Läckra hemlagade munkar med dulce de leche-fyllning

Den hemliga ingrediensen i dessa läckra hemlagade munkar är dulce de leche-fyllning. Det går att köpa dessa munkar i butik, men det smakar alltid bättre när man bakar hemma.
Läckra hemlagade munkar med dulce de leche-fyllning

Senaste uppdateringen: 02 maj, 2020

Vem skulle inte vilja smaka på läckra hemlagade munkar med dulce de leche-fyllning? De är mjuka, nybakade och med den unika och läckra smaken som bara dulce de leche-krämen kan lägga till. Eftersom det är något du kan baka själv kan du dessutom kontrollera hur mycket socker du tillsätter.

Det är ett traditionellt recept på många spansktalande platser runt om i världen. Oavsett var du äter dem, har de en unik smak som gör dem helt oemotståndliga. Låt oss fokusera på vad som gör denna efterrätt så läcker.

Högt sockerinnehåll

Hemlagade munkar med dulce de leche-fyllning.

Innan du bakar dessa munkar bör du vara medveten om bakverkets höga socker- och kolhydratinnehåll. Det vore inte snällt om vi inte berättade det med en gång. Men det betyder inte att du måste undvika det här receptet.

Dina matvanor och livsstil bör mer eller mindre bestämma om du vill tillaga desserter som denna. En annan sak som du behöver tänka på är dessutom mängden munkar du äter. Om du kan kontrollera dina portioner kommer du att kunna undvika för mycket socker.

Konsistensen på denna efterrätt har mycket att göra med hur du tillagar själva kaksmeten. Den liknar smeten du tillagar för att baka en mjuk kaka, men strukturen på den här smeten är fastare och mer formbar. För att få denna konsistens behöver du använda  en ingrediens som du säkerligen aldrig tänkt tillsätta i en dessert: potatis.

Tro det eller ej, du kommer att använda potatis! Men för att ta reda på hur du använder dig av detta lilla trick, fortsätt läsa så ska du få lära dig exakt hur du gör.

Dulche de leche-fyllning

Om jag inte har dulce de leche, kan jag använda någon annan ingrediens?

Självklart! När det kommer till munkar finns det verkligen inga begränsningar, så du kan använda vilken fyllning som helst i det här receptet.

Men om du har svårt att att hitta dulce de leche eller inte vet hur man ska tillaga det, oroa dig inte, det är inte svårt. Här är en länk på ett recept så du vet vilka ingredienser du behöver för att enkelt tillaga denna kräm hemma. Med detta sagt är det också sant att du inte kommer att baka de traditionella munkarna om du använder en annan fyllning. I själva verket är målet här att du ska få upptäcka varför det här enkla bakverket är så populärt bland människor över hela världen.

Recept på hemlagade munkar med dulce de leche-fyllning

Ingredienser

 • 1 1/4 dl vatten
 • 1 1/4 dl apelsinjuice
 • 2 matskedar smör
 • 1 tesked salt
 • 1 stor potatis (ca 250 g)
 • 6 1/4 dl vetemjöl
 • 2 1/2 dl kondenserad mjölk
 • 1 ägg
 • 4 matskedar rapsolja
 • 1 matsked bakpulver
 • 4 matskedar florsocker

Förberedelse

Munk med björnbär på.
 1. Först behöver du en medelstor kastrull. Häll i vattnet med apelsinjuice, smör och salt.
 2. Låt ingredienserna därefter smälta samman och rör om väl.
 3. Förbered nu den stora potatisen. Skala potatisen och koka den sedan. När potatisen har blivit mjuk, mosa den till en puré.
 4. Tillsätt potatispuré, kondenserad mjölk och ägg till den flytande blandningen.
 5. Blanda med en träsked så att eventuella klumpar försvinner.
 6. Tillsätt därefter vetemjöl och bakpulver. Knåda sedan degen ordentligt med händerna.
 7. Det är viktigt att det inte finns klumpar eller ojämna delar i degen. Om det förekommer så kommer munkarnas form att förändras på grund av luften som är fångad inuti.
 8. Strö sedan lite extra vetemjöl på ditt bakbord, eller annan hård ren yta, och fortsätt knåda. Tillsätt inte mer mjöl till blandningen, bara ovanpå. Om degen får för mycket mjöl kommer den att bli kompakt och inte fluffig som den borde vara.
 9. Kavla ut degen till en tjocklek på högst 1,5 cm.
 10. Skär därefter degen med en rund kakform och ställ åt sidan.
 11. Låt de runda degbitarna vila i 1,5 timme. Detta för att de ska bli mjuka och fluffiga.
 12. Häll sedan oljan i en kastrull på medelhög värme. Fritera munkarna när oljan är varm. Det tar ungefär en minut för varje munk att bli klar.

Att fylla hemlagade munkar

 • För att fylla munkarna, gör först små hål i munkarna. Fyll sedan en spritspåse med dulce de leche-kräm.
 • Spritsa därefter in krämen i de små hålen tills du har fyllt alla hemlagade munkar.
 • Strö slutligen över socker, låt dem svalna, och du är klar!

Du kan äta dem varma och nybakade med vänner och familj samlade runt bordet. Njut av dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Healthline.com Canola Oil: Good or Bad? [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/canola-oil-good-or-bad
 • Eresmama.com Recetas de helados caseros [Online] Available at: eresmama.com/recetas-de-helados-caseros/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.