5 naturliga metoder för tandblekning

26 januari, 2019
Äpplen och andra liknande frukter kan vara ett idealiskt val för att rengöra våra tänder då vi inte har möjlighet att använda tandtråd efter vi har ätit.

Att ha bra munhygien och munhälsa är mycket viktigt. Ett vackert leende har även ett estetiskt värde som gör att vi mår bättre. Därför är det viktigt att vi tar hand om våra tänder. Det kan dock vara komplicerat att bibehålla ett vitt leende. Det är många gånger inte tillräckligt att man använder tandborsten varje dag, utan man måste även ändra sina vanor. Vi kommer här att ge dig 5 naturliga idéer för tandblekning. 

1. Ät frukt och grönsaker

Att äta frukt och grönsaker med en hård textur är en fantastisk idé för tandblekning. Livsmedel som morötter, äpplen och päron är perfekta för att naturligt “slipa” tänderna. Med andra ord polerar dessa frukter tänderna och tar bort fula märken som kan ha uppkommit. Att äta dessa typer av frukter resulterar även i att kroppen producerar mer saliv, vilket är bra för att bibehålla hälsosamma tänder och motverka bakterier.

2. Bikarbonat för tandblekning

bikarbonat

Bikarbonat är också bra för tandblekning. I detta fall är det bäst att ta lite bikarbonat och applicera detta på tänderna och hjälpa till med en tandborste. Bikarbonaten hjälper på detta sätt oss att bleka tänderna. Överdriv dock inte användningen, eftersom överanvändning av bikarbonat kan skada tandemaljen. Du bör därför bara använda detta tips ibland.

3. Ost

Ost är ett annat alternativ för naturlig tandblekning. Anledningen till detta är att ost accelererar neutraliseringen av syra i tandemaljen. I detta fall kommer fosfaten och kalciumet, som osten innehåller, att vara till stor hjälp för tandblekning.

4. Jordgubbar

jordgubbar

De är utsökta, men också väldigt bra för att bleka tänderna så att du får ett fint leende. Jordgubbar är även effektiva för att ta bort märken på tänderna och motverka uppkomsten av plack, vilket kan orsaka allvarliga problem som karies. För att dra nytta av dess fördelar bör du krossa några jordgubbar och applicera dessa på dina tänder med hjälp av en tandborste. Därefter låter du det sitta kvar på tänderna i några minuter, för att slutligen skölja munnen med vatten.

5. Borsta tänderna varje dag

Den viktigaste och mest kända rekommendationen är såklart att borsta tänderna varje dag. På detta sätt garanterar vi bra munhälsa och kan bibehålla vita tänder. Det är även viktigt att du använder tandtråd för att ta bort matrester som kan ha fastnat mellan tänderna. Slutligen är det viktigt att borsta tänderna i enlighet med de råd du får hos tandläkaren. Borsta inte för hårt, eftersom detta kan skada emaljen.

  • Liberati, M. (1996). Brush up on natural dental care. Trade Journal.