Hur du kan göra micellärt vatten hemma

Använd micellärt vatten om morgnarna för att få bort överflödigt svett från huden efter natten och för att eliminera gifter från huden. Micellärt vatten är ett perfekt uppfriskande komplement till din dagliga hudvårdsrutin.
Hur du kan göra micellärt vatten hemma
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du redan hört om micellärt vatten? Det är den senaste kosmetiska produkt som snabbt håller på att bli en oersättlig komponent i smink- och skönhetsrutinerna.

Oroa dig inte om du inte har hört talas om den – i dagens artikel ska vi ge dig all den information du behöver om micellärt vatten och berätta hur du kan laga det själv hemma. Tack vare magin i dess vardagliga användning kommer du att se ännu bättre ut när du kollar i spegeln. Vi tror att du kommer att älska micellärt vatten. Det gör underverk för din hud!

Vad gäller allt detta om micellärt vatten?

Kvinna som tvättar ansiktet med vatten

Då det kommer till att rengöra och ta bort smink från huden har du säkert testat allt – från tvål till geler till skum… men har något av det fått bort alla typer av orenheter?

Det är alltid något som blir kvar på huden, och dessutom kan dessa produkter ibland lämna efter sig en yta på huden som du inte hade hoppats på. Vad kunde då vara bättre än simpelt vatten för rengöring, sminkborttagning och allmän hudvård? Läs nedan om alla de otroliga saker som micellärt vatten kan göra för dig:

Det rengör, fräschar upp, ger god ton och återfuktar huden

 • Denna produkt är gjord med naturliga ingredienser som inte bara får bort alla orenheter från huden, utan även lugnar ner och återfuktar huden i ansiktet. Då det används dagligen har folk märkt otroliga resultat, och därmed har det blivit en oersättlig produkt för många kvinnor.

Hur använder du det?

 • Det bästa micellära vattnet är varken för krämigt eller för fett, till skillnad från rengöringsmjölk till exempel. Istället är det väldigt lätt och uppfriskande. För att använda det behöver du bara lägga lite av det på en bomullsrondell och torka av hela ansiktet med det.
 • Skönhetsexperter rekommenderar att använda micellärt vatten om morgnarna efter att man har vaknat. På det här sättet får du bort onödiga oljor som samlats på huden under natten och förbereder din hud för dagens smink.
 • Du kan också bära med dig en liten flaska av det för att kunna använda det närsomhelst, till exempel när du lämnar gymmet eller när du bara vill få ditt ansikte att kännas lite fräschare och lugnare. Micellärt vatten är också utmärkt som sminkborttagning vid läggdags. Med bara några strykningar över huden kan du får bort orenheter och ge huden en god ton. Det tar bara några sekunder men det gör underverk när du lägger in det i din skönhetsrutin.

Hur kan du göra eget micellärt vatten?

Micellärt vatten

Ingredienser

Detta recept ger en deciliter micellärt vatten. För att göra det behöver du följande ingredienser:

 • 90 ml rosenvatten. Detta kan köpas färdiggjort i de flesta specialbutiker eller naturvårdsbutiker. Om du vet hur man gör det själv är det ännu bättre, men det är inte svårt att hitta och inte heller så dyrt att köpa.
 • 3 ml ricinoljaDetta är enkelt att hitta i de flesta specialbutiker eller naturvårdsbutiker. Du kan köpa varianten med sulfater eftersom det ökar fördelarna av micellärt vatten tack vare dess vattenlösliga egenskaper. Det är effektivt och passande för applicering på hud och det hjälper dig även med att få bort envisa kosmetiska produkter så som vattenfast mascara.
 • E-vitamin. Vi har ofta nämnt fördelarna med E-vitamin. Det bidrar till bekämpning av tecken på åldrande genom att ge näring åt och återställa huden, håret och naglarna. Det är alltså en bra idé att köpa det på ett apotek: köp en burk med gelkapslar och nyttja dem i en hel rad med användningsområden. För detta recept behöver du endast 20 droppar.
 • 5 ml eterisk nyponolja. Detta är en underbar produkt! Nyponolja återställer, behandlar, återfuktar och ger god ton till huden. Det är alltid en bra idé att ha det hemma. Det är inte avsevärt dyrt och det kan, precis som resten av ingredienserna här, användas i en rad av huskurer.
 • Få tag på en 150 milliliters glasflaska i vilken du kan förvara ditt micellära vatten. Detta är en praktisk och liten storlek som enkelt får plats i din handväska.

Hur gör man micellärt vatten?

Detta är den enklaste delen. Blanda bara ihop alla ingredienser i glasflaskan. Det är allt du behöver göra. Tack vare ricinoljan kommer alla ingredienser att blandas ihop väl. Var inte heller orolig om det får en gulaktig färg – det är på grund av oljan och är helt normalt.

Du kommer också att märka att ditt micellära vatten har en fin doft. Efter daglig användning under en tid så kommer detta bli en del av din skönhetsrutin som du inte kan leva utan. Så här kan du använda det:

 • Skaka flaskan väl innan du lägger några droppar på en bomullsrondell.
 • Applicera på huden innan du sminkar dig på morgonen, och återigen på kvällen för att få bort sminkrester och orenheter. Det fungerar bra för att få bort mascara och annat ögonsmink, samt läppstift. Du kommer bli av med alla rester.
 • Använd det under dagens gång då din hud känns trött, överdrivet varm eller smutsig. Du kan även bära med dig en liten sprayflaska av det för lättare applicering. Micellärt vatten är fantastiskt!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.