7 fantastiska och naturliga fördelar med maskros

Även om den är känd för sina vätskedrivande egenskaper kan maskros även tillhandahålla näringsämnen som hjälper till att bekämpa anemi och förbättra ögonhälsan.
7 fantastiska och naturliga fördelar med maskros
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Maskros, eller Taraxacum som är det vetenskapliga namnet, är en växt som tillhör familjen Asteraceae. Och det finns faktiskt många fantastiska fördelar med maskros som är värda att känna till.

Maskros anses av många vara ett ogräs, men växten har ett alternativt medicinskt värde tack vare sina många näringsmässiga egenskaper och hälsofördelar. Den växer lätt i trädgårdar, gångar och gläntor, men många odlar den även för att kunna göra naturliga kurer.

Många vet inte att det finns många fördelar med maskros, men sanningen är att den har antiinflammatoriska, vätskedrivande och antioxidativa egenskaper.

Att konsumera den, speciellt i teer, förebygger utvecklingen av vissa sjukdomar och hjälper till att optimera funktionen hos många kroppsliga system. Eftersom många inte känner till dess användningar vill vi idag dela med oss av sju av dem.

Fantastiska och naturliga fördelar med maskros

1. Bekämpar vätskeretention

Motverka vätskeretention

Tack vare de vätskedrivande och antiinflammatoriska egenskaperna används maskros som ett komplement för att stimulera elimineringen av kvarhållna vätskor från kroppen.

De aktiva ingredienserna förbättrar njurfunktionen och hjälper till att driva ut överflödig vätska via urinen.

 • För detta syfte kan du dricka maskros som ett te 2-3 gånger om dagen.

2. Förbättrar din leverfunktion

Maskrosrot är känd som en leverskyddare. Inte bara för att den hjälper till att optimera leverfunktionen, utan även för att den förebygger inflammatoriska problem och reglerar flödet av galla.

Antioxidanterna hjälper till att ta bort gifter som hålls kvar i vävnaderna. Som om det inte vore nog förebygger maskros även åkommor såsom fettlever.

 • Drick maskros minst tre gånger per vecka som ett avkok.

3. Bekämpar långsam tarm

Maskros är laxerande

Växten har en milt laxerande effekt som hjälper till att förbättra dina tarmtömningar för att uppnå optimal eliminering av avfallet som samlas i tarmarna.

Den innehåller höga mängder kostfibrer och antioxidanter som tillsammans stödjer dina matsmältningsfunktioner för att förebygga långsam matsmältning.

Vidare är maskros rekommenderad i fall av dålig matsmältning eller gaser eftersom den hjälper till att neutralisera sura pH-värden utan att påverka kroppens goda bakterier.

 • Drick en kopp av avkoket två timmar innan du går till sängs.

4. Bekämpar anemi

På grund av de avsevärda mängderna järn, magnesium och kalcium är maskros även ett perfekt komplement för att snabba upp återhämtningen från episoder av anemi och trötthet.

När innehållet absorberas av kroppen stödjer det bildandet av röda och vita blodkroppar, vilket hjälper till att stärka ditt immunförsvar, bland annat.

 • Bered en liter avkok och drick utspritt vid 3-4 tillfällen under dagen.

5. Skyddar din synhälsa

Ta hand om synhälsan

Tack vare de essentiella näringsämnena kan maskros hjälpa dig att skydda synen. Den innehåller lutein och zeaxantin – två beståndsdelar som minimerar risken för grå starr, makuladegenerering och andra åkommor kopplade till slitage och ålder.

 • Drick en kopp maskrosavkok minst tre gånger per vecka.

6. Bekämpar hudproblem

Både att konsumera och applicera maskros externt är naturliga lösningar för vanliga hudproblem. De antioxidativa egenskaperna hjälper till att rensa blodet genom att ta bort gifter som påverkar allvarligheten av akne och eksem.

Maskros har dessutom antiinflammatoriska och läkande effekter som främjar läkningen av ytliga sår och allergier.

 • Drick ett avkok 2-3 gånger per dag för att läka hudsjukdomar.
 • Externt applicerar du växten med en kompress eller tillsatt i salvor.

7. Lindrar inflammation

Lindra inflammation

Växten innehåller essentiella fettsyror, betakaroten och essentiella mineraler. När de absorberas av kroppen hjälper de till att återetablera balansen för de inflammatoriska processerna.

Substanserna ifråga kan även främja lindring av åkommor såsom allvarlig huvudvärk. De främjar dessutom behandling av kroniska tillstånd som artrit och osteoartrit.

 • Använd maskros om du lider av nattliga kramper eller ledsmärta.
 • Drick 2-3 koppar te om dagen för att både förebygga och behandla.
 • Du kan även förbereda ett avkok och applicera det med varma kompresser på området som gör ont.
 • Låt verka i tio minuter och upprepa varje dag.

Kom ihåg att det må finnas många fördelar med maskros, men att den fortfarande inte bör konsumeras av gravida eller ammande kvinnor eftersom färgerna innehåller mycket alkohol, vilket kan vara skadligt.

Den bör heller inte ges till patienter med gallsten eller andra problem med gallblåsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.