Lider du av retrograd ejakulation?

Kan du inte ejakulera när du får orgasm? I denna artikel ska vi lära oss mer om retrograd ejakulation och dess möjliga orsaker samt behandlingar.
Lider du av retrograd ejakulation?

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Ibland upplever vissa män torra orgasmer. Med andra ord sker ingen utdrivning av sperma. Om så är fallet lider man kanske av retrograd ejakulation. Detta sker eftersom sperman hamnar i blåsan istället.

När en man når klimax är det möjligt att mängden sperma som ejakuleras är väldigt liten eller kanske helt saknas. Även om det inte är skadligt för hälsan så är det ett allvarligt problem om man vill skaffa barn.

Om du lider av retrograd ejakulation så bör du tala med en specialist, speciellt om du vill skaffa barnNedan ska vi ta en titt på lite information angående detta problem.

Vad sker under ejakuleringen?

Manliga orgasmer sker via ett rör som kallas för vas deferens genom vilket spermier transporteras från testiklarna till prostatan. I prostatan blandas spermierna med andra vätskor för att producera sädesvätska, eller sperma.

När sperman flödar från prostatan till urinröret i penisen spänns muskeln i urinblåsans hals. Denna muskel finns vid blåsans öppning och sluter sig sedan för att förhindra att sädesvätskan flödar in i blåsan.

Om man lider av retrograd ejakulation så är denna muskel inte förmögen att förebygga att sperman flödar in i blåsan.

Man med penisproblem

Vid retrograd ejakulation hindras sperman från att komma ut eftersom den flödar in i blåsan.

Bland symptomen på detta tillstånd hittar vi:

 • Torra orgasmer: väldigt lite eller ingen sperma kommer ut.
 • Grumlig urin efter orgasm: detta på grund av närvaron av sperma.
 • Oförmåga att göra kvinnan gravid: kvinnan kan inte bli gravid trots att paret haft kontinuerligt sex utan preventivmedel.

Varför lider vissa av retrograd ejakulation?

Först och främst är det viktigt att påpeka att alla torra orgasmer inte orsakas av retrograd ejakulation. Om du känner till orsaken till den torra orgasmen kan du ta ställning till dina alternativ.

Torra orgasmer kan även orsakas av:

Om du har torra orgasmer bör du boka tid hos en läkare. Tillsammans kan ni komma på vad problemet är så att ni kan behandla det.

Riskfaktorer för retrograd ejakulation

Bland riskfaktorerna som kan utlösa retrograd ejakulation hittar vi många anledningar:

 • Om du har högt blodtryck och tar vissa läkemedel för att kontrollera det.
 • Om du lider av diabetes eller multipel skleros.
 • Tidigare prostata- eller blåskirurgi.
 • Om du tar läkemedel för att behandla känslomässiga eller psykiska tillstånd.
 • Om du drabbats av en skada på ryggraden.

När bör man tala med en läkare?

Man med fertilitetsproblem

Det huvudsakliga problemet med detta tillstånd är förlust av fertilitet.

Retrograd ejakulation påverkar inte en mans förmåga att få en erektion eller orgasm. Det är inte skadligt och kräver ingen vidare behandling.

Man bör dock tala med en specialist om man upplever följande:

 • Om du har varit regelbundet sexuellt aktiv utan att använda preventivmedel i över ett år, vill ha barn och inte kan göra din partner gravid.
 • Om du tar läkemedel som orsakar torra orgasmer. Din läkare kan överväga andra behandlingsalternativ för att låta dig återgå till normal ejakulering.

Alternativa åtgärder för retrograd ejakulation

När ett par vill ha barn utan att lyckas så kan det orsaka spänningar. Meditation och yoga är väldigt fördelaktiga för att minska stress och hjälpa till att förbättra detta tillstånd.

Män med retrograd ejakulation kan även göra sina partners gravida med assisterad befruktning. Man måste bara hitta den lämpligaste metoden för sin egen situation.

Vidare är det viktigt att minska ohälsosamma vanor för att förebygga riskfaktorer. Om man är diabetiker är det viktigt att bibehålla bra blodsockernivåer för att motverka detta tillstånd.

Förhoppningsvis är denna information användbar för dig om du vill veta mer om retrograd ejakulation. Om du är drabbad bör du tala med din läkare för att få hjälp att lösa problemet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Castelo Elías-Calles, L., & Licea Puig, M. E. (2003). Disfunción sexual eréctil y diabetes mellitus: Aspectos etiopatogénicos. Revista Cubana de Endocrinología14(2), 0-0.
 • Juárez-Bengoa, A., Bagnarello-González, F., Rodríguez-Perdomo, D. F., Juárez-Bengoa, E. R. Y., & Rodríguez-Yee, E. (2011). Prevalencia de eyaculación retrógrada en esterilidad asociada con hipospermia. Ginecología y Obstetricia de México79(02), 61-66.
 • Quesada Vázquez, A. J. (2002). Trastornos del funcionamiento sexual en pacientes diabéticos. Revista Cubana de Medicina General Integral18(4), 257-259.
 • Serrano, R. T. (2012). Una visión actual de la infertilidad masculina. Revista Mexicana de Medicina de la Reproducción4(3), 103-109.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.