7 livsmedel mot inflammation i levern och sköldkörteln

När det är dags att minska inflammation i levern och sköldkörteln för att må bättre i kroppen, dra nytta av fördelarna med hälsosamma livsmedel!
7 livsmedel mot inflammation i levern och sköldkörteln

Senaste uppdateringen: 24 december, 2018

Det sägs ofta att vår moderna livsstil och kost inte är i harmoni med levern och sköldkörteln. Ju mer bearbetad mat du äter och ju längre de är från sitt naturliga tillstånd, desto mer problem kan de orsaka dessa viktiga och känsliga organ.

Stanna upp och tänk på dina livsvanor ett tag: rökning, stillasittande, sockerintag, paketerade juicer… När du kommer hem och är trött efter en lång dag är det lätt att välja färdigrätter istället för att ta några minuter till att laga något hälsosammare, färskare och med mer intakta näringsämnen. Men att följa en lämplig kost kräver två saker: tid och vilja.

Idag vill vi rekommendera att du tar bättre hand om din hälsa genom att använda dessa fantastiska livsmedel i din dagliga kost, och på så sätt förbättra din sköldkörtel och leverOm de fungerar ordentligt kommer du att märka av det både på insidan och utsidan. Det är värt mödan!

Juice med betor och morötter

Leverinflammation, känt som hepatomegali, är en åkomma som associeras med olika orsaker, som ett överskott av fett i själva organet, ett virus eller till och med hepatit. Din läkare kommer säga vad den bästa behandlingen är, m en det är viktigt att du även tar hand om din kost och dricker naturlig juice, vilket dessutom är bra för sköldkörteln.

Här är några hälsosamma naturliga juicer som du kommer älska:

Ingredienser

Tillredning

  • Det första du gör är att tvätta både betan och moroten ordentligt och sedan skär du dem i mindre bitar för att underlätta mixandet.
  • När du har mixat dem lägger du till vatten och lite citronjuice.
  • Drick det på morgonen.

Grönt te

Grönt te för levern

Grönt te är en annan fantastiskt dryck som du borde dra nytta av för att främja en frisk sköldkörtel och lever. Det kommer inte bara hjälpa dig att motverka inflammation, utan tack vare katekinerna kommer det även förbättra den allmänna funktionen hos din lever och sköldkörtel.

Det kommer också minska mängden fett i levern och förbättra regenereringen tack vare det stora innehållet av antioxidanter. Det är dock viktigt att du bara intar den rekommenderade mängden: drick inte mer än en kopp per dag.

Avokado

Avokado är rik på glutation – en tripeptid som kommer från aminosyror och hjälper till att minska mängden gifter i levern och sköldkörteln. Och glöm inte att avokado är rik på enkelomättade fetter, även kända som “det bra fettet”. De tar hand om dina artärer och motverkar samt dirigerar om dåligt kolesterol så att det lättare metaboliseras genom din lever.

Olivolja för levern och sköldkörteln

Olivolja på sked

Ekologiska kallpressade oljor, som olivolja, hampaolja och linfröolja, är alla bra för levern och sköldkörteln. Kom bara ihåg att du måste inta dem med måtta och på det mest naturliga sättet du kan: lite i en sallad eller på en vetetoast är bra förslag. Det minskar inflammation i dessa organ, renar dem från skadliga gifter och optimerar funktionen i hela din kropp.

Alternativa spannmål

Med “alternativa spannmål” menar vi källor till fibrer, protein och mineraler som sällan används i det dagliga livet och som dessutom har många fler fördelar än de vanliga produkterna som finns att köpa.

Hirs, quinoa och bovete är bra exempel. Dessa innehåller enzymer som främjar matsmältningen, vilket tar hand om dina kolesterolnivåer och själva hjärtat. Tveka inte att leta efter dem i affären för att dra nytta av alla deras fördelar.

Kronärtskocka

Kronärtskocka på tallrik

Kronärtskockor är alltid mättande och fantastiska att ha med i varje måltid. De tar hand om sköldkörteln samt gallblåsan och främjar nedbrytning av fetter, minskar inflammation och förbättrar leverns funktion. Detta hjälper till att rengöra dessa organ från gifter.

Försök att äta kronärtskocka med lite vinäger, olivolja och citronjuice.

Papaya

Papaya är mer än bara en god tropisk frukt som förbättrar matsmältningen. Tack vare innehållet av flavonoider som kryptoxantin, minskar papaya även det dåliga kolesterolet, saktar ned cellulär oxidation och minskar inflammation i levern och sköldkörteln.

Dra nytta av fördelarna med papaya när du kan. Din kropp kommer tacka dig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Melzer, O. A., Rothkopf, M. M., & Ganjhu, L. (2014). Nonalcoholic fatty liver disease. In Metabolic Medicine and Surgery. https://doi.org/10.1201/b17616
  • Brenner, C., Galluzzi, L., Kepp, O., & Kroemer, G. (2013). Decoding cell death signals in liver inflammation. Journal of Hepatology. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2013.03.033
  • Mancini, A., Di Segni, C., Raimondo, S., Olivieri, G., Silvestrini, A., Meucci, E., & Currò, D. (2016). Thyroid Hormones, Oxidative Stress, and Inflammation. Mediators of Inflammation. https://doi.org/10.1155/2016/6757154
  • Duntas, L. H., & Biondi, B. (2013). The Interconnections Between Obesity, Thyroid Function, and Autoimmunity: The Multifold Role of Leptin. Thyroid. https://doi.org/10.1089/thy.2011.0499

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.