagnosguide och hjälper dig att hitta den bakomliggande orsaken.

Akut klåda är när symptomen varar i mindre än sex veckor. Om det varar längre än så blir det en kronisk variant. Det kan förekomma i hårbotten, på överkroppen eller kring könsorganen.

kvinna med Kliande hud på armen
Både barn, ungdomar och vuxna kan drabbas av klåda, och det är ofta en anledning till att kontakta sjukvården.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Förhindra hudutslag: symptom, orsaker och behandling

De främsta orsakerna till kliande hud

Som vi redan har nämnt kan primära hudskador leda till kliande hud. Om så är fallet kan du ha en dermatologisk störning.

Å andra sidan, hos människor utan hudskador, eller de som bara har en sekundär skada orsakad av klåda, finns det sannolikt en yttre orsak. Vi inkluderar neurologiska och psykogena störningar i denna kategori.

Kliande hud och primära hudskador

De vanligaste hudsjukdomarna som orsakar generaliserad klåda är följande:

Patienter med klåda utan primära hudskador

Här presenterar vi, förutom de vanligaste sjukdomarna, ett antal störningar som kan innebära klåda:

  • Kronisk njursvikt: När njurarna inte fungerar normalt.
  • Onkologiska sjukdomar: Oftast blodrelaterade sjukdomar som polycytemia vera eller lymfom.
  • Intra- eller extrahepatisk kolestas: Där gallan inte flyter normalt.
  • Hyper- eller hypotyreos: Avvikelser i nivåerna av hormoner som sköldkörteln producerar och frisätter.
  • Torr hud, eller xeros: Äldre individer i populationen behöver särskilt tänka på det här, eftersom kliande hud är vanligt bland äldre vuxna. Det är möjligt att uttorkning är den vanligaste orsaken till detta, men det kan även bero på andra orsaker. Det uppkommer vanligtvis på underkroppen.

Lokal klåda

Lokal klåda som uppträder utan utslag antyder att vi har att göra med en psykogen eller neuropatisk klåda. I synnerhet kan symptomen vara förknippade med en brännande känsla, smärta eller förlust av känsla.

Detta beror på nervledningsstörningar associerade med neuropatier. De perifera nerverna överför information på ett felaktigt sätt vilket genererar en klåda i huden, som får personen att hela tiden klia sig.

person med Kliande hud på vaden
De olika orsakerna till klåda kräver olika behandlingar, beroende på anledningen till att det har uppstått i första hand.

Allmän vård tills du får en korrekt diagnos

Kliande hud är en vanlig störning, men specialister förstår fortfarande inte helt de patogena mekanismerna som orsakar klåda. En viktig del av utvärderingen av dessa störningar beror på förekomsten av en primär hudsjukdom.

Om primära hudskador har blivit identifierade men diagnosen förblir osäker kan en hudbiopsi vara till hjälp. I allmänhet innebär frånvaron av tydliga och synliga problem att orsaken inte är dermatologisk.

Trots att många av dessa problem ofta löser sig själva spontant finns det andra former som kräver medicinsk hjälp.

Lider du av klåda och vill klia dig, är det bäst att hålla dina naglarna kortklippta och rena och försöka att bara stryka det drabbade området med handflatan. Undvik tätt sittande kläder, försök använda bomull istället för syntetiska tyger och ull och undvik långa, heta bad.

Du bör använda neutrala tvålar och fuktgivande krämer. Specialister avråder också från kaffe, alkohol och kryddig mat, eftersom alla dessa kan stimulera histaminfrisättning i kroppen. Det finns många behandlingsalternativ, men på läkares inrådan är det bäst att prioritera receptbelagd medicin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Castells M. and col, Mast cell-derived mediators, retrieved on 14 Sep 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/mast-cell-derived-mediators?search=histamina&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
  • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
  • Rubinstein A., Medicina familiar y práctica ambulatoria, editorial médica panamericana. Primera edición, 2001.
  • Fazio S., Pruritus: Overview of management, retrieved on 14 Sep 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/pruritus-overview-of-management?search=prurito&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
  • Fazio S., Pruritus: Etiology and patient evaluation, retrieved on 14 Sep 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/pruritus-etiology-and-patient-evaluation?search=prurito&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
  • SCOTT MOSES, M.D., Fairview Lakes Regional Health Care, Lino Lakes, Minnesota, Am Fam Physician. 2003 Sep 15;68(6):1135-1142.
  • Villa-Arango, Ana María, Margarita María Velásquez-Lopera, and Ricardo Cardona. “Prurito crónico.” Revista Alergia México 66.1 (2019): 85-98.
  • Chirinos, Maria Fabiola, et al. “Notalgia parestésica: el prurito anonimo.” Dermatología Venezolana 57.2 (2020).
  • Belda, Lydia Landete, and Esther Escriche Catalá. “Caso clínico complejo de lesiones cutáneas por prurito de origen renal.” Enfermería Dermatológica 10.29 (2016): 34-36.
  • del Valle Díaz, Sergio, et al. “Colestasis: un enfoque actualizado.” Medisan 21.7 (2017): 876-900.
  • Lagos, Armando, Andrés Tirado-Sánchez, and Rosa María Ponce-Olivera. “Actualidades en el tratamiento del prurito crónico.” Dermatología Revista Mexicana 60.3 (2016): 229-246.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.