Lokalbedövning vid tandvård: Upptäck dess fördelar och risker

Lokalbedövning är en av de procedurer som ofta används inom tandvård. Upptäck fördelarna och de möjliga riskerna med detta.
Lokalbedövning vid tandvård: Upptäck dess fördelar och risker
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 12 maj, 2023

Lokalbedövning som används vid tandvård gör att flera vanliga tandingrepp kan utföras som annars inte skulle vara möjliga. Denna teknik eliminerar smärta och känslighet i munnen för att förhindra obehag under orala behandlingar.

Det används ofta för komplexa och obekväma procedurer för att korrigera en abnormitet eller hjälpa till att läka en skada. Det används också för behandling av komplexa orala sjukdomar. Och även om bedövningen innebär att du får ett nålstick, gör det att du kan få orala behandlingar och slippa känna ytterligare smärta.

Lokalbedövning är dock en intervention som inte är fri från negativa biverkningar. Risken för ogynnsamma reaktioner beror på flera faktorer. Tandläkaren kommer dock alltid att försöka vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra dem. Vill du veta mer om det? Läs vidare!

Vad är lokalbedövning vid tandvård?

Lokalbedövning som används inom tandvård är en procedur som utförs för att hämma nervkänslor i vissa delar av munnen. Det går ut på att applicera ett speciellt ämne på ett ställe i munnen för att eliminera obehag och känslighet under en behandling.

Även om det finns olika sätt att uppnå smärtdämpning hos patienten, är denna metod vanligtvis den vanligaste. Det används i vanliga procedurer, som följande:

  • Fyllning av hål
  • Tandrengöring
  • Endodonti
  • Tandutdragning
  • Implantat

Du är vid medvetande och kan kommunicera när du får bedövningen och även under hela tandingreppet. Endast känsligheten i området där tandbehandlingen utförs elimineras.

Det finns flera ämnen som kan tandläkaren kan applicera för att skapa en bedövande effekt. Några av de vanligaste är följande:

  • Prilokain
  • Artikain
  • Bupivakain
  • Lidokain
  • Mepivakain

Dessa kan kombineras med vasokonstriktorer som epinefrin, som förlänger och lokaliserar effekten och minskar vävnadsblödning.

I allmänhet tar det cirka 10 minuter innan bedövningen börjar verka. Bristen på känslighet varar mellan 30 och 60 minuter, beroende på vilket läkemedel som används och patientens egenskaper.

Efter appliceringen känner du vanligtvis att området blir bedövat och blir mindre känsligt. Du kan också uppfatta en stickande känsla och känslan av att ha en svullen mun; det senare är dock bara en känsla eftersom munnen i själva verket inte sväller upp. Effekten försvinner några timmar efter ingreppet.

Lokalbedövning vid tandvård: Upptäck dess fördelar och risker
Lokalbedövning vid tandvård gör att du blir mindre känslig och känner mindre smärta vid olika tandbehandlingar.

Olika typer av lokalbedövning inom tandvård

Inom tandvård kan vi skilja på olika typer av lokalbedövning, beroende på vilket område i munnen där medicinen injiceras.

  • Infiltrativ: Punkteringen utförs nära rötterna på de tänder som ska behandlas. När injektionen väl är placerad påverkar vätskan nervändarna. Detta används ofta i överkäken och i vissa områden av underkäken, särskilt på barn.
  • Tronkulär: I det här fallet blockeras hela den sensoriska nerven som innerverar ett område i munnen. Detta används ofta för att ta bort känsligheten hos den nedre tandnerven och därmed bedöva hela den underkäken, inklusive tänder, tunga och läpp. Dessutom kan den användas på olika nerver i munnen.
  • Intraligamentär: Detta appliceras i det parodontala utrymmet, mellan tandbenet och tandroten. Den kompletteras vanligtvis med någon av de två föregående.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: LED-tandblekning: fördelar, nackdelar och skötsel

Fördelarna med lokalbedövning vid tandvård

Den största fördelen med att använda lokalbedövning vid tandvård är möjligheten att utföra behandlingar i munnen utan att personen känner obehag och smärta. Annars skulle ingreppen inte kunna utföras. Det medför även andra fördelar för både patienten och tandläkaren:

  • Personen förblir vid medvetande och kan samarbeta under ingreppet.
  • Patienten kan lämna mottagningen på egen hand utan att vara beroende av någon annans hjälp.
  • Det är lätt att ge en bedövning.
  • Det ger endast en minimal påverkan på patientens normala funktioner.
  • Felfrekvensen är mycket liten.
  • Det är ett billigt medel.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 9 naturliga och effektiva sätt att ta hand om tänderna

Risker med lokalbedövning

Liksom alla läkemedel som appliceras i kroppen är lokalbedövning som används inom tandvård inte undantaget från att orsaka negativa effekter. Dessa situationer är dock sällsynta.

Enligt en studie över komplikationer i samband med oral anestesi, kan följande situationer uppstå:

  • Smärta under appliceringen: Som vid de flesta injektioner kan patienten känna smärtan av nålsticket. Detta ökar om flera stick görs på samma plats, vätskan injiceras för snabbt, lösningen är mycket kall eller teknikern eller tandläkaren som ger sprutan inte är tillräckligt försiktig.
  • Trismus: Detta är en spasm i tuggmusklerna som hindrar munnen från att öppnas normalt. Det kan vara associerat med en smärtreflex orsakad av blödning, blåmärken eller trauma på den inre pterygoidmuskeln under placeringen av injektionen i käken.
  • Förlamning av ansiktsnerven: Förlamning kan inträffa omedelbart när bedövningen injiceras, eller senare. Detta inträffar när bedövningen av misstag placeras i körteln genom vilken ansiktsnerven passerar.
  • Parestesi: Personen upplever domningar, delvis känselförlust, sveda och stickningar i området, även efter att bedövningen har verkat ut.
  • Självinducerade mjukdelsskador: Utan någon känsla i kinden eller tungan kan patienten bita eller skada sig själv utan att inse det. I ögonblicket kommer han/hon inte att känna smärta, men när bedövningseffekterna försvinner kommer den självorsakade skadan i munnen att vara besvärande.
  • Allergiska reaktioner: Även om det är sällsynt, kan medicinen som används för anestesi utlösa en allergisk reaktion. Det kan orsaka nässelutslag, klåda, ödem, rinit och, mindre ofta, en anafylaktisk process.

Andra komplikationer i samband med lokalbedövning vid tandvård

Vissa patienter kan även uppleva andra komplikationer i samband med anestesi. Vissa personer kan få blåmärken vid punkteringsstället, ischemi i ansiktshuden eller utveckla infektioner i det bedövade området.

Också illamående eller kräkningar förekomma. Det kan också förekomma episoder av huvudvärk eller huvudvärk, svettning, skakningar, yrsel, trötthet och muntorrhet. I mycket sällsynta fall kan patienten också uppleva kramper, hjärtproblem, andningssvikt och koma.

lokalbedövning tandvård
För att minska riskerna med lokalbedövning vid tandvård är det viktigt att informera din tandläkare om exempelvis eventuell graviditet och underliggande sjukdomar.

Särskilda försiktighetsåtgärder

Det finns tillstånd och situationer som kräver en särskild utvärdering av tandläkaren innan man använder bedövningsmedel i munnen. För att undvika eventuella komplikationer är det viktigt med adekvat kommunikation mellan tandläkaren och patienten.

Dels bör tandläkaren informera patienten om riskerna och de säkerhetsåtgärder som vidtas för att undvika dem. Å sin sida bör patienten berätta om sitt hälsotillstånd, sjukdomar, mediciner och annan information som han/hon anser vara relevant före proceduren.

Följande är några situationer som patienten bör informera sin tandläkare om vid besöket:

  • Graviditet: Gravida kvinnor bör informera tandläkaren om sitt tillstånd (även om det är en misstanke). Även om lokalbedövning är säker under graviditet, är det att föredra att använda det under andra trimestern.
  • Särskilda behov: Vissa patienter med särskilda behov kan ha medicinska komplikationer som kräver en allmän utvärdering i förväg. Dessutom kräver de ofta justering av bedövningsdosen. Det kan vara tillrådligt att kombinera proceduren med någon form av nedsövning för att underlätta utförandet av bedövningsappliceringen.
  • Ålder: Barn och äldre vuxna kan också kräva särskilda hänsynstaganden vid användning av lokalbedövning.
  • Lever-, njur-, lung- eller hjärtproblem: Personer med dessa tillstånd kan behöva individuellt anpassade doser eller använda produkter utan vasokonstriktorer.
  • Orala infektioner eller öppna sår i munnen: lesionerna måste vara läkta innan injektionen görs.

Kommunikation mellan tandläkare och patient är nyckeln

Som du har sett ger lokalbedövning vid tandvård många fördelar när det kommer till många tandbehandlingar. Det kan dock skapa vissa biverkningar, även om detta inte är särskilt vanligt.

Ett av sätten att undvika komplikationer är att tandläkaren och patienten kommunicerar. Att reda ut alla funderingar och informera dig själv om möjliga situationer i samband med ditt hälsotillstånd är nyckeln till att använda denna resurs med bästa resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Campos Medina, A. S. (2022). Evidencia científica sobre el uso de anestésicos locales en Odontología.
  • Gierl, F. (2011). La anestesia local en odontología. Quintessence: Publicación internacional de odontología24(7), 384-389.
  • Martínez, A. M., Escorcia, V. S., & Caballero, A. J. D. (2021). Complicaciones asociadas a la anestesia bucal: diagnóstico y manejo. Científica dental: Revista científica de formación continuada18(2), 39-44.
  • Collado-Chagoya, R., Cruz-Pantoja, R. A., Hernández-Romero, J., León-Oviedo, C., Velasco-Medina, A. A., Velázquez-Sámano, G., & Chávez-Ortega, S. G. (2019). Alergia a anestésicos locales: serie de casos y revisión literatura. Revista mexicana de anestesiología42(4), 296-301.
  • García Peñín, A., Guisado Moya, B., & Montalvo Moreno, J. J. (2003). Riesgos y complicaciones de anestesia local en la consulta dental: Estado actual. RCOE8(1), 41-63.
  • Flores Cassagne, X. A. (2021). Riesgo y complicaciones de la anestesia local en odontología (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Ho, J. P. T., van Riet, T. C., Afrian, Y., Sem, K. T. C. J., Spijker, R., de Lange, J., & Lindeboom, J. A. (2021). Adverse effects following dental local anesthesia: a literature review. Journal of Dental Anesthesia and Pain Medicine21(6), 507.
  • Yalcin, B. K. (2019). Complications associated with local anesthesia in oral and maxillofacial surgery. Topics in Local Anesthetics, 151.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.