Hemgjorda naturliga behandlingar för att bleka tänderna

Kom ihåg att munhygien är mycket viktigt. Frukt och grönsaker med skal, som äpplen eller morötter, kan hjälpa dig att bli av med bakteriell plack.
Hemgjorda naturliga behandlingar för att bleka tänderna

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Visste du att några av de livsmedel vi äter kan leda till att våra tänder förlorar sin vita färg och börjar gulna? Detta kan även orsakas av cigarettrökning. Däremot kan tänderna återfå sin naturliga färg genom vissa odontologiska behandlingar. Dessutom finns det även hemgjorda behandlingar som eventuellt kan eliminera detta problem. Vill du veta mer om hur du kan bleka tänderna? Om så är fallet, fortsätt läs!

Det finns flera olika typer av fläckar som kan utvecklas på tänderna. Några av anledningarna angavs ovan och andra inkluderar stor konsumtion av kaffe, te, och mörka läskedrycker. Vissa fläckar visar sig redan när tanden börjar bildas, och dessa måste absolut avlägsnas på odontologisk väg eftersom de är omöjliga att bli av med genom hemgjorda behandlingar.

Apelsinskal

Apelsinskal i spiral

Den inre delen av apelsinskalet är mycket användbar för att ta bort fläckar på tänderna. Denna vita del av skalet innehåller C-vitamin, pektin och limonen. Den sistnämnda beståndsdelen kan nyttjas för naturlig tandblekning.

Hur gör man?

Denna behandling är enkel att utföra. Du tvättar och skalar apelsinen, för att sedan gnida tänderna mot den vita delen av skalet. Efter att 30 minuter har passerat kan du borsta tänderna som vanligt.

OBS: överanvänd inte den här behandlingen. Utför den bara en eller två gånger i veckan som högst.

Aloe Vera

Aloe Vera

Aloe vera är en effektiv och sund lösning för att bleka tänderna, och det är gelen från växten som används. Du kan applicera den dagligen varje gång du borstar tänderna.

Bikarbonat

Bikarbonat är mycket användbart för tandblekning. Du tillsätter helt enkelt en halv tesked bikarbonat i lite vatten och borstar sedan tänderna. Det bör klargöras att detta endast kan göras EN gång i veckan eftersom bikarbonat kan skada tandemaljen om det överutnyttjas eftersom det slipar tänderna.

Jordgubbar för att bleka tänderna

Färska jordgubbar

Visste du att jordgubbar kan hjälpa dig att ta bort plack? Dela bara en jordgubbe på mitten och gnid den mot dina tänder i flera minuter. Jordgubbar fungerar ungefär som bikarbonat, men leder till mindre skada på emaljen. Dessutom har jordgubbar speciella fibrer som bidrar till att eliminera farliga bakterier från våra kroppar, vilket gör dem mycket användbara för god munhygien.

Glöm inte!

Tänk på att de behandlingar som nämns i denna artikel bör användas med måtta eftersom vår emalj kan drabbas av irreparabel skada. Det är viktigt att tillämpa dessa produkter med omsorg och inte alltför ofta, så att de bleker tänderna effektivt och säkert. För ditt eget bästa – överdriv inte behandlingarna!

Dessutom bör du komma ihåg att äta massor av selleri, morötter och äpplen för att hålla tänderna rena, friska och starka, eftersom dessa livsmedel bidrar till att producera saliv, vilket är mycket viktigt för att eliminera tandfläckar. Det är också viktigt att komma ihåg vikten av att använda tandtråd och munvatten om man vill bleka tänderna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Roesch Ramos, L., Peñaflor Fentanes, E., Navarro Montiel, R., Dib Kanan, A., & Estrada Esquivel, B. (2007). Tipos y técnicas de blanqueamiento dental. Oral Revista.
  • Vargas-Koudriavtsev, T., Durán-Sedó, R., Sáenz-Bonilla, P., Bonilla-Mora, V., Guevara-Bertsch, M., Jiménez-Corrales, R. A., & Herrera-Sancho, O. A. (2015). Efecto de agentes de blanqueamiento dental sobre la concentración de fosfato en el esmalte dental por medio de espectroscopia Raman. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2015.10.004
  • Rodríguez, M. P. G. de. (2005). Efectos clínicos y estructurales del blanqueamiento dental. Odontología Sanmarquina. https://doi.org/10.15381/os.v8i2.3145

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.