Kontraindikationer och biverkningar av maskros

Måttlig konsumtion av maskros anses vara säker för de flesta friska vuxna. Du måste dock veta att det finns vissa kontraindikationer och biverkningar.
Kontraindikationer och biverkningar av maskros

Senaste uppdateringen: 27 april, 2022

Maskros (Taraxacum officinale) är säker att använda för de flesta friska människor när man gör detta med måtta. Det finns dock några kontraindikationer och biverkningar att tänka på med maskros, precis som för vilken annan medicinalväxt som helst. Fortsätt läsa och ta reda på mer om dem!

Den allmänna rekommendationen innan du använder maskros, vare sig det är i form av tabletter, extrakt eller blad, är att konsultera en läkare. Särskilt om du genomgår någon form av farmakologisk behandling eller om du lider av något specifikt tillstånd.

Fortsätt läsa för att ta reda på vem som inte bör använda den.

Vad är maskros för en växt?

Det vetenskapliga namnet på denna växt är Taraxacum officinale. Den har många tillämpningar inom gastronomi och medicin. Maskrosen tillhör familjen Asteraceae, och man odlar och producerar den kommersiellt främst i Bulgarien, Rumänien, Ungern och Polen. Detta enligt uppgifter publicerade i American Journal of Botany.

Det finns inga bevis som stödjer användning av maskros som förstahandsbehandling för sjukdomar ännu, men vissa forskningsresultat bekräftar dess farmakologiska egenskaper. Dessutom, enligt data från Precision Nutrition’s Encyclopedia of Food, innehåller en portion av 55 gram hackade maskrosblad:

Växten använder man ofta i teer och sallader, och den finns även i extrakt och kosttillskott. De senare bör man använda med viss försiktighet och alltid under överinseende av en läkare.

En maskrosblomma.
Maskros har gynnsamma näringsmässiga och medicinska egenskaper, enligt forskning.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  7 fantastiska och naturliga fördelar med maskros

Kontraindikationer för användning av maskros

Både roten och bladen av maskros är i allmänhet säkra när de används i rätt doser. Utöver att känna till korrekt dosering, är det viktigt att känna till kontraindikationerna. Enligt information som samlats in av WebMD inkluderar sådana fall:

  • Graviditet och amning. Det finns inga studier som bekräftar ett säkert intag av maskros i dessa stadier, så man rekommenderar att undvika konsumtion.
  • Eksem. Patienter med denna hudsjukdom verkar vara mer benägna att få allergiska reaktioner mot maskros. Rådgör därför med din läkare innan du använder den.
  • Blödningsrubbningar. Personer som har något av dessa tillstånd bör undvika tillskott med maskros, eftersom det kan öka risken för blåmärken genom att bromsa koagulationen.
  • Personer med allergi mot växter i släktet Ambrosia. Denna och andra allergier mot bland annat prästkragar eller krysantemum varnar för en möjlig risk att vara allergisk mot maskros. Det finns motstridiga uppgifter om fallet, så det bästa är att avstå från konsumtion och konsultera en läkare.
  • Njursvikt. Maskros kan öka risken för njurkomplikationer eftersom det minskar antalet oxalater som kroppen frigör genom urinen.
  • Farmakologisk interaktion. Den som genomgår farmakologisk behandling gör bäst i att undvika att konsumera maskros på grund av att det kan interagera med vissa mediciner. Enligt källan ovan kan det minska effekten av vissa antibiotika, som ciprofloxacin och norfloxacin. Dessutom kan det minska hastigheten med vilken levern bryter ner vissa mediciner och öka risken för biverkningar.
En blominfusion har också biverkningar
Måttlig konsumtion av maskros är fördelaktigt och ofarligt för de flesta friska vuxna, men det finns vissa kontraindikationer.

Biverkningar av maskros

Dessa är sällsynta hos friska vuxna som använder denna växt med måtta. När de uppstår är det vanligtvis antingen på grund av överdriven konsumtion eller beror på att personen har en allergisk reaktion mot denna växt.

Enligt en publikation i National Library of Medicine inkluderar sådana effekter diarré och obehag i mag-tarmkanalen, halsbränna, flatulens och smärta. Det kan också orsaka allergier som uppstår med symptom som klåda, kliande ögon, muntorrhet eller överskott av saliv.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Allergi mot citrus: Symptom, behandling och rekommendationer

Hur man undviker biverkningar av maskros

Slutligen är det viktigt att följa den rekommenderade mängden maskros för att undvika biverkningar. Drick inte mer än tre koppar maskroste per dag – varje kopp gjord med en tesked av växten. När det gäller kosttillskott, följ rekommendationerna från din läkare eller de instruktioner som står på produktetiketten noggrant.

Det finns inte tillräckligt med vetenskaplig information om säker användning av maskros, så var måttlig i konsumtionen än så länge. Dessutom bör du tänka på kontraindikationerna och vara uppmärksam på eventuella biverkningar.

Ta reda på mer om denna växt i den föreslagna artikeln nedan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brock, M. T. (2004). The potential for genetic assimilation of a native dandelion species, Taraxacum ceratophorum (Asteraceae), by the exotic congener T. officinale. American Journal of Botany, 91(5), 656–663. https://doi.org/10.3732/ajb.91.5.656
  • Wirngo FE, Lambert MN, Jeppesen PB. The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes. Rev Diabet Stud. 2016;13(2-3):113–131. doi:10.1900/RDS.2016.13.113
  • WebMD. (n.d.). Dandelion: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage. Retrieved on April 3, 2020 from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-706/dandelion
  • Dandelion. (2018). In: Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006–.2018 Dec 3.PMID: 30000932 NBK501872

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.