Livsmedel du bör undvika; dolda socker- och kalorikällor

Livsmedel du bör undvika; dolda socker- och kalorikällor
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vår önskan att hålla oss till en hälsosam kost kan vara en svår utmaning som kräver engagemang och disciplin, och vi måste noggrant utvärdera alla livsmedel för att veta om de verkligen är bra för vår hälsa. Nedan följer en lista på livsmedel du bör undvika.

När vi följer en hälsosam kost måste vi självklart avlägsna livsmedel som innehåller mycket fett, socker och salt. Även om de smakar bra, är dessa livsmedel mycket ohälsosamma.

Vidare räcker det inte att veta vilka livsmedel som är mest skadliga eftersom företag numera marknadsför livsmedel som de säger ska vara bra för oss när de i verkligheten inte är det. Vissa företag gör anspråk på att de säljer “ekologiska”, “light”, “fettfria” eller “naturliga” produkter. Men bakom denna etikett kan de ändå innehålla ingredienser med till exempel mycket kalorier. Om du undrar vilka vi pratar om, fortsätt läsa för att lära dig mer om sju livsmedel du bör undvika!

Problemet med dessa, till synes “sunda” livsmedel, är att de påstår sig vara till väldig nyttiga trots att det ibland är långt från sanningen. Detta betyder inte alltid att de nödvändigtvis är dåliga för din hälsa. Dock kan en del innehålla ämnen som inte är särskilt bra för kroppen. Här ska vi diskutera 7 livsmedel du bör undvika i din strävan att följa en hälsosam kost.

Lightläsk är ett livsmedel du bör undvika

Läsk är ett livsmedel du bör undvika

Undvik läsk eftersom det innehåller mycket socker.

Vi vet att läskedrycker är fulla av socker, koffein, konstgjorda smakämnen och andra ingredienser som kan vara skadliga för hälsan. De kan främja viktökning eller orsaka sjukdomar på lång sikt.

I butikerna ser vi den ökända “lightläsken” eller produkter som “Coca-Cola Zero”, som många köper eftersom det påstås att de är “light” och måste därför “måste” vara sundare. Men sanningen är att de inte är det. “Light”-märkningen betyder helt enkelt att de har ett lägre innehåll av socker och andra kaloriinnehållande ingredienser jämfört med vanliga läskedrycker.

Sötad sojamjölk

Sojamjölk är full av hälsosamma ingredienser och kan vara ett bra alternativ för människor som är laktosintoleranta. Men ofta är allt vi hittar i butikerna paketerad, smaksatt sojamjölk, som vanligen också innehåller tillsatt socker. Innan du köper någon av dessa sojamjölkprodukter, vara noga med att läsa innehållsförteckningen och ta reda på exakt vad som finns i dem.

Granola

Müslibars

Müsli anses vara ett av de mest hälsosamma, mest utsökta livsmedlen som finns. Trots detta finns det vissa müslisorter som har en mycket hög sockerhalt och lågt innehåll av fiber. Det är en bra idé att alltid läsa innehållsförteckningarna och se till att du verkligen köper müsli som är hälsosam och med ett högt fiberinnehåll.

Bagels

Bagels kan tyckas vara ett bra alternativ för en snabb och hälsosam frukost. De kan lätt serveras med kaffe, yoghurt eller juice. Men trots att de innehåller kli är de inte särskilt hälsosamma totalt sett på grund av deras fettinnehåll och tillsatta socker.

Sushi

Sushi

Sushi är läckert, och dess innehåll av magert kött som tonfisk, lax och annan fisk innebär att det ofta anses vara en hälsosam maträtt. Men sushi bör endast konsumeras i små portioner eftersom det oftast innehåller ingredienser som cream cheese, majonnäs och kryddor som lätt kan öka antalet kalorier per portion.

Fryst mat är livsmedel du bör undvika

Det finns gott om frysta alternativ i mataffären som verkar vara snabba, läckra och hälsosamma alternativ till vanliga, hemlagade måltider. Men de flesta livsmedel som fryses ned och/eller kyls har ofta en hög halt natrium, fett och andra ingredienser som i själva verket inte är bra för vår hälsa.

Vitt ris

Vitt ris

Vitt ris är den vanligaste typen av ris som har använts i hemmen i åratal. Dessutom är det en daglig kosttradition på många platser runt om i världen. Men olika studier har visat att vitt ris går igenom en raffineringsprocess som tar bort många av dess viktiga näringsämnen, vilket gör det mindre hälsosamt. Det kan potentiellt även orsaka en ökning av blodsockret.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.