Varningstecknen på sköldkörtelproblem som ofta missas

Varningstecknen på sköldkörtelproblem som ofta missas
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Känner du till varningstecknen på sköldkörtelproblem? De är inte alltid lätta att se, och därför är det så viktigt att känna till information om dem.

Vad är sköldkörteln?

Det är en fjärilsformad körtel i din hals, precis ovanför nyckelbenet. Det är en endokrin körtel som producerar hormon. Sköldkörtelhormon kontrollerar rytmen på din kropps aktiviteter, allt från hur snabbt du bränner kalorier till din hjärtrytm. Allt detta utgör din metabolism.

Varningstecknen på sköldkörtelproblem

Trötthet och irritation 

trött kvinna

Sköldkörtelproblem kan påverka dina energinivåer och ditt humör.

  • Om du har hypotyreos kan du komma att känna dig trött och svag
  • Det kan även förekomma sömnproblem, ångest och irritation

Förändringar i din hjärtrytm

Din sköldkörtel påverkar praktiskt taget varje organ i din kropp och kan även påverka din hjärtrytm. Kom ihåg att en normal hjärtrytm är mellan 60 till 100 slag per minut. Det är enklare än du tror att se om du har en långsammare eller snabbare hjärtrytm än normalt. Stanna bara till ett tag och observera dig själv.

Viktförändringar

Person på våg

Plötsliga viktförändringar är ett av varningstecknen på sköldkörtelproblem. Det är även ett av de vanligaste symptomen. Att gå upp eller ner i vikt inom en kort period kan bero på obalanser i dina sköldkörtelhormon.

Torr hud och ömtåliga naglar

Torr, kliande hud kan vara ett tecken på problem med sköldkörteln. Om så är fallet kommer du märka att naglarna också lättare går i sönder.

Dålig reglering av kroppstemperaturen

Problem med kroppstemperaturen

Dålig reglering av kroppstemperaturen är ett annat tecken på problem med sköldkörteln. Du kan känna dig kall eller varm, och det kan visa sig genom överdriven svettning och problem med att tåla värme.

Klumpar i halsen

Klumpar i halsen är ett annat tecken på att du kan ha sköldkörtelproblem. Om du märker av halsen borde du uppsöka en specialist för att se om du har obalanser.

Muskelsmärtor

Smärta i knäna

Muskelsmärtor är ett annat tecken på hypotyreos. Det kan även visa sig som smärtor över hela kroppen. Dessa symptom är kopplade till svullnader i dina muskler eller klumpar som trycker ihop dina nerver, så om du märker av det ska du uppsöka en läkare.

Sätt att undersöka sig

Om du misstänker att du har hypotyreos finns det flera sätt att kontrollera det, speciellt på eftermiddagen eller kvällen. Under natten kan du exempelvis dricka en lösning med 5% jod och rita linjer med jod på dina handleder.

Du gör det för att sköldkörteln består av två organ som sitter i par, och varje del av detta par fungerar på ett annorlunda sätt. På morgonen kontrollerar du för att se vilken handled som bäst har absorberat den jod du strök på, eller med andra ord, där det har försvunnit helt.

Det finns ett större behov för jod där det absorberades.

  • Om du märker att det har försvunnit på din högra handled har du hormonella obalanser på den högra sidan av din sköldkörtel.
  • Om det försvann på din vänstra handled har problemet att göra med den vänstra sidan av sköldkörteln.

Dessa symptom räcker dock inte för att att göra en självdiagnos, för de kan även vara kopplade till andra åkommor. Det är bäst att gå till läkaren för att undersöka det vidare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.