Gör dina tårtdekorationer med denna läckra tårtglasyr

maj 18, 2019
Om du vill dekorera dina tårtor och andra desserter (muffins, kakor etc) med en enkel glasyr, är detta recept ett utmärkt alternativ.

Vill du göra snygga tårtdekorationer? Denna tårtglasyr kräver inte många ingredienser, och inte heller någon lång eller komplicerad tillagning.

Så leta upp ditt förkläde och gör dig redo att dekorera dina läckra bakverk!

Idag visar vi dig hur du gör en dekorativ tårtglasyr för dina bakverk. Som du säkert har sett finns det tårtverk som kräver mycket tidigare erfarenhet. Alternativet vi presenterar idag är enklare, och du behöver inte vara professionell. När du förbereder denna tårtglasyr och låter fantasin flöda fritt med dina tårtdekorationer så får du samtidigt erfarenhet.

Det är viktigt att notera att kreativitet är avgörande när du dekorerar en tårta. På detta sätt ger du den en originell och personlig touch.

Recept på tårtglasyr

När du gör dina tårtdekorationer är det nödvändigt att använda ingredienser som inte kräver kylning. Choklad eller kondenserad mjölk rekommenderas inte, om det inte är ett bakverk som ska ätas upp med en gång.

Tack vare dess krämiga och släta konsistens är den dekorationsglasyr som vi ska förbereda idag den som används mest på tårtor och bakverk. Den är mycket smidig och enkel att förbereda.

Glasyren baseras på mjöl, mjölk och ägg. Man kan smaksätta med ingredienser som citronskal eller andra smaksättare.

Det här är ett grundrecept med lättillgängliga ingredienser. Du kan själv tillsätta andra smaker och ingredienser för att variera din tårtglasyr.

Ingredienser

 • 1 liter mjölk
 • 3 äggulor (90 g)
 • 1 dl socker (80 g)
 • 1 tsk vaniljessens (5 ml)
 • Rivet skal från 1 citron
 • 1 dl majsstärkelse (90 g)
Gör egna, snygga tårtdekorationer

Gör så här

 1. Häll mjölken i en kastrull och sätt den på låg värme.
 2. Tillsätt sockret och citronskalen i mjölken. Rör om för att blanda ingredienserna väl.
 3. Blanda äggulorna med majsstärkelsen i en skål.
 4. När mjölken börjar koka, blanda i äggulorna och majsstärkelsen.
 5. När du har blandat alla ingredienserna väl så vispar du tills du får en tjock kräm.
 6. Tillsätt till sist vaniljessensen och vispa kraftigt. Låt därefter svalna. Glasyren är nu klar att appliceras på ditt bakverk.
 7. Placera bakverket på en stabil yta.
 8. Sprid ut glasyren med en träslev över toppen och släta ut den över hela ytan.
 9. Ta därefter en spatel och sprid glasyren runt kanterna, och forma de mönster du vill ha runtom.

Den personliga touchen på dina tårtdekorationer

Detta är basen för din tårtdekorering. Du kommer nog tycka att din tårta ser väldigt enkel ut med bara vit glasyr. Då kan du gå vidare till nästa steg där du lägger till naturliga färgämnen i din tårtglasyr för att skapa en mer personlig touch till ditt bakverk. Du kan också använda frukt eller nötter för att lägga till en extra touch.

Välj ut de färger du vill använda beroende på vilken stil du vill ge din tårta. Använd en spritspåse (om du har det, annars kan du använda en fryspåse) med olika munstycken och låta fantasin flöda fritt. Sätt igång och skapa olika figurer som blommor, rosor, löv, bokstäver och allt du kan tänka dig.

Dekorera dina kakor med tårtglasyr
Några rekommendationer

Här är några rekommendationer att ta hänsyn till när du gör din glasyr, och också några idéer för hur du kan förbättra glasyrreceptet:

 • Använd alltid de korrekta mängderna av varje ingrediens. Du kan se om konsistensen blir som förväntat, och smaka av om smaken är rätt.
 • Undvik att blanda ingredienserna i aluminiumbehållare eftersom detta kan påverka utseendet på glasyren. Det är bättre att använda plast- eller glasbehållare.
 • Sikta majsstärkelsen innan du tillsätter den för att förhindra att det bildas klumpar.
 • Det är viktigt att vaniljessensen tillsätts i slutet, och inte när blandningen värms upp eftersom den kan avdunsta.
 • Det finns många ingredienser som du kan tillsätta i din dekorativa tårtglasyr för att variera dess smak. Till exempel kan du använda smör, apelsinzest istället för citron, kanelstänger, eller till och med choklad. Det viktiga är att det inte överskuggar smaken på bakverket.