Vackrare naglar: omskötningstips och råd

Ibland är det lätt att glömma bort att verkligen ta hand om naglarna och bara slänga på ett lager nagellack. De ser bra ut, men hur mår de egentligen därunder? Läs vidare för att lära dig hur du kan förbättra dina naglar från insidan och ut.
Vackrare naglar: omskötningstips och råd

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vill du ha vackrare naglar men saknar tid (eller pengar) till manikyr? Oroa dig inte, du kan sätta upp en skönhetssalong i ditt eget hem och bli vackrare på bara några minuter. Experter rekommenderar också att du sköter och tar hand om dina naglar varje dag för att förebygga skador, bristningar eller att de får en oattraktiv färg, särskilt om du röker. I den här artikeln får du lära dig de bästa tipsen för vackrare naglar.

Råd för att förbättra dina naglars utseende

Du kanske gillar att ha dem naturliga, du kanske alltid vill måla dem i en viss färg eller du kanske väljer färg efter din outfit. Hur som helst är det viktigt att du tar hand om dina naglar, åtminstone på en grundläggande nivå, genom att tillgodose deras behov. Nedanstående tips är mycket bra för dig som vill kunna vårda dina naglar i hemmet och slippa gå till salongen för en manikyr. Följ dessa och du kommer att få både friskare och vackrare naglar:

Återfukta

Efter att du har tvättat händerna ska du använda handkräm utan undantag. Detta kommer att hindra huden från att torka ut och kommer också att återfukta dina naglar, vilket gör att de växer sig friskare och starkare. Det kommer också att förbereda dig för de kalla månaderna då naglarna lider av handskanvändning eller varmvatten. På sommaren bör du skydda dem från solen och klorerade pooler.

Fila

Använd aldrig nagelklippare såvida inte naglarna är alltför långa och du vill klippa ner dem till fingertopparna. Annars använder du en fil för att uppnå önskad längd och för att få dem fyrkantiga eller rundade. Detta kommer att hindra dem från att gå av eller bli kantstötta.

Naglar-med-oranga-toppar-och-blommor

Förberedelser

Det är mycket viktigt att du använder en bas innan du lägger på nagellack. Om du hoppar över det här steget kommer dina naglar bli torra, gulnade och livlösa. Detta beror på att komponenterna i nagellacket inte låter naglarna “andas”.

Baser hittar du i skönhetsbutiker eller parfymerier och de är precis som blanka höljen, det vill säga transparenta. Skillnaden är att de innehåller aloe vera, kalcium och vitamin E. När det gäller deras estetiska fördelar kan man säga att de gör appliceringen av nagellacket lättare eftersom de lämnar nagelytan smidigare.

Skötsel

Skär inte för att ta bort nagelbanden eftersom du då kan orsaka infektioner. Det är bättre att använda oljor eller speciella krämer för att ta bort dem. Pressa dem tillbaka försiktigt med en manikyrpinne eller en mjuk sticka.

Var uppmärksam

Kvinnor letar alltid efter ansikts- eller hårmasker, men de glömmer ofta bort sina naglar. Du kan använda vaselin för att ge dig själv en cirkulär massage medan du tittar på TV. Bär handskar ämnade för kallt väder när du sover efter att du applicerat en bra kräm. Redan nästa morgon kommer du att se resultat: mjukare händer och vackrare naglar.

Vad kan du göra för att bibehålla dina vackra naglar?

 • När du tvättar händerna, torka dem väl, särskilt naglarna, så att de inte blir mjuka.
 • Fila naglarna åtminstone en gång i veckan. Detta kommer att hålla dem starka och motståndskraftiga mot sprickor.
 • Helst bör du inte ta bort nagelbanden eftersom de är ansvariga för att skydda dina naglar från bakterier. Du kan mjuka upp dem med krämer och försiktigt trycka tillbaka dem så att de inte syns.
 • Använd en återfuktande emulsion två gånger om dagen på dina händer med betoning på dina naglar så de ser friska och vackra ut.
 • Om de gulnar genom överdriven nagellacksanvändning eller av cigaretter, gnugga vit vinäger på dem.
guldfärgat-nagellack-på-naglar
 • Begränsa din användning av nagellack eller lackborttagningsmedel. När du har tagit bort nagellacket, vänta minst en dag innan du målar naglarna igen. Det finns lackborttagningsmedel utan aceton som kommer i oljade dukar som varken skadar huden eller naglarna.
 • Om du inte kan ta hand om långa naglar är det bäst att ha dem kortklippta nära fingertopparna.
 • Om du utför hushållssysslor, skydda händerna med handskar, speciellt om du kommer i kontakt med kemiska rengöringsmedel såsom blekmedel.

Fler rekommendationer för vackrare naglar

 • Konsumera vitamin A så att dina naglar växer sig friska och starka. Det finns i de flesta frukter och grönsaker.
 • Bit inte på naglarna och ha dem inte ständigt i munnen. Om du är en ängslig eller blyg person är det bättre att du äter godis eller tuggar tuggummi än att du biter på naglarna. Saliv gör dem alltid mjuka och sköra.
 • Använd inte naglarna som verktyg, och samma sak gäller för dina tänder. Detta innebär att de inte är avsedda till att öppna burkar, ta bort golvfläckar eller rengöra sprickor, utan för att skydda dina fingertoppar och göra dem vackrare.
 • Du kan droppa saften från flera vitlöksklyftor i nagellacket för att göra dina naglar hårdare. Du kan också krossa några kryddnejlikor och applicera dem på dina naglar i några minuter som en kräm. Ett annat alternativ är att blöta naglarna i en åkerfräkeninfusion i omkring 20 minuter. Ett “härdande” glansmedel som aldrig misslyckas kan göras med 8 citrondroppar, en välmosad vitlöksklyfta och 5 droppar vit jod. Häll detta i ett klart nagellack och använd som bas. Låt blandningen stå ett dygn innan användning.
 • Om du gillar att måla naglarna men inte har mycket tid att låta dem torka kan du placera dem i en skål med vatten och flera isbitar.
 • Placera händerna i en skål med vit vinäger innan du målar naglarna. Då består nagellacket längre.
Foton av Lisa Bently, Courtney Rhodes, Fing’rs, Stefany, Emily Gould och Vladimir Morozov

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lai-Cheong, J. E., & McGrath, J. A. (2017). Structure and function of skin, hair and nails. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.03.004

 • Scheinfeld, N., Dahdah, M. J., & Scher, R. (2007). Vitamins and minerals: Their role in nail health and disease. Journal of Drugs in Dermatology.

 • Valeyrie-Allanore, L., Sassolas, B., & Roujeau, J. C. (2007). Drug-induced skin, nail and hair disorders. Drug Safety. https://doi.org/10.2165/00002018-200730110-00003


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.