Naturliga oljor som hjälper håret att växa

Avokado kan stoppa håravfall samtidigt som den reparerar skada och uppmuntrar ny tillväxt. Du kan använda oljan eller applicera fruktköttet direkt.
Naturliga oljor som hjälper håret att växa
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att få tjockt, friskt och långt hår är något som kräver daglig vård. Som tur är finns det gott om metoder idag som hjälper håret att växa samt motverka problem som associeras med håravfall.

Behandlingar som saktar ner håravfall och stimulerar ny tillväxt kräver stort tålamod och engagemang, speciellt om du vill uppnå goda resultat naturligt. Några av dina bästa alternativ för att uppnå dessa mål inkluderar naturliga oljor som hjälper håret att växa. Vet du vilka som är bäst?

Ricinolja

I åratal har denna olja använts för att avgifta och rensa kroppen. När det kommer till skönhet är den dock känd för sin förmåga att återfukta och stimulera naturlig hårväxt, vilket förebygger håravfall samtidigt som skalpen hålls frisk.

Rosmarinolja

Rosmarinolja för hårhälsan

Rosmarin och dess essentiella olja används ofta i skönhets- och kosmetikaindustrin för att främja friskt hår. Rosmarinolja stärker rötterna, främjar god cirkulation och stimulerar effektivt hälsosam tillväxt. För att ta del av fördelarna behöver du bara hälla några droppar eterisk rosmarinolja i ditt vanliga schampo.

Arganolja

Den här oljan från Marocko har blivit populärt på senare år och marknadsförs som en utmärkt produkt för håret. Regelbunden användning hjälper till att reparera håret och förebygger håravfall.

Avokadoolja

Avokadoolja för håret

Avokadoolja karaktäriseras av sitt höga innehåll av enkelomättade fetter och vitamin E, som ger näring åt och stärker håret för att förebygga att det faller ur, samtidigt som den reparerar och stimulerar hårväxt. Oljan inkluderas i många kommersiella hårvårdsprodukter, men du kan även använda avokado i sin naturliga form för att få samma fördelar.

Lavendelolja

Lavendelolja luktar gott och ger ditt hår mer styrka och vitalitet. Oljan stimulerar naturlig tillväxt och sakta ner håravfall.

Linfröolja

Fördelarna med den här oljan får du genom att äta den med mat eller applicera den direkt i håret. Linfröolja innehåller omega 3 som hjälper till att stärka och reparera håret samtidigt som det främjar tillväxt. Som om det inte vore nog tillför det även fukt och glans.

Olivolja

Olivolja innehåller enkelmättade fetter som rekommenderas för att stärka hår, hud och naglar. Oljan innehåller även vitamin E som minskar håravfall, ger näring och hjälper håret att växa naturligt.

Kokosolja

Kokosolja

Utöver att vara en mycket rekommenderad olja för hälsan är kokosolja även ett utmärkt sätt att få nytt liv i håret och stärka det. Den innehåller hälsosamma fetter som bidrar till att reparera håret, såväl som vitamin E för att tillföra näring och fukt samtidigt som du främjar hälsosam tillväxt.

Eterisk timjanolja är ytterligare en olja som tillhandahåller viktiga näringsämnen för ditt hår, utöver att reparera och stödja hårväxten.

Jojobaolja

Den här oljan hjälper till att ta bort överflödig olja som produceras av skalpen, samt andra orenheter som kan täppa igen hårsäckarna. Jojobaolja används mycket i kommersiella skönhetsprodukter för hud och hår, eftersom forskning visat på många dermatologiska fördelar. När du applicerar oljan på rötterna stärker du håret, bekämpar håravfall och främjar ny tillväxt.

Oljebehandling som hjälper håret att växa

Oljor för hårets återväxt

Alla oljor vi listat här har individuella fördelar för att stimulerat hårväxt, men ett utmärkt sätt att förbättra dina chanser är genom att kombinera flera av dem i samma behandling.

Ingredienser

 • 120 ml ricinolja
 • 2 teskedar avokadoolja
 • 1 tesked rosmarinolja
 • 1 tesked lavendelolja

Hur gör man?

Blanda allt i en glasskål. Massera varsamt in behandlingen i fuktigt hår över hela skalpen. Låt sitta i en timme innan du sköljer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2012, Februyary 3). Hass avocado composition and potential health effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7), 738– 750
  tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2011.556759?scroll=top&needAccess=true
 • 5 Final report on the safety assessment of jojoba oil and jojoba wax. (1992). DOI:
  10.3109/10915819209141992
 • Hair Cosmetics: An Overview (2015). Maria Fernanda Reis Gavazzoni Dias.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/

 • Activation of MITF by Argan Oil Leads to the Inhibition of the Tyrosinase and Dopachrome Tautomerase Expressions in B16 Murine Melanoma Cells (2013). Myra O. Villareal,  Sayuri Kume,  Thouria Bourhim,  Fatima Zahra Bakhtaoui, Kenichi Kashiwagi, Junkyu Han, Chemseddoha Gadhi, 3 and Hiroko Isoda.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723062/?report=classic

 • Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice (2016). Boo Hyeong Lee, Jae Soon Lee and Young Chul Kim.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4843973/

 • Randomized trial of aromatherapy. Successful treatment for alopecia areata (1998). Hay IC, Jamieson M, Ormerod AD.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9828867

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.