Konstgjorda tårar för torra ögon: Hur används de?

Konstgjorda tårar är droppar som används för att smörja och återfukta ögonen, speciellt när de är torra. Hur används de? Lär dig allt om dem här!
Konstgjorda tårar för torra ögon: Hur används de?
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 12 november, 2022

Konstgjorda tårar är en produkt avsedd att fylla en funktion som liknar den för naturliga tårar. I synnerhet hjälper de ögat att bibehålla tillräcklig fukt. Därför använder man vanligen denna produkt när man har torra ögon.

De kan hjälpa till att minska inflammation eller irritation som uppstår på grund av bristen på smörjning. Dessutom kan de skydda mot andra relaterade komplikationer. Hur använder man konstgjorda tårar på rätt sätt? Här är detaljerna.

Varför man kan få torra ögon

Torra ögon är ett vanligt problem som genererar irriterande symtom som klåda eller sveda. Ibland är detta ett tillfälligt tillstånd; till exempel när du spenderar mycket tid framför datorn eller i ett luftkonditionerat rum.

Men det finns tillfällen då detta symptom blir kroniskt, till exempel när det beror på följande tillstånd:

  • Åldrande
  • Autoimmuna sjukdomar
  • Hormonella förändringar
  • Allergiska ögonsjukdomar
  • inflammation i ögonlockets talgkörtlar

Vilken orsak det än beror på, så kan torra ögon orsaka olika obehag. Det kan även göra så att synen blir suddig eller att man blir trött i ögonen. Den mest praktiska lösningen för detta tillstånd är konstgjorda tårar.

konstgjorda tårar för torra ögon
Konstgjorda tårar är den vanligaste lösningen för att smörja torra ögon.

Vad är konstgjorda tårar?

Konstgjorda tårar är droppar som smörjer torra ögon och hjälper till att upprätthålla fukt på den yttre ytan av dessa organ. De används för att bekämpa torrhet och är grundbehandlingen för dem som lider av torra ögonsyndrom.

Deras funktion är att efterlikna konstitutionen av verkliga tårar. Deras sammansättning kan dock variera beroende på märke. Mer exakt innehåller de ett eller flera av följande element:

  • Okulära smörjmedel. Alla märken innehåller detta. Dess funktion är att läka ytan av ögat, när det finns skada.
  • Guargummi. Det finns i de oljigare ögondropparna och är till hjälp för dem som har ett allvarligt problem med torra ögon.
  • Konserveringsmedel. De hindrar bakterier från att växa inuti vätskan.

Man kan få konstgjorda tårar utan recept. Ofta kan man behöva prova flera olika märken innan man hittar det som passar en bäst. Det är vanligt att man vid svårare tillstånd även använder en salva eller gel.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Ptos eller hängande ögonlock: Orsaker och behandlingar

Hur väljer man dem?

Som vi redan har nämnt så är denna produkt vanligtvis det första behandlingsalternativet vid torra ögon. Det är dock viktigt att notera att det bästa är att du får en personligt anpassad behandling, speciellt om du har kroniska eller mycket allvarliga problem.

Det bästa är om du kan hitta konstgjorda tårar utan fosfater och utan konserveringsmedel. Likaså rekommenderas att de har en låg osmolaritet, dvs en låg koncentration av lösta ämnen. Detta kompenserar för överskottet av salter – eller hyperosmolaritet – som förekommer vid ögontorrhet.

Det bör noteras att dessa har olika grader av viskositet. De mer flytande har en kortvarig effekt. De tjockare har en mer långvarig effekt, men är mer besvärliga, eftersom de kan ge suddig syn. Av denna anledning använder man dessa vanligtvis bara på natten, innan läggdags.

Är de säkra?

I allmänhet är konstgjorda tårar säkra. Endast viss försiktighet bör iakttas med droppar som innehåller konserveringsmedel. Dessa kommer ofta i flerdosflaskor. Konserveringsmedel hindrar bakterier från att växa i medicinen, men de kan verka irriterande på vissa människors ögon.

Konserveringsmedelsfria droppar kommer i endosförpackningar, vilket innebär att du slänger förpackningen efter varje användning. De är vanligtvis dyrare, men de är också säkrare för dem som måste ta droppar flera gånger om dagen.

Men båda typerna kan orsaka suddig syn eller generera en allergisk reaktion. Om du märker något obehag när du använder dropparna, såsom sveda, klåda eller inflammation, bör du avbryta användningen. Om du också upplever yrsel, illamående eller andningssvårigheter, kontakta omgående sjukvården.

Användning av konstgjorda tårar för torra ögon

Konstgjorda tårar med konserveringsmedel bör inte appliceras mer än fyra gånger om dagen. Om de inte innehåller konserveringsmedel går det att använda dem upp till åtta gånger. I vilket fall som helst är det bäst att rådfråga din läkare och följa hennes eller hans instruktioner.

Innan du applicerar dropparna bör du tvätta händerna. Ta sedan ut kontaktlinser – om du har sådana – och skaka flaskan. Följ sedan följande steg:

  • Luta huvudet något bakåt och titta upp.
  • Håll flaskan med droppar med tummen, pekfingret och långfingret, utan att vidröra flaskans spets eller flaskans kant.
  • Blunda.
  • Placera en droppe i ögonvrån vid näsroten utan att röra ögonlocket.
  • Öppna ögat och blinka flera gånger tills droppen rör sig inuti ögat.
  • Applicera i det andra ögat.
  • Stäng produkten ordentligt, lägg undan den och tvätta händerna igen.
konstgjorda tårar för torra ögon
Konstgjorda tårar används vanligtvis fyra till åtta gånger om dagen, beroende på styrka och behov.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Huskurer som minskar mörka ringar runt ögonen

Slutliga rekommendationer

Kontaktlinser kan vara en orsak till torra ögon. I sådana fall är det bäst att be din läkare att rekommendera konstgjorda tårar som är mest lämpliga för dig. Medel med 0,15 % hyaluronsyra och inga konserveringsmedel rekommenderas nästan alltid.

Ögondroppar med avsvällande medel förvärrar ofta symtomen på torra ögon. Därför rekommenderas de inte. Om konstgjorda tårar inte är effektivt för dig, är det viktigt att diskutera detta med din ögonläkare för att hitta andra behandlingsalternativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pucker AD, Ng SM, Nichols JJ. Over the counter (OTC) artificial tear drops for dry eye syndrome. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Feb 23;2(2):CD009729. doi: 10.1002/14651858.CD009729.pub2. PMID: 26905373; PMCID: PMC5045033.
  • Kathuria A, Shamloo K, Jhanji V, Sharma A. Categorization of Marketed Artificial Tear Formulations Based on Their Ingredients: A Rational Approach for Their Use. J Clin Med. 2021 Mar 21;10(6):1289. doi: 10.3390/jcm10061289. PMID: 33800965; PMCID: PMC8003881.
  • Colomer, M. E. B., Pérez, M. A., & Chamón, H. R. A. (2011). El síndrome del ojo seco: el uso de lágrimas artificiales. Butlletí d’Informació Terapéutica, 22, 3.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.