Fördelarna med att äta granatäpplen

Granatäpplen är rika på antioxidanter och rekommenderas därför för att förbättra den allmänna hälsan, både internt och externt.
Fördelarna med att äta granatäpplen

Senaste uppdateringen: 30 januari, 2019

Granatäpplen har ett hårt skal men en saftig och köttig massa, och med tanke på hur mycket antioxidanter de innehåller är de ett väldigt hälsosamt mellanmål. Känner du till vilka fördelar som finns med att äta granatäpplen?

Man kan dricka juicen också. Du kan köpa den under hela året, och den innehåller också mycket näringsämnen. Bland annat har de en gynnsam effekt på hjärtat samt motverkar åldrande och i vissa fall även cancer.

Granatäpplets näringsegenskaper

Granatäpplen innehåller inget mättat fett eller kolesterol och är rika på vitamin C och K samt kostfiber, vilket gynnar matsmältningssystemet. Notera dock att frukten innehåller fruktos, 53 gram kolhydrater per portion, samt 234 kalorier.

Fördelar för hjärtat med att äta granatäpplen

Tack vare den unika kombinationen av polyfenoler kan frukten sänka det dåliga kolesterolet i blodet, vilket förstås är något som gynnar hjärtat.

Motverkar artrit

Om du regelbundet äter granatäpple, eller dricker den som juice, kan detta hjälpa till att motverka uppkomsten av artrit eftersom den motverkar de enzymer som bryter ner brosk i kroppen.

Fördelar för huden

Den hjälper även till att skapa ett skydd i kroppen från de skadliga effekterna som kommer av ultraviolett ljus, och kan samtidigt främja hudens regenerering.

Motverkar cancer

Genom att dagligen dricka granatäppeljuice kan du hjälpa kroppen att motverka utvecklingen av prostatacancer. Denna utsökta frukt har även antiinflammatoriska egenskaper som kommer från dess höga antioxidantinnehåll.

Flera studier har visat att frukten är fördelaktig för att behandla bröstcancer, hudcancer, prostatacancer och lungcancer eftersom den underlättar en minskad tillväxt av cancerceller. Det finns också klara bevis för att den motverkar tumörer på huden.

Andra fördelar

Införlivar du granatäpple i din dagliga kost, kan du även minska risken för att drabbas av sjukdomar som diabetes, Alzheimers sjukdom och plack i artärerna.

Bilder: Keith Williamson

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.