7 livsmedel du bör undvika

Vår önskan att hålla oss till en hälsosam kost kan vara en svår utmaning som kräver engagemang och disciplin, och vi måste noggrant utvärdera alla livsmedel för att veta om de verkligen är bra för vår hälsa. När vi följer en hälsosam diet är det uppenbart att vi måste avlägsna livsmedel som innehåller mycket fett, socker och natrium, och som, samtidigt som de smakar bra, är mycket ohälsosamma. Vidare räcker det inte att veta vilka livsmedel som är mest skadliga eftersom företag numera marknadsför livsmedel som de säger ska vara bra för oss när de i verkligheten inte är det. Vissa produkter gör anspråk på att vara ”ekologiska”, ”light”, ”fettfria” eller ”naturliga”, men bakom denna fasad kan de innehålla ingredienser med mycket kalorier. Om du undrar vilka vi pratar om, fortsätt läsa för att lära dig mer om sju livsmedel du bör undvika!

Problemet med dessa, till synes ”sunda” livsmedel, är att de påstår sig vara till stor nytta trots att det ibland är långt från sanningen. Detta betyder inte alltid att de nödvändigtvis är dåliga för din hälsa, men en del kan säkert innehålla ämnen som inte är särskilt bra för kroppen. Här kommer vi att diskutera 7 livsmedel du bör undvika i din strävan att följa en hälsosam diet.

Lightläsk

Läsk utan socker
Undvik läsk eftersom det innehåller mycket socker.

Vi vet att läskedrycker är fulla av socker, koffein, konstgjorda smakämnen och andra ingredienser som kan vara skadliga för vår hälsa, främja viktökning eller orsaka sjukdomar på lång sikt. I butikerna ser vi den ökända ”lightläsken” eller produkter som ”Coca-Cola Zero”, som folk köper eftersom det påstås att de är ”light” och måste därför måste vara sundare, men sanningen är att de inte är det. ”Light”-märkningen betyder helt enkelt att de har ett lägre innehåll av socker och andra kaloriinnehållande ingredienser jämfört med vanliga läskedrycker.

Sötad sojamjölk

Sojamjölk är full av hälsosamma ingredienser och kan vara ett bra alternativ för människor som är laktosintoleranta. Men ofta är allt vi hittar i butikerna paketerad, smaksatt sojamjölk, som vanligen också innehåller tillsatt socker. Innan du köper någon av dessa sojamjölkprodukter, vara noga med att läsa innehållsförteckningen och ta reda på exakt vad som finns i dem.

Granola

Müslibars
Müsli anses vara ett av de mest hälsosamma, mest utsökta livsmedlen som finns. Trots detta finns det vissa müslisorter som har en mycket hög sockerhalt och lågt innehåll av fiber. Det är en bra idé att alltid läsa innehållsförteckningarna och se till att du verkligen köper müsli som är hälsosam och med ett högt fiberinnehåll.

Bagels

Bagels kan tyckas vara ett bra alternativ för en snabb och hälsosam frukost. De kan lätt serveras med kaffe, yoghurt eller juice. Men trots att de innehåller kli är de inte särskilt hälsosamma totalt sett på grund av deras fettinnehåll och tillsatta socker.

Sushi

Sushi
Sushi är läckert, och dess innehåll av magert kött som tonfisk, lax och annan fisk innebär att det ofta anses vara en hälsosam maträtt. Men sushi bör endast konsumeras i små portioner eftersom det oftast innehåller ingredienser som cream cheese, majonnäs och kryddor som lätt kan öka antalet kalorier per portion.

Frysta livsmedel

Det finns gott om frysta alternativ i mataffären som verkar vara snabba, läckra och hälsosamma alternativ till traditionellt tillagade måltider. Men de flesta livsmedel som fryses ned och/eller kyls har ofta en hög halt natrium, fett och andra ingredienser som i själva verket inte är bra för vår hälsa.

Vitt ris

Vitt ris
Vitt ris är den vanligaste typen av ris som har använts i hemmen i åratal. Dessutom är det en daglig kosttradition på många platser runt om i världen. Men olika studier har visat att vitt ris går igenom en raffineringsprocess som tar bort många av dess viktiga näringsämnen, vilket gör det mindre hälsosamt. Det kan potentiellt även orsaka en ökning av blodsockret.

MER FÖR DIG