Lecitin och lecitintillskott: Vad är det?

Vanligtvis associerar man lecitin till sojalecitin som tas som ett kosttillskott, men lecitin är egentligen en generisk term som refererar till en stor grupp av fetter. Bland annat används det som ingrediens i kosmetika- och livsmedelsindustrin.
Lecitin och lecitintillskott: Vad är det?
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Lecitin är en typ av fett som finns i vissa kroppsvävnader och vissa växter. Kemiskt består det av fosfolipider med fosforsyra, kolin och glycerol, plus en eller två fettsyror. I dagens artikel tittar vi närmare på lecitin och lecitintillskott.

Även om namnet kan få dig att tänka på kosttillskott, är lecitin ett naturligt läkemedel. Det är en del av vår vävnad, vävnaden hos andra djur och vissa växter. Det är faktiskt ett ämne som vi regelbundet producerar som ett resultat av normala matsmältningsprocesser.

Lecitin isolerades första gången 1850, från äggula. Intressant är att namnet kommer från den grekiska termen för ägg: lekhitos. Du kan dock få det från många källor, där följande utmärker sig:

  • Soja
  • Raps
  • Bomull
  • Solrosfrön
  • Ägg
  • Animaliska fetter

Huvudsaklig användning av lecitin och lecitintillskott

Lecitin har många användningsområden. Det används i livsmedels- och läkemedelsindustrin för att tillverka mat och kosmetika. Du kan också ta det som ett kosttillskott eller använda det i köket vid bakning och matlagning.

Lecitin som lecitintillskott

lecitin och lecitintillskott i kapslar

En av de vanligaste användningarna av lecitin är som ett kosttillskott. I det här fallet kommer det vanligaste alternativet från soja, som du kan hitta i form av pulver eller oljekapslar. Det finns också sorter gjorda av solrosfrön eller äggula.

Lecitin har en näringskomposition och ett antal egenskaper som ger det många fördelar för vår kropp. Nedan hittar du en lista över några av dem:

  • Lecitin och lecitintillskott används oftast för att balansera kolesterolet i blodet. Detta är också en av de mest kända användningarna; där lecitin kan sänka LDL-kolesterolnivåerna och öka HDL-kolesterolnivåerna.
  • Det främjar matsmältningen hos personer med ulcerös kolit. Genom att vara rik på fosfatidylkolin ger det näring till tarmväggarna. Forskare har observerat förbättringar i matsmältningsprocesserna hos patienter som tenderar att ha känslig tarmslemhinna.
  • Under amning kan lecitin användas för att förhindra återkommande mjölkkörtelinflammationer, men däremot inte för att behandla mjölkstockning. Den kanadensiska stiftelsen för amning rekommenderar detta. Med ett tillskott på lecitin minskar mjölkens viskositet något, vilket gör det mindre troligt att mjölkgångarnatäpps till.
  • Det förbättrar kognitiva funktioner tack vare kolin, som spelar en viktig roll i hjärnans utveckling. Det kan hjälpa till att förbättra minnet.
  • Potentiella fördelar under och efter klimakteriet. Detta kommer från en nyligen genomförd studie publicerad i Nutrition Journal. Det visade en minskning av trötthet och en ökning av energi hos en grupp kvinnor i klimakteriet. Vi behöver dock mer forskning för att bekräfta dessa påståenden.

Användningen av lecitin som ingrediens i livsmedel

Lecitin, oavsett ursprung, har emulgerande egenskaper. Detta innebär att det kan kombinera två vätskor som annars inte blandas bra, såsom olja och vatten. Som ett resultat har bearbetade livsmedelsprodukter ett jämnt och homogent utseende.

Det är vanligt att hitta emulgeringsmedel i produkter som följande:

  • Bakverk som kakor, bakverk och bröd: För att förhindra att de torkar ut eller blir gamla. De förlänger också hållbarheten och ger dessa produkter en mjukare och jämnare struktur.
  • Glass: Det gör att glassen smälter långsammare och har en mjukare konsistens.
  • Bearbetade ostar: Det gör att den flytande delen som tillsätts, vanligtvis vatten, blandar sig väl med den feta delen.

Europeiska unionen godkänner det som tillsats i enlighet med förordning EG 1333/2008. I ingredienslistorna hittar du den med nummer E322.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: 8 anledningar att undvika bearbetade livsmedel

Gynnsamt för huden

Den emulgerande egenskapen hos lecitin är också användbar inom kosmetikaindustrin. Det är därför en vanlig ingrediens i många krämer. Detta gör det lättare att skapa en jämn och homogen struktur i produkterna.

Dessutom är lecitin rik på antioxidanter, fosfor och vitamin E och A. Det är därför bra för att hålla huden återfuktad och flexibel. Det kan återställa fukten i huden och göra den mjuk och motverka flagande hud.

lecitin och lecitintillskott i kräm

Risker och kontraindikationer vid användning av lecitin och lecitintillskott

Food and Drug Administration (FDA) och European Food Safety Agency (EFSA) anser att lecitin är en säker ingrediens och säker tillsats i både mat och kosmetiska produkter. De tillåter användning utan några fastställda maximala kvantiteter.

Den största risken med lecitin är för personer med allergi mot ägg eller soja. Om du ska ta lecitintillskott bör du ta reda på var de kommer ifrån.

Du bör också läsa innehållsförteckningarna på alla tillverkade produkter eftersom det, som vi har sett, är en ingrediens i många av dem.

Som ett kosttillskott verkar det inte ha några andra risker eller kontraindikationer om du håller dig inom de angivna doserna. Naturligtvis rekommenderar vi att du huvudsakligen får dina näringsämnen från maten och att du pratar med en specialist innan du tar kosttillskott. Detta gäller speciellt om du har en sjukdom eller tar mediciner.

Det är inte bara ett kosttillskott för att balansera kolesterolnivåerna

Detta må vara en av de mest kända egenskaperna, men lecitin kan hjälpa dig med många andra funktioner och situationer när du tar det som ett kosttillskott.

Dessutom utmärker sig lecitin för sin stora förmåga att emulgera vattenhaltiga och oljebaserade ämnen, vilket ger upphov till mer homogena och smidiga produkter. Tack vare detta är det en mycket vanlig ingrediens i både mat och kosmetika.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bethseda. Drugs and Lactation Database (LactMed). National Library of Medicine. 2006.
  • Coreyann P, t al. The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. American Journal of Clinical Nutrition. Diciembre 2011. 94(6):1584-1591.
  • EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP).Safety and efficacy of lecithins for all animal species. EFSA Journal.  Agosto 2016.
  • Hirose A, et al. Effect of soy lecithin on fatigue and menopausal symptoms in middle-aged women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutritional Journal. Enero 2018. 17:4.
  • Mortensen A, et al.  Re‐evaluation of lecithins (E 322) as a food additive. EFSA Journal. Abril 2017.
  • Reglamento (CE) n o 1333/2008 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 16 de diciembre de 2008 , sobre aditivos alimentarios (Texto pertinente a efectos del EEE).
  • Stremmel W, et al. Phosphatidylcholine (lecithin) and the mucus layer: Evidence of therapeutic efficacy in ulcerative colitis?. Digestive Diseases. 2010. 28(3):490-6.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.