Lönnsirap: näringsinnehåll och användningsområden i köket

Om du gillar godis, missa inte följande artikel om lönnsirap, en produkt som kan förbättra de organoleptiska egenskaperna hos många desserter.
Lönnsirap: näringsinnehåll och användningsområden i köket

Senaste uppdateringen: 01 juli, 2023

Lönnsirap är ett naturligt sötningsmedel som används som ersättning för bordsocker. Det kommer från saften från ett träd med samma namn. Det är en växt som kommer från Nordamerika, och idag är Kanada den största producenten i världen. Lönnsirap har ett relativt bättre näringsinnehåll jämfört med processat socker, och är ett bra alternativ att använda i olika recept, både söta och salta.

Detta sötningsmedel kan hittas i nästan alla matbutiker. Det erbjuder flera olika hälsofördelar, särskilt jämfört med andra typer av sötningsmedel.

Innan vi börjar är det viktigt att notera att närvaron av socker i alla former i kosten bör vara låg för att kroppen ska fungera optimalt. De flestas kost idag innehåller en väldigt stor proportion av denna sorts livsmedel, som kan vara skadlig på medellång sikt. Närvaron av sötma i munnen kan nämligen utlösa insulinproduktion, vilket i sin tur generera stress på bukspottkörteln.

Vad är lönnsirap?

Lönnsirap är en gyllene, trögflytande, söt och välsmakande produkt som används för att söta kulinariska beredningar. Det kan jämföras med honung och andra växtsiraper, till exempel fruktsirap. Det används ofta i bak- och godisrecept, och är också populärt i drycker, på rostat bröd och i mejeriprodukter.

Framställningen är ganska enkel. Det första man behöver göra är att ta tillvara på saven från lönnträdet. För att göra detta gör man ett snitt på stammens bark och placerar en hink precis nedanför detta.

Efter ett tag börjar den att fyllas med en tjock sirap. Sirapen ska sedan filtreras och sorteras efter smak och färg innan man häller den på flaska. Vissa processer för omvänd osmos kan också vara ett steg, för att avlägsna överflödigt vatten.

Det är viktigt att notera att det finns flera typer av lönnsirap. Grad A är den högsta kvaliteten och är väldigt söt och god. Färgen är enhetlig och smaken är mycket ren.

Sedan finns det sirap av grad 0, och i dessa kan ha vissa föroreningar och en något grumlig färg; kvaliteten är sämre.

Slutligen finns det även sirap under denna grad. Dessa smakar mer bara sött än sirap, dvs. har inte de smak- och aromtoner som är typiska för lönnsirap. Det är den lägsta kvalitetsprodukten som har genomgått en intensiv förädlingsprocess.

Lönnsirap: näringsinnehåll

Lönnsirap består främst av sackaros och vatten. Av denna anledning har det en betydande inverkan på blodsockernivåerna. Detta är något du bör vara försiktig med, eftersom regelbunden konsumtion av enkla sockerarter har visat sig öka risken för metabola sjukdomar, såsom typ 2-diabetes. Detta visar bland annat forskning publicerad i tidskriften Current Diabetes Reports.

100 gram lönnsirap innehåller cirka 265 kcal, varav 67 % kommer från enkla kolhydrater. Det är sant att vitt socker har ett högre glykemiskt index, men för praktiska ändamål är effekterna av båda livsmedel på kroppen ganska lika. Ingen av dem bör missbrukas för att säkerställa att ämnesomsättningen fungerar korrekt på medellång sikt.

Men lönnsirap innehåller å sin sida fytokemikalier med antioxidativ kapacitet. Dessa element neutraliserar bildningen av fria radikaler och deras efterföljande ackumulering i kroppens vävnader. Detta framgår av en studie publicerad i tidskriften Infectious Disorders Drug Targets . Detta är emellertid inte tillräckligt för att kompensera för effekten av fria sockerarter.

Var uppmärksam på kvaliteten på lönnsirap när du köper den!

Hur använder man lönnsirap i köket?

Lönnsirap är en produkt som kan förbättra slutresultatet på många söta recept. Det ingår i många recept som ett substitut för andra sötningsmedel för att ge mycket karakteristiska smaker.

Även om det går att använda den som den är genom att bara ringla den ovanpå en efterrätt, kan du också använda den i olika recept som du ska tillaga i exempelvis ugnen. Bland annat kan du använda de som ingrediens i olika bakverk.

Man måste dock ta hänsyn till att denna sirap har en större sötningskapacitet än socker. Därför bör du minska mängden som du använder i dina recept om du använder det som ett substitut för andra sötningsmedel. Normalt bör du använda bara totalt 3/4 lönnsirap som ersättning för vanligt socker.

Förvara denna produkt på en sval, torr plats borta från solljus. Den har som regel lång hållbarhet, och kan hålla mer än 2 år. Har di dock öppnat flaskan är det bäst att förvara den i kylen i kylskåpsdörren. Under dessa förhållanden kan den hålla i ett år utan problem.

Du kanske också är intresserad av: Sugar busters-dieten: Vad går den ut på?

Lönnsirap, ett mycket gott sötningsmedel med visst näringsinnehåll

Som du kan se är lönnsirap ett sötningsmedel med en karakteristisk smak som kan vara utmärkt för att förbättra slutresultatet av olika desserter. Det näringsinnehåll som lönnsirap har jämfört med vitt socker gör detta till ett något bättre alternativ i olika recept.

Det används ofta blandat med smör, ringlat på gröt, som pålägg på rostat bröd och även som en ingrediens i glasering för salta rätter, såsom stekt kött. Dess hållbarhet är lång och det finns olika typer av kvaliteter på marknaden.

Slutligen, kom ihåg att vara måttlig med närvaron av söta livsmedel i din kost. De tenderar att ha en inverkan på blodsockernivåerna, vilket skapar en stress på bukspottkörteln.

Det är sant att om du tränar regelbundet är farorna mindre. Du du bör dock ändå begränsa konsumtionen av denna typ av livsmedel. Även om lönnsirap har ett relativt bättre näringsinnehåll jämfört med processat socker, är det trots allt ändå ett väldigt sött livsmedel. Framför allt bör du läsa innehållsförteckningen om produkten är av industriellt ursprung, för att utesluta förekomsten av transfetter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.