Tecken på en överbelastad lever du måste känna till

Att ha en överbelastad lever kan upptäckas innan det är för sent genom att uppmärksamma de tecken din kropp visar dig.
Tecken på en överbelastad lever du måste känna till
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Alla har vi hört folk prata mycket om levern, eftersom många hälsoproblem associeras med detta organ antingen direkt eller indirekt. Varför är det så? För att levern ofta påverkas av dåligt näringsintag, föroreningar, stress, negativa känslor, mm. I den här artikeln vill vi hjälpa dig att ta reda på om du lider av en överbelastad lever genom att ta en titt på några enkelt igenkännliga tecken och symptom.

Levern påverkar hela kroppen

levern påverkar kroppen

Levern är ett vitalt organ som är nära kopplat till hela kroppens cirkulation och som filtrerar ut giftiga substanser. Om levern inte fungerar som den ska märker din kropp av effekterna på olika sätt.

Vi ska förklara hur du kollar din levers funktion genom att titta efter tecken i ansiktet, munnen, huden och håret.

Rynkor mellan ögonbrynen

Man har länge trott att rynkor är en produkt av åldrandeprocessen och att genetik får dem att dyka upp förr eller senare.

Men rynkor kan avslöja hur din kropp fungerar och kan vara mycket användbara för att förebygga sjukdomar.

Detta är fallet med vertikala rynkor som dyker upp mellan ögonbrynen. Dessa kan betyda att du har en överbelastad lever. Ju djupare de är, desto allvarliga är problemet.

rynkor i ansiktet

Bruna eller gröna fläckar

Mörkbruna eller gröna områden i ansiktet är inte bara ett kosmetiskt problem, utan även att resultat av ålder eller utsättning för solen.

Dessa märken indikerar även att du har en överarbetad lever, speciellt om de dyker upp på den högra sidan eller nära tinningarna, även om de också kan vara ett tecken på att det finns ett problem med gallblåsan, bukspottkörteln eller mjälten.

Om färgen i ditt ansikte är gulaktig kan det betyda att din leverfunktion är nedsatt.

Fet hy i pannan kan indikera en överbelastad lever

Hudtyp är ytterligare en faktor som vi vanligtvis tillskriver genetik eller ålder. Men torr eller fet hy kan vara en indikator på en inre obalans. När huden i pannan är oljig kan du lida av nedsatt leverfunktion. I vissa fall är det kopplat till överdrivet svettande.

Lokal alopeci och gråa hår

tunt hår

Under våren eller hösten är det inte vanligt att tappa lite mer hår än vanligt. Vissa drabbas dock av oförklarligt håravfall under utdragna perioder. För att förebygga det är det viktigt att fastslå från vilket område hårstråna faller från. Om alopecin sker i mitten av huvudet eller om ditt hår börja gråna kan det betyda att dina organ, inklusive levern, inte fungerar som de ska. Det gäller både män och kvinnor.

Grått hår i förtid kan även indikera problem med gallblåsan.

Synproblem

I traditionell kinesisk medicin påverkar levern direkt det blod som flödar till ögonen. Så om du upplever synproblem kan det röra sig om en överbelastad lever. När levern inte fungerar som den ska kan ögonen förlora sin naturliga klarhet, pupillerna kan verka vitaktiga och både vitan och områdena runt ögonen kan anta en gulaktig ton.

Inflammation av tandkött och hals

Många har inflammerat tandkött som lätt blöder när de borstar tänderna. Det är också kopplat till levern, såväl som inflammation i halsen.

Även om vi kan använda speciell tandkräm och munskölj för att behandla dessa problem kan vi inte lösa känsligheten och inflammationen av tandköttet och halsen om vi inte förbättrar leverfunktionen.

känsligt tandkött

Hur är det med din avföring?

Vår avföring kan också vara en indikator på att vår kropp inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Följande är några tecken på att din avföring kanske försöker berätta något om din leverfunktion:

  • Kletig avföring med stark lukt är resultatet av dålig matsmältning och jäst mat.
  • Hård avföring som liknar pellets är typiskt vid förstoppning, men också vid dålig leverfunktion.
  • Diarré.
  • Blek eller lerfärgad avföring.
  • Avföring som flyter beror på att fett inte smälts ordentligt.

Så hur mår din lever?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.