7 konsekvenser av dålig tandhygien för din hälsa

7 konsekvenser av dålig tandhygien för din hälsa

Senaste uppdateringen: 25 januari, 2023

Munhälsa är viktigare än vad vissa tror. Faktum är att det är kopplat till hela kroppens allmänna välbefinnande. Därför kan konsekvenserna av dålig tandhygien vara extremt skadliga för din hälsa.

Goda mun- och tandhygienvanor är a och o. Ett vitt leende och en fräsch andedräkt är grundläggande delar av den personliga imagen och i sin tur är att ta hand om din mun en viktig del av god hälsa.

Hur är munhälsa kopplat till hälsan i resten av kroppen?

dålig tandhygien
För att säkerställa god munhygien är det viktigt att borsta tänderna minst två gånger om dagen.

Liksom många delar av människokroppen är munnen full av bakterier, av vilka många är ofarliga för hälsan. Naturligt försvar och god munhygien är vanligtvis tillräckligt för att hålla dem under kontroll.

Men utan ordentlig vård kan bakterier orsaka infektioner i munnen, vilket kan leda till karies och tandköttssjukdomar. I värsta fall kan andra tillstånd till och med utvecklas.

De vanligaste orsakerna till orala sjukdomar

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) finns det fyra riskfaktorer förknippade med de flesta orala sjukdomar:

  • Dålig hälsa
  • Rökning
  • Dålig munhygien
  • Konsumtion av alkoholhaltiga drycker

WHO menar att dessa faktorer är relaterade till de tre viktigaste kroniska sjukdomarna : cancer, hjärt-kärlsjukdomar och kroniska luftvägssjukdomar. Detta betyder inte att dålig tandhygien direkt utlöser dessa problem, utan att det kan göra det.

Förekomsten av dessa hälsokomplikationer varierar beroende på geografisk region, såväl som beroende på tillgång till och tillgänglighet av munhälsorelaterade tjänster. På samma sätt spelar vissa sociala egenskaper roll. Men dålig tandhygien nämns som en av huvudorsakerna till dessa problem. Nedan ska vi gå igenom konsekvenserna av dessa dåliga vanor.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 9 naturliga och effektiva sätt att ta hand om tänderna

7 konsekvenser av dålig tandhygien för din hälsa

Kvinna som håller en skylt med en tand med en hålighet på framför munnen.
Korrekt munhygien är nyckeln för att förhindra hålrum. Att ta hand om din mun eliminerar patogena bakterier.

1. Hål

Hål i tänderna är ett av de vanligaste orala tillstånden, särskilt hos barn. Enligt US National Library of Medicine hål förstörelsen av vävnaderna som utgör tänderna. Detta beror på syror som från plackbakterier på tandytan. Följande faktorer kan leda till uppkomsten av karies:

  • Mat
  • Hygienvanor
  • Genetiskt arv

Enligt WHO:s siffror har mellan 60 och 90 % av alla barn i skolåldern hål i tänderna, liksom nästan alla vuxna. De åtföljs ofta av smärta och andra obehag.

2. Parodontit

Parodontit är en infektion i vävnaderna som håller tänderna på plats. Det uppstår i allmänhet på grund av dåliga tandhygienvanor som skapar ansamlingar av plack som stelnar på tänderna. Detta visas av flera studier.

I dess mer avancerade stadier kan det orsaka smärta och blödningar i tandköttet, smärta vid tuggning och tandlossning. WHO uppskattar att mellan 15 och 20 % av alla vuxna mellan 35 och 44 år har tappat tänderna på grund av denna sjukdom.

3. Dålig tandhygien och halitos

Dålig andedräkt orsakas främst av bakterieansamlingar i munnen. Det kan också i vissa fall ha ett annat ursprung. Detta är ett av de mildaste problemen som uppstår på grund av dålig tandhygien, även om det är ett av de mest besväande.

Data som samlats in av SEPA uppskattar att 90 % av fallen av halitos är resultatet av dålig munhygien. 70 % beror på bakterier som finns på baksidan av tungan och 30 % på tandköttsproblem.

Dessa tre första sjukdomar är direkta konsekvenser av dåliga munvårdsvanor. Det finns dock även andra, mer känsliga tillstånd relaterade till munhälsa.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 5 naturliga metoder för tandblekning

4. Endokardit och dålig tandhygien

Detta är en infektion i hjärtats inre slemhinna, även känd som endokardiet. Det beror vanligtvis på en bakteriell och ibland en svampinfektion som uppstår när bakterier kommer in i blodomloppet från en annan del av kroppen, till exempel munnen. De når sedan hjärtat och attackerar de utsatta områdena.

5. Kardiovaskulär sjukdom

År 2008 drog en studie från Bristol University slutsatsen att personer som lider av gingivit, ett resultat av dålig tandhygien, är mer benägna att bli drabbade av hjärtsjukdomar.

Forskningen visade att bakterier som finns i munnen kan komma in i blodsystemet och fästa vid blodplättar, vilket kan leda till blodproppar och efterföljande hjärtinfarkter.

6. För tidig födsel

Forskning har kopplat parodontit till för tidig födsel och låg födelsevikt hos nyfödda. Detta är en riskfaktor under graviditeten. Denna tandsjukdom orsakar frisättning av prostaglandiner, vilket är de hormoner som ansvarar för sammandragningar under förlossningen.

7. Kroniska sjukdomar på grund av dålig tandhygien

Vissa kroniska sjukdomar förvärras av dålig munhälsa.

Dålig tandhygien kan ha viss inverkan på utvecklingen av flera degenerativa sjukdomar, bland annat:

  • Diabetes
  • Alzheimers sjukdom
  • Osteoporos

Hur du förbättrar din munhälsa

Det första är att anta goda tandhygienvanor, inklusive borstning, tandtråd och munvatten. Därutöver bör du undvika överdriven konsumtion av tobak och alkohol.

Slutligen är det viktigt att besöka en tandläkare med jämna mellanrum. På detta sätt har du adekvat kontroll över din tandhälsa, och kan få behandling för eventuella besvär i tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.