Frukter som kan förebygga bröstcancer

Om du äter ordentligt med frukt är det fördelaktigt för att förebygga cancer. Kom ihåg att de flesta fördelar finns i skalet.

Enligt cancerstudier kommer 1 av 8 kvinnor att utveckla bröstcancer. För att undvika denna dödliga sjukdom är det viktigt att du lever ett hälsosammare liv.

Lär dig mer om de frukter som bekämpar elakartade celler.

40% av bröstcancerfall kan förebyggas

Forskning har visat att det finns ett samband mellan kost, fysisk aktivitet, vanor och cancer. Nästan hälften av alla kvinnor med bröstcancer hade kunnat undvika sjukdomen genom att äta bättre, motionera och leva ett hälsosammare liv.

Riskfaktorer som kan utlösa bröstcancer inkluderar:

 • Genetik
 • Hormonterapier
 • Fetma
 • Alkohol
 • Överdriven träning
 • Cigaretter
 • P-piller
 • Första mensen innan 11 års ålder
 • Klimakteriet efter 55 års ålder
 • Första graviditeten efter 35 års ålder
 • Tidig graviditet innan 15 års ålder
 • Att inte få barn
 • Kost med få vitaminer och proteiner

Endast 10% av alla fall beror på genetiska faktorer. För att förebygga bröstcancer är det därför viktigt att du åker in för att få en mammografi årligen och tänker på följande faktorer:

Ät färsk frukt varje dag

Det kan vara i form av juicer, smoothies eller fruktsallader. Det viktiga är att du äter frukt och grönsaker varje dag.

Välj mer grönsaker

Speciellt paprika, morötter, tomater och gröna bladgrönsaker. Det är bättre om de är råa. Du kan dock även ånga dem.

Ersätt raffinerat mjöl med fullkornsmjöl

Ris, pasta, kakor, pizza och allt som innehåller mjöl är sådant du bör tillreda med fullkornsmjöl.

Ät mer baljväxter

Du kan använda kikärter, linser, bönor och soja.

Begränsa konsumtionen av rött kött

Att äta mycket nötkött, lamm och fläsk ökar antalet kalorier i kroppen. Det bidrar även till utvecklingen av cancerceller. Använd inte heller charkprodukter som salami och korv.

Minska ner på snabbmaten

Om du känner för en burgare och lite pommes ibland så är det inte något problem. Det blir dock ett problem när det äts för ofta.

Bibehåll en hälsosam vikt

Övervikt gör oss mer sårbara för vissa typer av sjukdomar. Fysisk träning och en hälsosam kost kan hjälpa dig att gradvis gå ner i vikt.

Undvik söta drycker, alkohol och koffein

Dessa är förknippade med kroniska sjukdomar, vissa av dem cancer. När det kommer till alkoholintag så visar forskningen att det ökar risken för bröstcancer med 12%.

Läs: 9 livsmedel som bekämpar cancer

Vi rekommenderar frukter för att förebygga bröstcancer!

Utöver att följa indikationerna här ovan är det viktigt att även börja äta de frukter som kan förebygga eller fördröja uppkomsten av bröstcancer. Kom ihåg att äta dem hela om möjligt, med skalen på. Vi rekommenderar:

Blåbär

blåbär

Dessa kan minska inflammation och stoppa utvecklingen av brösttumörer. Blåbär bidrar med fytonäringsämnen som förstör cancerceller. Antioxidanterna i detta lilla bär är också väldigt nyttiga.

En näve blåbär om dagen räcker och du kan använda dig av dem i fruktsallader, yoghurt eller dricka dem som juice.

Apelsiner

apelsiner

Färskpressad apelsinjuice kan förebygga bröstcancer och innehåller en stor mängd C-vitamin som förbättrar immunförsvaret.

Apelsiner ger dig även karotenoider, som är näringsämnen som främjar hälsan. Drick färskpressad apelsinjuice på morgonen till frukost och ät gärna en apelsin till efterrätt efter middagen samt till kvällen.

Granatäpplen

granatäpplen

Forskning har visat att granatäpplen innehåller flavonoider, tanniner, polyfenoler och antioxidanter. Alla dessa näringsämnen gör granatäpplen till en frukt som har förebyggande egenskaper när det kommer till bröstcancer, lungcancer och prostatacancer.

Drick ett glas juice på granatäpplen i samband med din måltid.

Röda bär

röda bär

Du kan använda körsbär, vinbär, vindruvor och jordgubbar. Dessa innehåller antioxidanter som skyddar cellerna från cancerframkallande ämnen.

Spara

MER FÖR DIG