Kost vid hypertyreos: vad bör din kost innehålla?
Vet du vad din kost bör innehålla om du har fått diagnosen hypertyreos? Sköldkörteln är bara ca 5 cm lång, men en funktionsstörning i den utlöser en mängd olika symtom. Varför? Helt enkelt för att denna lilla fjärilsformade körtel frisätter hormoner som direkt påverkar nästan alla kroppsfunktioner.
När du därför lider av någon form av förändring i sköldkörteln, måste du förbättra din kost för att reglera dess aktivitet samt undvika komplikationer. Vad är då hypertyreos? Vilka livsmedel bör du äta och vad ska du undvika? Vi ska besvara dessa frågor i detalj i dagens artikel.
Vad är hypertyreos?
Sköldkörteln är en liten körtel som är lokaliserad i halsen, strax under struphuvudet. Denna körtel utsöndrar olika typer av hormoner, varav några är grundläggande för kroppens funktion. Att sköldkörteln fungerar som den ska är grundläggande för kroppens hälsa, eftersom dessa hormoner påverkar nästan alla celler i kroppen. I synnerhet inkluderar dess funktioner följande:
- Energireglering
- Proteinsyntes
- Enzymatisk aktivitet
- Reglering av kroppstemperatur
Hypertyreos är en störning där körteln inte producerar normalt med sköldkörtelhormon. I detta fall, och av olika skäl, är problemet ökad utsöndring av T3- och T4-hormoner. Flera sjukdomar kan uppstå, såsom Graves-Basedow-sjukdom, multinodulär struma eller toxisk knölstruma.
När hypertyreos uppträder tenderar alla kroppens funktioner att accelerera. Som ett resultat uppstår en serie symtom enligt följande:
- Plötslig viktminskning
- Nervositet
- Sömnsvårigheter
- Skakningar
- Ökad svettning
- Hjärtklappning
Om du lider av någon sköldkörtelsjukdom, som till exempel hypertyreos, bör du gå till en läkare eller endokrinolog så att de kan vägleda den behandling som passar bäst för just din enskilda situation.
Du kanske också är intresserad av: 7 livsmedel mot inflammation i levern och sköldkörteln
Kost vid hypertyreos
Precis som experter från British Thyroid Foundation påpekar så finns det inget generellt kosttprotokoll för just sköldkörtelsjukdomar. Det är dock viktigt att upprätthålla en bra kost, eftersom det hjälper till att kontrollera symtomen samt förbättra livskvaliteten. Olika näringsämnen spelar en viktig roll i körtelns funktion och den normala utsöndringen av hormoner. De viktigaste är jod och selen, men man studerar även vissa livsmedel som korsblommiga grönsaker och soja.
Att ta hänsyn till dessa livsmedel är viktigt eftersom ett intag innebär bättre hälsa. Glöm inte att hypertyreos är en sjukdom som, efter diagnos, du kommer att ha livet ut.
Enligt medicinska specialisten Oscar Vidal finns det två aspekter man bör tänka på:
- Håll en kost som har en låg mängd av livsmedel som hjälper till att producera sköldkörtelhormon, som till exempel jod.
- Lägg till fler antioxidanter, som till exempel selen, eftersom det gör så att friska celler kan regenereras.
Hur kontrollerar man mängden jod i sin mat?
I en kost för hypertyreos måste du hålla ett vakande öga på nivåerna av jod, eftersom jod deltar i produktionen av sköldkörtelhormoner. Rationell konsumtion är nödvändigt eftersom det är mycket svårt att eliminera det till fullo. De vanligaste källorna till jod i maten är följande:
- Jodiserat salt
- Havsprodukter som till exempel fisk, skaldjur eller alger
- Mejeriprodukter
- Äggula
- Vissa flingor och spannmål
Livsmedel från korsblommiga familjen (till exempel broccoli, blomkål eller brysselkål) kan också hämma jodabsorptionen i sköldkörteln.
Selen bör finnas i en kost vid hypertyreos
Selen är ett av de näringsämnen som har närmast samband med sköldkörteln. En genomgång av vetenskaplig litteratur fastställer den specifika rollen för detta spårämne i sköldkörtelns funktion. Det deponeras i många kroppsvävnader, särskilt i sköldkörteln, där det existerar i form av selenoproteiner.
Denna typ av protein har en mycket viktig antioxidativ verkan, därför bidrar selen till en skyddsaktivitet i sköldkörteln och också till förbättring av hälsan i allmänhet. Vissa specialister diskuterar användningen av selenstillskott vid Graves sjukdom. Emellertid kan man också få i sig detta näringsämne via kosten. Vi hittar det i livsmedel som lax, fullkorn och ägg. Men utan tvekan så är paranötter den största källan till selen.
En portion, som består av två till tre paranötter, ger mer än det rekommenderade dagliga intaget av selen.
Du kanske också vill läsa: 6 mycket viktiga vitaminer du måste inkludera i din kost
Glöm inte D-vitamin
Som vi redan har nämnt har sköldkörtelhormoner effekter på ett stort antal celler och kroppsfunktioner. Bland dessa har vi skelettet, som kan försvagas om hypertyreos inte blir ordentligt behandlat. Men, som British Thyroid Foundation också påpekar, har man också observerat låga nivåer av D-vitamin hos personer med denna sjukdom, även om mer forskning behövs för att ta reda på vad just orsaken och dess möjliga konsekvenser är.
Det som är tydligt är att det inte skadar att ägna särskild uppmärksamhet åt D-vitamin och att förstärka positiva vanor för muskel- och skeletthälsan. Några rekommendationer är följande:
- Träna regelbundet och utför aktiviteter som stärker musklerna.
- Sola i tio minuter om dagen. Det är en bra idé att dra nytta av tider när solen är svag för att undvika dess negativa effekter.
- Ät mat rik på vitamin D, kalcium och fosfor för optimal skeletthälsa. Du hittar dem i mejeriprodukter, fet fisk, mandlar, kikärter, grönsaker och frön.
Bra kost vid hypertyreos är grundläggande för framgångsrik behandling
En störning i sköldkörtelhormonerna orsakar hypertyreos. Även om huvudbehandlingen är farmakologisk eller kirurgisk, bör man inte ignorera en speciell kost vid hypertyreos. Att följa en balanserad och hälsosam kostplan, samt vara uppmärksam på livsmedel med jod och selen, är nyckeln tillsammans med korrekt läkemedelsbehandling. Det gör det också möjligt att säkerställa en bättre livskvalitet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- De Leo S, Lee SY, Braverman LE. Hyperthyroidism. Lancet. 2016;388(10047):906-918. doi:10.1016/S0140-6736(16)00278-6
- American Thyroid Association. Hipertiroidismo. 2014.
- Babiker A. et al. The role of micronutrients in thyroid dysfunction. Sudan J Paediatr. 2020;20(1):13-19.
- Benvenga S. et al. Nutraceutical Supplements in the Thyroid Setting: Health Benefits beyond Basic Nutrition. Nutrients. Setiembre 2019;11(9):2214.
- Gaitan E. Goitrogens. Bailliere’s clinical endocrinology and metabolism. Agosto 1988. 2(3):683-702.
- Gorka J. et al. Metabolic and clinical consequences of hyperthyroidism on bone density. Int J Endocrinol. Julio 2013. 2013:638727.
- Leung A.M, Braverman L.E. Consequences of Excess Iodine. Natural Reviews Endocrinology. Marzo 2014. 10(3):136-42.
- O’Kane S. M et al. Micronutrients, iodine status and concentrations of thyroid hormones: a systematic review. Nutrition Reviews. Junio 2018. 76 (6): 418–431
- Ventura M. et al. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. International Journal of Endocrinology. Enero 2017.