LED-tandblekning: fördelar, nackdelar och skötsel

Fler och fler letar efter metoder för att få ett strålande och attraktivt leende. Vi berättar om LED-tandblekning, ett av de vanligaste alternativen för att få detta.
LED-tandblekning: fördelar, nackdelar och skötsel
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 20 februari, 2023

Om du önskar dig ett lika vackert och strålande leende som kändisarna, kan en LED-tandblekning vara ett alternativ för dig. Med denna behandling får du vackra tänder och fläckiga tänder är inte längre ett problem.

Tidens gång, rökning, dåliga hygienvanor och konsumtion av färgad mat och dryck gör tänderna mörkare. Att ha fläckiga tänder kan orsaka känslor av pinsamhet, bristande självkänsla och svårigheter att relatera till andra.

Lyckligtvis finns det flera alternativ som hanterar pigmentering i tänderna och som kan göra att du får ett mer attraktivt leende. Vi berättar allt du behöver veta om LED-tandblekning, ett av alternativen som kan förbättra tändernas utseende.

Vad är tandblekning?

Tandblekning är en tandbehandling som syftar till att minska nyanserna på tänderna för att få dem att se ljusare ut. För detta ändamål appliceras blekningsmedel på tänderna.

Väteperoxid och karbamidperoxid, i olika koncentrationer, är de mest använda produkterna. Dessa ämnen genererar, när de kommer i kontakt med tandytorna, en kemisk oxidation som kan göra elementen vitare, men utan att skada eller modifiera deras struktur.

Denna procedur bör helst utföras eller övervakas av en kvalificerad tandläkare på en tandläkarmottagning. När behandlingen utförs av erfarna händer minskar risken för komplikationer.

Det finns dock även alternativ för att bleka tänderna hemma. Dessa metoder är mer riskfyllda för munhälsan och resultaten är inte lika effektiva som vid professionella behandlingar.

Vad är LED-tandblekning?

LED-tandblekning är en av de mest efterfrågade kosmetiska tandbehandlingarna idag. Det är också känt som fotoaktivering eller blekning med lampor med kallt ljus .

Det utförs vanligtvis på en tandvårdsklinik och kombinerar användningen av blekningsmedel med ett speciellt ljus som aktiverar produkten. Den kalla strålningen från LED-lampan påskyndar frisättningen av de blekande molekylerna som finns i peroxiderna.

LED-tandblekning är en smärtfri, snabb och mycket effektiv behandling. Det utförs vanligtvis i en enda session, dock kräver vissa fall att man delar upp proceduren i flera sessioner.

Denna typ av behandling ersätter tandblekning med laser. Även om metoderna så lika varandra att man lätt kan blanda ihop dem, är det i själva verket stor skillnad mellan dem: LED-ljus är kallt, avger inte värme och har lägre intensitet, vilket är bättre för tandhälsan.

Eftersom det är mindre starkt och kondenserat kan LED-ljus täcka stora delar av tanden. Detta hjälper till att utföra blekning samtidigt, utan att skada emaljen.

ett vitt leende på grund av LED-tandblekning
Färgen på tänderna varierar från person till person och beror också på yttre påverkande faktorer.

Vilka faser består LED-tandblekning av?

Innan du utför någon form av blekning, vare sig den är professionell eller du gör den själv hemma, är det mycket viktigt att en tandläkare utför en undersökning av din mun och behandlar eventuell aktiv patologi. För dessa behandlingar måste munnen nämligen vara vid utmärkt hälsa. Annars kan de ämnen som du använder för att ljusa upp tänderna orsaka problem.

När tandläkaren har undersökt din munhälsa och utfört nödvändiga ingrepp kan du göra en LED-tandblekning. Innan några produkter appliceras i munnen utförs en professionell rengöring. Detta tar bort tandsten, plackuppbyggnad och vissa ytfläckar.

LED-tandblekning görs vanligtvis i ett enda besök. Hos patienter med tandkänslighet är det dock att föredra att dela upp det i flera faser.

På blekningsdagen placerar tandläkaren separatorer i din mun och isolerar läpparna och tandköttet med en speciell gel. Detta skyddar slemhinnorna och förhindrar att de kommer i kontakt med blekningsprodukten, vilket kan irritera eller bränna dem.

Tandläkaren applicerar sedan medlet på ytorna med en dispenseringsspruta. Väteperoxid eller karbamidperoxid används.

Därefter placerar läkaren en LED-lampa med kallt ljus för att lysa upp din mun. Den får vanligtvis lysa i 30 till 45 minuter, uppdelat i 3 cykler på 10 till 15 minuter vardera. I en paus mellan varje cykel tar läkaren bort blekningsgelen och rengör och gör sedan en ny applicering.

Efteråt tar läkaren bort resterna av blekningsprodukten och rengör tänderna och slemhinnorna. Du ser resultaten omedelbart.

Många gånger kompletterar man denna behandling med andra tekniker, där patienten applicerar en blekningsprodukt med särskilt utformade skenor hemma. På så sätt blir resultaten oftast mer effektiva och varar längre.

Produkter för LED-tandblekning du kan använda hemma

Det finns satser för LED-tandblekning som du kan använda för att bleka dina tänder hemma. Dessa innehåller vanligtvis blekningsmedel med lägre koncentrationer än de för professionellt bruk, så resultaten är inte lika märkbara.

Setet innehåller vanligtvis blekningsremsor impregnerade med medlet eller små plastbrickor som är fyllda med gelprodukten. Det innehåller också ett batteridrivet LED-ljus.

En sats för LED-tandblekning för hemmabruk fungerar enligt följande:

  1. Applicering av blekningsprodukten på tänderna. Du limmar blekningsremsorna på tänderna eller så applicerar du blekningsgelen i brickorna och placerar dem i munnen.
  2. Applicering av LED-ljus för att aktivera produkten. I vissa kit är ljuset fäst vid brickans munstycke och håller det säkert på plats. Den har också automatisk avstängning efter en viss tids användning.

Det är viktigt att följa tillverkarens exakta instruktioner för att undvika olägenheter. Men som vi nämner ovan är det alltid tillrådligt att utföra denna typ av behandling med och under överinseende av en tandläkare.

Fördelar med LED-tandblekning

Det finns många fördelar med LED-tandblekning när det gäller resultat och tandhälsa:

  • Det är snabbt: tack vare det breda området som täcks av LED-ljuset räcker en enda session för att ljusa upp hela tanden.
  • Det är effektivt: resultaten av behandlingen är tydliga och du ser dem redan efter den första behandlingen.
  • Det orsakar inte obehag: Eftersom LED-lampor avger ett kallt ljus, blir tanden inte utsatt för värme. Detta minskar tandkänsligheten och minskar skador på emaljen.
  • Uppmuntrar bättre tandhygien: att se de uppnådda resultaten gör att personer som utfört behandlingen ofta blir motiverade att sköta sina tänder för att behålla sitt strålande leende.

Nackdelar med LED-tandblekning

Även om LED-tandblekning är en av de säkraste och mest effektiva procedurerna när det gäller att bleka tänder, kan det finnas vissa komplikationer. En av dessa är tandkänslighet under och efter behandlingen. I allmänhet är detta obehag tillfälligt och försvinner efter några veckor.

Andra nackdelar förknippade med tandblekning är kostrestriktioner. För att resultatet av behandlingen ska bibehållas är det nödvändigt att följa en “vit” diet och undvika alla typer av färgämnen, både naturliga och konstgjorda.

Efter behandlingen ökar porositeten i emaljen och om du konsumerar mat eller dryck med pigment kan detta fläcka tänderna.

Vem kan göra en LED-tandblekning?

LED-tandblekning rekommenderas för att förbättra utseendet på fläckiga och mörka tänder. Alla som har friska tänder och vill göra tänderna ljusare kan använda sig av den.

Det finns dock vissa begränsningar när man tillämpar denna behandling. Till exempel är det inte tillrådligt om du har någon oral patologi eller har mycket svårt färgade tänder.

Det är heller inte rekommenderat för barn och minderåriga, gravida eller ammande kvinnor. Men i grunden är det alltid tandläkaren som bäst avgör om det är möjligt eller inte.

LED-tandblekning
Är du gravid bör du rådfråga din tandläkare om alternativen för säker blekning.

Tips för att underhålla resultaten efter tandblekning

Varaktigheten av resultaten som erhålls med tandblekning med LED-ljus beror till stor del på rutin- och hygienriktlinjerna som du följer. Hur som helst är den här typen av behandling utformad för att hålla i flera år.

Upprätthåll en god och noggrann munhygien

För att behålla vita tänder är det nödvändigt att upprätthålla god tandhygien. Att borsta tänderna i 2 minuter med rätt teknik efter varje måltid är viktigt för att undvika nya fläckar.

Det är också viktigt att använda tandtråd minst en gång om dagen för att få bort matrester och bakterier som samlas mellan tänderna. Fluortandkräm hjälper till att minska känsligheten efter behandling och håller tänderna friska.

Minska konsumtionen av drycker och livsmedel med färgämnen

Det är viktigt att följa en “vit” diet under tiden direkt efter en LED-tandblekning. Detta innebär att man undviker, eller åtminstone begränsar, konsumtionen av kaffe, te, färgad frukt, grönsaker och smaktillsatser, sockerhaltiga drycker och mat med färgämnen eller pigment som kan fläcka tandemaljen.

Det är också tillrådligt att undvika citrusfrukter och väldigt sura drycker. Dessa ämnen kan orsaka tandöverkänslighet eller förändra de resultat som du fått.

Använd inte tandkrämer eller munvatten med färg

Färgad munskölj och tandkräm bör du också undvika. På grund av den större porositeten hos tänderna efter blekning är de känsliga för färgning med konstgjorda färgämnen eller extrakt från munhygienprodukter.

Som vi nämnde tidigare så är det att föredra att använda tandkrämer med fluor eller tandkrämer för tandkänslighet. På så sätt minskar risken att du drabbas av obehag efter blekning.

Undvik rökning

För att bibehålla resultaten av din LED-tandblekning över tid, rekommenderas att du inte röker. Idealet är att sluta med denna vana för gott, men om detta inte är möjligt, sluta åtminstone röka under behandlingen och de närmaste veckorna efteråt.

Tobak, förutom att det påverkar munnens och den allmänna hälsan, färgar tänderna gula eller bruna. Efter blekning är det mer sannolikt att tänderna blir pigmenterade. Om du röker, kommer du därför att uppnå motsatsen till den önskade effekten.

Vill du sluta röka? Läs denna artikel: Sluta röka med nikotinersättningsterapi: Hur går det till?

Välj erfarenhet för kvalitet

Nu vet du att LED-tandblekning är ett av de snabbaste och mest effektiva alternativen när du önskar ett fantastiskt leende. Dessutom är det ett av de säkraste och skonsammaste alternativen för emaljen, vilket minskar risken för ytterligare komplikationer.

Även om det finns metoder för hemmabehandling, kom ihåg att det alltid är bäst att få behandlingen utförd av en erfaren tandläkare. Detta kommer inte bara att ge dig mer tillfredsställande resultat, utan kommer också att garantera vården av din munhälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cáceres Ibargüen, M., & González García, J. D. Efecto de la activación del blanqueamiento dental mediante laser diodo vs luz led sobre la pulpa. Una revisión sistemática.
  • Briceño, Y., González, J., Lara, R., Molina, M., & Paredes, O. (2013). Efectividad de los blanqueamientos dentales: artículo de revisión. Rev Venez Investig Odontol1(2), 136-52.
  • Achachao Almerco, K., & Tay Chu Jon, L. Y. (2019). Terapias para disminuir la sensibilidad por blanqueamiento dental. Revista Estomatológica Herediana29(4), 297-305.
  • Feijoo Hurtado, C. A. (2022). Efectividad de la luz led y láser led en dientes sometidos a clareamiento con Peróxido de Hidrógeno al 35% Tumbes 2021.
  • Mata Regato, A. P. (2020). Estudio comparativo entre aclaramiento dental en consultorio y aclaramiento dental casero.
  • Moradas Estrada, M. (2017). ¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior. Avances en odontoestomatología33(3), 103-112.
  • GUZMAN, G. K. R., PELAEZ, J. K. F., MANCERA, L. N. A., & RANGEL, M. J. S. ESTRATEGIA INFORMATIVA SOBRE EFECTOS ADVERSOS DEL BLANQUEAMIENTO DENTAL DIRIGIDA A PACIENTES DE LAS CLÍNICAS INTEGRAL DEL ADULTO E INTEGRAL ELECTIVA DE LA FACULTAD DE ODONTOLOGÍA, SEDE BOGOTA.
  • Katerine Durán, A., Lucumí, Á. C., Zapata, L. M., Correa, H., & Garzón, H. (2012). Efectos en el esmalte por la exposición a LED/Láser durante aclaramiento dental. Revista Facultad de Odontología Universidad de Antioquia23(2), 256-267.
  • Hayward, R., Osman, Y., & Grobler, S. R. (2012). A clinical study of the effectiveness of a light emitting diode system on tooth bleaching. The open dentistry journal6, 143.
  • Vanaclocha, A. R., Rodríguez, J. L. R., Rueda, C. L., Ruiz, M. F. S., Panadero, R. A., & Lorenzo, J. A. (2022). Implementación del blanqueamiento dental en la práctica clínica diaria. Maxillaris: Actualidad profesional e industrial del sector dental25(270), 34-40.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.