Motverka anemi naturligt med dessa 7 livsmedel

Visste du att ägg inte bara förbättrar symptom vid anemi, utan även stärker ditt hår och dina naglar? Försök att ta dem med apelsinjuice för att bättre absorbera näringsämnena.
Motverka anemi naturligt med dessa 7 livsmedel
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Anemi uppstår av för lite hemoglobin i blodet. Det beror nästan alltid på en järnbrist eller brist på näringsämnen som folsyra och vitamin B12. Det är ett av de vanligaste näringsrelaterade problemen som finns, och det förekommer mest hos barn och kvinnor, även om det kan påverka alla. Men som tur är kan man motverka anemi naturligt.

Motverka anemi naturligt

Anemi kommer med en svårighet att syresätta cellerna och påverkar funktionerna för många vitala organ. Som ett resultat blir den drabbade kroniskt trött, och i allvarliga fall kan man utveckla hypertoni, infektioner och även minnesförlust.

Den goda nyheten är att det kan hanteras naturligt. Man behöver bara tänka bättre på kosten. Vi vill därför berätta om 7 fantastiska livsmedel som hjälper till att motverka anemi naturligt.

Spenat

Motverka anemi naturligt med spenat

Få kalorier och mängder av näringsämnen. Spenat är det första på listan som hjälper dig att motverka anemi naturligt. Spenat innehåller vitamin A och B-vitaminer. Dessa behövs för att stärka ditt immunförsvar och också motverka utmattning.

Innehållet av järn, zink och kalcium i spenat främjar produktionen av hemoglobin och hjälper till att återetablera blodcirkulationen och även främja syresättning av vävnad.

  • 1 dl spenat räcker för att få 20% av ditt järnbehov.

Havre

Havre innehåller mycket järn, men även vitaminer och antioxidanter som är nödvändiga för att behandla anemi. Det höga näringsinnehållet i havre hjälper till att transportera syre och näringsämnen genom kroppen.

  • Inkludera 2 till 3 matskedar havre i kosten tills anemin har förbättrats.

Ägg

ägg

Att regelbundet äta ägg är en vana som hjälper dig att ge kroppen mer energi. De innehåller essentiella aminosyror och mineraler som tillsammans ger upphov till en bättre produktion av hemoglobin och antikroppar. Dess näringsprofil hjälper att behandla anemi naturligt och hjälper dig även med hår och naglar.

  • Inkludera ägg i din regelbundna kost, speciellt till frukosten.
  • Drick även apelsinjuice till detta så att näringsämnena absorberas mer effektivt.

Linser

Linser är en av de bästa baljväxterna för personer med anemi. Dess järninnehåll hjälper med produktionen av röda blodceller och motverkar dessutom cirkulationsproblem. De innehåller proteiner och antioxidanter som hjälper till att skydda cellerna från nedbrytningen som orsakas av näringsbrist.

  • Vi rekommenderar upp till 3 måltider med linser per vecka.

Fullkornsbröd

fullkornsbröd

Fullkornsbröd är ett bra alternativ om du vill motverka utmattning och svaghet som anemi orsakar. Kolhydraterna ger din vävnad och dina celler bränsle, samt håller igång din fysiska och mentala prestanda. Fullkorn innehåller även en mindre mängd järn. Om man därför kombinerar det med andra livsmedel blir det lättare att återhämta sig från anemi.

  • Inkludera fullkorn i din frukost tillsammans med magert kött, avokado eller frukt.

Lever

Behandlingsplaner för de med anemi inkluderar ofta nötlever. Det innehåller mycket järn som kroppen enkelt tar upp, vilket gör lever till en av de bästa behandlingarna när man har anemi.

Granatäpple

granatäpple

Granatäpplen innehåller inte mycket järn, men de kan ändå hjälpa dig med anemi om du inkluderar dem i din kost. De innehåller fibrer, kalium och andra viktiga mineraler som motverkar brister vid anemi. De förbättrar dessutom din blodcirkulation och cellernas syresättning.

Genom att inkludera dem i din kost ökar du dina energinivåer och balanserar produktionen av hemoglobin.

  • Inkludera ett granatäpple per dag i din kost. Ät det som det är eller tillred en juice.

Har du fått diagnosen anemi? Utöver att följa din läkares råd borde du öka ditt intag av dessa livsmedel, men kom ihåg att äta dem med måtta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Simonson W., Should vitamin C routinely be given with oral iron supplements? Geriatr Nurs, 2019.
  • Langan RC., Goodbread AJ., Vitamin B12 deficiency: recognition and management. Am Fam Physician, 2017. 96 (6): 384-389.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.