Sluta bita på naglarna - 10 effektiva tips

Sluta bita på naglarna - 10 effektiva tips

Senaste uppdateringen: 25 september, 2022

Även om många människor tror annorlunda: att bita på naglarna handlar inte bara om stress, nervositet eller dålig självkontroll. Att inte klara av att sluta bita på naglarna kan vara för att det finns psykologiskt underliggande orsaker till denna vana, och många gånger kan det vara trauman från barndomen.

Nagelbitning, även känt som onykofagi, ger mycket tydliga konsekvenser inte bara ur ett estetiskt perspektiv, utan också ur hälsosynpunkt. Naglarna bär på virus och bakterier som kan göra dig sjuk om du fått dem i munnen. Det kan också leda till permanenta skador på naglar, tänder och även tandköttet.

Men har du svårt att sluta bita på naglarna behöver du inte oroa dig. Lite hård disciplin, lite kunskap och våra 10 tips som du ska få läsa i den här artikeln kommer att hjälpa dig på vägen.

Varför biter jag på naglarna?

Naglar är hårda utväxter av keratin som är användbara på många sätt för oss människor. Som ett praktiskt exempel så kan de användas för att spela stränginstrument och ge ett mycket distinkt ljud till din musik.

Nagelbitning eller onykofagi kan börja med vanan att stoppa fingrarna i munnen; något som barn gör hela tiden. Även om detta inte är betraktat som en sjukdom i sig, är det en psykologisk störning som kräver specialisthjälp om den drabbade inte kan avhjälpa problemet på egen hand. Det finns två typer av orsaker:

 • Externa: Ångest eller nervositet som utlöses av dagliga bekymmer som till exempel problem med din partner, prövningar och ekonomiska eller jobbrelaterade problem. Personen kan i detta fall kontrollera sig själv.
 • Interna: Förändring i nervsystemet eller känslomässig obalans på grund av familjetrauman, missbruk, svartsjuka, förnedring, dålig självkänsla eller ett behov av att straffa sig. Ovanan kan pågå i år och personen biter sina naglar så allvarligt att det kan betraktas som självtillfogade skador.

Du kanske tror att lite nervositet aldrig skadat någon och att dina naglar kommer att växa tillbaka, men ha då detta i åtanke: onykofagi kan leda till konsekvenser som du inte ens kan börja att föreställa dig.

Nagelbitning: Permanenta skador

Händerna återspeglar hälsa och självsäkerhet: rena och vårdade händer lämnar ett gott intryck vart du än går. Nerbitna naglar har sociala, känslomässiga och hälsomässiga konsekvenser.

Konsekvenser på hälsa och estetik

 • Naglarna bär på alla typer av bakterier som passerar genom magen och tarmarna, och när de kommer i kontakt med saliv kan detta framkalla sjukdomar.
 • Skador på nagelbanden och fingrarnas hud kan släppa in bakterier och virus i kroppen.
 • Det kan framkalla deformationer på fingrarna och risken finns att naglarna aldrig växer ut igen.
 • Kronisk inflammation av fingrarna.
 • Skador på tänderna.

Emotionella konsekvenser

 • Ångest kring händernas utseende.
 • Dåligt självförtroende.
 • Brist på självbehärskning.

Sociala konsekvenser

 • Personen kan känna sig utfryst från samhället.
 • Personliga relationer kan påverkas.
 • Jobbrelaterade problem som t. ex. avslag på intervjuer.

Att kunna sluta bita på naglarna kan alltså vara positivt på både social, emotionell och psykologisk nivå. Här följer nu 10 effektiva tips för att sluta bita på naglarna. Läs dem noga och memorera!

10 tips för att sluta bita på naglarna

Detta är inte några komplicerade behandlingar eller tvivelaktiga produkter med negativa bieffekter. Om du inför dessa knep i ditt dagliga liv och du verkligen bestämmer dig för att det ska fungera, kommer du att nå målet.

Tips 1: Självkännedom och frigörelse

Först bör du identifiera de situationer som aktiverar ditt behov av att bita på naglarna. Detta kan vara smekningar, beröring, känslor, gnuggande eller repande av dina naglar, vilket omedelbart leder till att du stoppar dem i munnen.

Det andra steget är att identifiera de tidpunkter din ovana aktiveras, såsom vid prövningar och innan du fattar vissa beslut etc.

Det tredje och sista steget är att utföra aktiviteter som gör att du undviker denna stresscykel och kan hålla händerna sysselsatta: det bör vara saker som du gillar att göra som till exempel sport, dans, spela ett musikinstrument etc. På så sätt kommer du att kanalisera din ångest och sluta upp med att skada dina naglar.

Tips 2: Tugga på växter

Börja tugga på ätbara växter som till exempel lakritsrot (långsamt). På så sätt kommer du att kunna sluta bita på naglarna genom att din mun är upptagen med annat. Du måste bära växterna med dig i stressade situationer; de kommer att hjälpa dig att fokusera.

Tips 3: Sockerfritt tuggummi

Tugga tuggummi för att sluta bita på naglarna

Det är en bra idé att tugga tuggummi eller minttabletter när du känner en okontrollerbar lust att bita på naglarna. Detta är en win-win-win: din mun kommer att vara upptagen, din andedräkt blir fräsch och du kommer att undvika att få rynkor tack vare käkens muskelrörelser.

Tips 4: Aloe vera

Aloe vera är en växt med många hälsoegenskaper, men den smakar illa. Ta ett blad aloe vera och skär det i bitar. Lägg dem i kylskåpet och gnugga naglarna med en bit varje morgon. När du känner smaken på naglarna nästa gång du stoppar dem i munnen kommer du snabbt lära dig att hålla dem långt borta från munnen.

Tips 5: Självkontroll

Den här övningen kommer att hjälpa dig att kontrollera din önskan att bita på naglarna:

 • Sätt ditt finger några centimeter från munnen.
 • Dra bort.
 • Gör detta flera gånger, och för fingret närmare och närmare munnen varje gång.
 • Försök till sist att sätta fingret i munnen under några minuter utan att bita på nageln. Upprepa.

Gör denna övning ett par minuter varje dag och du kommer att bli förvånad över resultatet!

Tips 6: Lösnaglar

Naglar

Använd akrylnaglar. Det kommer att låta dina naglar växa ifred och gör det omöjligt för dig att bita på dem. Om du lägger pengar på dina naglar kommer du att vilja anstränga dig för att inte förstöra dem genom att bita på dem.

Tips 7: Nagelplåster

Sätt plåster på dina naglar och låt dem sitta på i några dagar (du kan byta ut dem varje gång du tar en dusch). Tanken är att du varje gång du tar av plåstren ska bli glad åt att se hur dina naglar blir allt friskare och vackrare. Upprepa så många gånger som det behövs.

Tips 8: Börja med en ny hobby

Detta kommer att distrahera dig och hålla dig ifrån att bita på naglarna, och samtidigt kommer du att upptäcka en ny passion. Det kan till exempel vara heminredning, stickning, löpning och andra utomhusaktiviteter eller rentav att ge manikyr till dina vänner. Försök gärna hitta en hobby som gör händerna smutsiga.

Tips 9: Handskar

Om du gillar handskar, använd dem. Det är ett bra sätt att låta bli att bita på naglarna.

Tips 10: Fira din framgång

Fira dina naglar. Prata om hur bra de ser ut. Uppmuntran från dina vänner och familj kommer att hjälpa dig att hålla dem friska och vackra.

Det handlar mer om skicklighet än styrka

Nu har du fått en rad olika tips om hur du kan förebygga onykofagi och göra dig av med ovanan för alltid. Ge inte upp. Så småningom kommer du att nå ditt mål; det handlar i grund och botten om att tänka igenom problemet och sikta på målet. Välj ut dina favoritmetoder ur tipsen ovan och du kommer snart att få friska och vackra händer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). ONICOFAGIA. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Onicofagia].
 • Palma, M. (2010). Los trastornos de ansiedad. Revista Digital Universitaria.
 • Salgado Serrano, G. N., & Oropeza, R. (2012). Onicofagia: estudio de caso de una mujer adulta. Uaricha Revista de Psicologia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.