Har du kliande ögon? Hur behandlar man det?

januari 14, 2019

Kliande ögon kan vara ett tecken på någon typ av infektion, men visste du att till exempel smink kan förvärra irritationen?

Vi kommer att berätta om några olika huskurer du kan använda för att naturligt behandla kliande ögon.

Ögonen och levern

Först och främst vill vi klargöra att ögonen, enligt traditionell kinesisk medicin, är en återspegling av levern och om du drabbas av någon form av ögonproblem kan det vara viktigt att försöka balansera levern med exempelvis örter:

  • Mariatistel
  • Boldo
  • Maskros

Drick avkok på dessa örter samtidigt som du också behandlar ögonen.

maskros

Näring för torra och kliande ögon

Om du lider av torra och kliande ögon borde du försöka använda naturliga ögondroppar, samt äta livsmedel som är rika på hälsosamma fetter:

Allergisk rinit

Om du känner att dina ögon kliar och det förvärras under våren och hösten kan det röra sig om allergisk rinit.

I så fall rekommenderar vi ett homeopatiskt preparat vid namn Apis Mellifica (honungsbi). Det går att beställa online. Häll tre droppar under tungan tre gånger om dagen utanför måltider och undvik starka smaker som mentol.

Om det är en infektion

Om du har en ögoninfektion är det viktigt att du stärker ditt immunförsvar med naturliga kosttillskott.

blomma

Nimträdets egenskaper

Nimträd har traditionellt använts för många medicinska användningsområden. I det här fallet är det användbart för rinnande ögon som orsakas av allergier och allmän klåda.

Späd ut en droppe eterisk nimolja i 50 ml rent vatten och blanda ordentligt. Doppa två bomullstussar i denna blandning och använd på dina slutna ögon. Låt dem ligga kvar i 10-15 minuter.

Var försiktig med ögonsmink

De som har irriterade ögon bör inte använda vanligt smink runt ögonen utan välja smink som har tillverkats med allergivänliga och naturliga ämnen.

Ett alternativ kan vara att använda kajal eller kohl. Det är en massa gjord på oljor och andra naturliga ingredienser med kol som bas och ger en frisk känsla.

barn

Dina lampor

Om du tillbringar flera timmar på samma plats, exempelvis på jobbet eller hemma, och har börjat få irriterande ögon kan du börja fundera över vilka slags lampor som används.

Vissa lampor kan orsaka ögonirritation, huvudvärk och andra neurologiska reaktioner. Vad finns det då för hälsosamma alternativ?

  • LED-lampor
  • Lampor med ett brett spektrum

De senare är inte lätta att hitta och de är dyrare, men det är en bra investering för din hälsa eftersom de skapar hela solljusets spektrum och är betydligt hälsosammare än vanliga lampor.

Bilder: nothingtosay, avogel_schweiz och zippaparazza

Spara

Spara

Spara